A halálosan szép angyaltrombita

Az angyaltrombitát nevezhetnénk a végítélet harsonájának, vagy halálos szépségnek is. Hiszen szemet gyönyörködtető, éjszaka mézédes illatú virágaival magához csalogat, ha megkóstolod elbódít, akár meg is halhatsz tőle.

angyaltrombita

Ismerd meg az angyaltrombitát

A félfás szárú, csüngő virágú angyaltrombiták (Brugmansia sp.) a burgonyafélék (Solanaceae) családjába tartoznak, a szubtrópusi Dél-Amerika szülöttei, az Amazonász vidékéről származnak. Cserjék vagy fák.

Az angyaltrombiták magassága akár 3 méter is lehet, virágmérete pedig elérheti a 40 cm hosszúságot. Nagy, ovális, fogazott szélű leveleik szórt állásúak. Nevüket, nagy, trombita alakú virágaikról kapták. A virágok csészelevele és sziromlevele is kb. kétharmad rész magasságig összeforrt. A hibridek virágszíne a krémfehértől a narancssárgáig változik. A virágok leginkább éjjel illatoznak. Beporzását éjszaki lepkék végzik el. Termésük tok.

Régebben a Datura nemzetségbe sorolták őket, mára azonban a Brugmansia nemzetségben kaptak helyet (1973. Tom E. Lockwood). A Datura nemzetségbe pedig hozzá hasonló, de kevésbé mutatós, felfelé néző virágú, lágy szárú rövid életű egynyáriak tartoznak. Nálunk közismert, a kertekben gyomnövénynek számító, mérgező csattanó maszlag (D. stramonium), amely nitrogén jelző növény, ugyanis nitrogén dús talajt kíván. A csendes óceáni régióban invazív növényként tartják számon. Gyökérhajtásairól kiterjedt kolóniákat hozhat létre.

angyaltrombita

Az angyaltrombitát akár ördöginek is nevezhetnénk. Dél-Amerika pszichotróp növényei közé tartozik. Többféle alkaloidja közül a központi idegrendszerre ható tropán alkaloid hallucinogén hatású. A növény fogyasztása nagyobb dózisban amnéziát, végső soron halált okoz.  Az Andok hegység sámánjai, jövendőmondói rituálékban, fekete mágiában használták a levélkivonatot. A növényi nedv bőrrel érintkezve allergiás reakciókat válthat ki.  A népi gyógyászat a leveleket izomlazítóként, asztmás roham ellen használta Észak-Kelet Indiában. A növényi részeket használták bódítóként füstjét beszíva, teaként fogyasztva, sőt Tanzániában sörhöz adva is. Hallucinogénként használják ma is az Amazonász vidékén. Figyelem, használata rendkívül veszélyes! Hatása kiszámíthatatlan, nincs optimális dózis. A Brugmansia sanguinea összalkaloid tartalma 0,8%, és a szkopolamin a főalkaloidja.  Ecuadorban termesztik, a leveleket évente háromszor aratják és a szkopolamin előállítására használják, amely Nyugtató, bódító, ernyesztő, hányás csillapító hatású.

Az angyaltrombita gondozása, felhasználása

Mutatós szoliter. Hibridjei között ma már találunk tarka levelű változatokat is. Bár legsikeresebben konténeres növényként tarthatod, enyhe teleken akár át is tele, bár a föld fölötti részek visszafagynak, gyökereiről azonban újra kihajt. Napos, jó vízgazdálkodású talajba való. Rendszeres öntözést kíván. Teleltetése világos, hűvös helyen történjék, ahol a hőmérséklet nem csökken 7 fok alá. A metszést jól tűri. Az idős hajtásokat 2-3 cm-re a föld fölött visszavághatod. 10-15 cm-es, félfás vagy hajtás dugványozással szaporítható ősszel vagy tavasszal illetve magvetéssel tavasszal. Bár különösebben nem érzékeny sok vírus gazdanövénye lehet.  A kétezres évek végén mutatták ki holland szakemberek, hogy a Burgonya gumóorsósodás viroiddal megfertőződött növény tünetmentes. Levéltetvek, üvegházi molytetű, viaszos pajzstetű megtámadhatja.

angyaltrombita Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Jelentkezz Kiskert Tanfolyamra!