A sok helyen már nálunk is előforduló gránátalma, ha nem a kertedben, akkor a boltok pultjain. De hogy kell felhasználni? Használata a történelmi múltban gyökerezik, sok ősi kultúrában gyógyítás céljából is fogyasztották. Néhány ötletet neked is kínálunk..
Mielőtt megennéd, ismerkedj meg vele!
A maradó csésze karimáját (korona) viselő 6-12 cm átmérőjű termés bőrszerű héja az alapján sárgás, mélyrózsaszínű vagy rubinvörös. A legelterjedtebb a sötétpiros és a sárgászöld gyümölcsű fajták. A gyümölcshús rekeszes, belül szivacsos, benne zsákocskákban ízletes, zamatos, általában vörös színű lédús magköpeny és benne a mag található. A magvak a gyümölcs összsúlyának 52%-át teszik ki. A háromszögletű magvakat húsos magköpeny (aril) veszi körül. Mind a magvak, mind a magköpeny ehető, a gyümölcstöbbi része nem.
A gyümölcs cukrokban, szerves savakban, polifenolokban, flavonoidokban, antocianinokban, zsírsavakban, alkaloidokban, vitaminokban gazdag. Aszkorbinsav, antocianin és fenol tartalmú vegyületeknek köszönheti antioxidáns hatását. Gyönyörű piros színét főleg az antocianinok adják. Az érés folyamán a gyümölcs színe folyamatosan mélyül. A magvakból nyert olaj zsírsavakban gazdag, a termesztett fajták linolén- és linolsavakban gazdagok. A telítetlen zsírsavak (jó zsírsav) az édesebb gyümölcsű fajtákban magasabb. Jelentős a magvak szív-érrendszert védő ösztrogén tartalma is.
Felhasználási módok
A hagyományos orvoslás a teljes növényt felhasználja a gyökerektől a gyümölcsig illetve a magokig. A magkivonatot a kozmetika ipar is használja hajkondícionálókban, hidratáló krémekben, napvédőkben.
A frissen szedett, fényes héjú gyümölcsök hűvös helyen egy hónapig tárolhatók. A termésből kivett magokat, szétteregetve lefagyaszthatod későbbi felhasználásra.
Vágd le a gyümölcs „koronáját”, és a gyümölcsrekeszekből kanalazd ki a magköpennyel körülvett magvakat. Ráteheted salátákra, joghurtba, zabkásába, fagylaltra, desszertekre stb.
Törökországban, Görögországban, a Közel-Keleten, a Kaukázusban és Pakisztánban közkedvelt ital a gyümölcslé. A legegyszerűbb gyümölcslé úgy készíthető, hogy a megnyitott gyümölcsből kiveregeted pl egy fakanállal a belsejét egy porcelán- vagy üvegedénybe, majd összeturmixolod, végül leszűröd és frissen elfogyasztod. Hígíthatod ásványvízzel, édesítheted hozzáadott cukorral. A gyümölcsléből szirup is készül. Erről rengeteg receptet találsz az interneten. Az iráni fesenjan gránátalma szósszal készül, amihez darált diót kevernek. Ezzel párolják lassú tűzön a csirkedarabokat. Részletes receptek tömkelege található az interneten. A gránátalma szószt használják saláta dresszingnek, marináláshoz, vagy egyszerűen csak vízzel hígítva isszák. A török és szír Muhammara (sültpaprikás mártogatós) grillezett piros színű paprikával, dióval és fokhagymával készül, receptek az interneten.
A kurd konyha egyik jellegzetessége a mustárral, indiai fűszerekkel ízesített rizs (daddojanam), aminek egy fajtájához gránátalma magokat is kevernek.
A szűrt gyümölcsléhez lehet hidegen bekeverhető zselésítőt és cukrot adni, így készül a sütemények bevonásához használható gránátalma zselé.
Gyümölcsaszalóban a magvakat meg is száríthatod, és az aszalékot szórhatod desszertekre, salátákra. A szárított magvakat sokszor megőrlik, így nem ragadnak össze és nem ragadnak a fogadhoz. Ebben a formában fűszerként használják.
Vad gránátalma
Az apró gyümölcsű vad gránátalma Iránban, Törökországban, a Himalája lejtőin honos, DARU néven ismerik Jammu, Kasmir (az Indiai szubkontinens északnyugati régiói) és Himachal Pradesh (állam Indiában) hegyeinek lejtőin. A termés magas savtartalmának köszönhetően savanykás 10%-os cukortartalma ellenére is. Napon aszalt magjait, az anaradanát chutney készítéshez használják. Magőrleménye fontos fűszer. Ha van szerencséd valamelyik régióban járni, lemetszhetsz hajtásokat, ugyanis dugványról szaporítható. De azt tudni kell, hogy a növény eredetileg monszun éghajlaton él, ami azt is jelenti, hogy kb. -5 fokig fagytűrő, ezért csak dézsás növényként kísérletezhetsz vele.
Gyógyhatásairól, termesztéséről itt olvashatsz: Gránátalma kertbe, edénybe
Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás