A földibolha nem csíp, hanem harap

Kis fekete bogarak ugrálnak a növényeiden, és kilyuggatják a leveleiket? Ez bizony földbolha! Az apró 2-3 mm-es rovarok tömegesen lephetik el a kerteket. Valójában a betakarított repcetáblákról indulnak világgá, és a szántóföldekről, miután hoppon maradtak, beköltöznek a házikertekbe.

Mielőtt megrémülsz, hogy az egész kertedet letarolják, hiszen amerre mozogsz, mindenütt jól látható és hallható módon szerte-szét pattognak, ez nem így van. Tudni kell, hogy a közönséges földibolhák (Phyllotreta cruciferae) bár minden növényre rátelepednek, csak a keresztes virágúakat károsítják, ugyanis ezek a tápnövényeik (ide tartozik pl. a konyhakertekben termelt karfiol, káposzta, retek, karalábé, brokkoli, kínai kel vagy éppen a torma, a díszkertekben viruló kleopátra tűje vagy a sarkantyúka.). Az erre a növénycsoportra jellemző, általuk kedvelt mustárolaj illata vonzza oda őket. A növények leveleit kilyuggatják, ami visszaveti a növényeket a fejlődésben, arról nem beszélve, hogy tönkre teszik a terményt.

földibolha Canolán

Először tavasszal jelennek meg a keresztes virágú gyomokon vagy éppen a hónapos retken. A vetés idejét érdemes úgy ütemezni, hogy a nyár közepén kikelt rovarokkal ne találkozzanak a növényekkel rajzásuk csúcsidején.

Meleg időben aztán rendkívül elszaporodnak, viszont a renderes öntözés elűzi őket vagy legalábbis gyéríti a számukat.

Nagyon eredményes lehet, ha csalogató növényeket ültetsz Pl. iktass mustár vagy sarkantyúka sort a brokkoli sorok közé. Így megfigyelheted, hogy mikor jelennek meg a csalogató növényeken, és megkezdheted a védekezést. Később akár csonkig rághatják pl. a rovarcsalogató sarkantyúkát, de amíg őt lakmározzák, addig megvéded a veteményest, más számodra fontos növényeket.

A sárgalapos csapdázás, a kora délután kihelyezett, enyvvel, mézzel, zsírral készült ragacsos lapok alkalmazása a lombszintben, ahol a rovarok mozognak, eredményre vezet, jól gyéríti a földibolha állományt. Vízzel töltött tálba is csalogathatod őket. Rájuk engedheted a tyúkokat is. Földibolha invázió idején az őszi-téli káposztaféléket érdemes rovarhálós, fátyolfóliás takarással védeni. Segíthet a növényekre vékony rétegben szitált fahamu. Azonban öntözés, eső után a fahamu kiszórását ismételni kell!

Az előző évi invázió után kívánatos a talajfertőtlenítés, amikor a talajlakó lárvákat lehet célba venni. A nőstény ugyanis a növények alapjára teszi petéit, a kikelő lárvák pedig a talajba vándorolnak, ahol a növények gyökerein táplálkoznak. Sokat segít a mulcs, amely a talajfelszínt védi a lárvák behatolásától.

A földibolha ellensége sok ragadozó rovar, őket bevonzhatják olyan virágos növények, mint a kamilla, ánizs, lóhere.

A kifejlett rovarok ellen Neem Azal vagy narancsolajos permetezés alkalmazható, sokan javasolnak riasztó hatású fehér üröm vagy gilisztaűző varádics főzetéből készült permetlé alkalmazását, de van az a helyzet, hogy már csak a permetezőszerek segítenek, ilyenek a Cyperkill 25 EC, Decis, Fendona, Kaiso garden, Karate Zeon 5 CS, és a Mospilan 20 rovbarölő szer. Fontos, hogy csak a tápnövényeit permetezd le, attól függetlenül, hogy más, nem keresztes virágú növényeken is meghúzzák magukat.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi japán metszőeszközök

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa