A feketegyökér – fedezd fel velünk újra!  

A feketegyökér igazi hobbizöldség. Bár nálunk is honos, mára kiment a divatból, pedig megérdemelné, hogy szerepeljen a zöldségválasztékunkban. Főként a gyökerét fogyasztják, amely egész télen szedhető, frissen zöldség, szárítva kávépótszer. Főzetét hurutos, meghűléses betegségek kezelésére, emésztésserkentőként használják.

A pozdor (Scorzonera) nemzetség közel 200 fajt foglal magában, többségük Európában, Ázsiában és Afrika északi részein honos. A nemzetségbe tartozó növények Ázsiában, különösen Kínában, Mongóliában és Törökországban évszázadok óta jelentős részét képezik a népi gyógyászatnak.

A feketegyökér, más néven spanyol pozdor (Scorzonera hispanica) az őszirózsafélék (Asteraceae) családjába tartozó, Magyarországon vadon is előforduló, mégis kevéssé ismert zöldségnövény, amelynek tápanyagokban gazdag gyökerét fogyasztják.
Európa melegebb vidékeiről származik, neve spanyol származására utal. Innen került Nyugat-Európába, ahol megkedvelték, és egyre nagyobb területen termesztették. A tizenhatodik században dísznövényként, gyógynövényként és zöldségként vonták termesztésbe.

virágzó feketegyökér

Második évben virágzó feketegyökér

Hazánkban tisztásokon, irtásokban, például a Budai-hegyvidéken, középhegységeinkben fordul elő. A XIX. században kis terü­leten ugyan, de termesztették Magyarországon is. Az 50-es évekig gyak­ran árulták az alföldi piacokon, majd fokozatosan eltűnt. Jelenleg elsősorban Budapest környékén, házikertekben termesztik. Tipikus hobbizöldség. Egyes országokban (Franciaországban, Olaszországban) a téli idő­szakban közkedvelt és általánosan elterjedt fő­zelékféle.

Kétéves növény. Az első évben gyökeret és levélrozettát, a második évtől virágszárat fejleszt. Gyökere ekkor már fogyasztásra alkalmatlan, ezért egynyáriként termesztik. 20-25 cm hosszú, orsó alakú gyökere kívül sötétbarna, fekete. A gyökér belseje fehér, eltörve bő tejnedv folyik ki belőle. A szár a felső harmadában ágazik el. A levelek szórt állásúak, lándzsásak, kihegyezettek, épszélűek. A szár és a levelek is kissé gyapjasodók.

Nálunk júniusban és júliusban virágzik. A fészekvirágzat 3-4 hétig nyílik, késő délután és éjjel azonban bezáródik, reggel pedig újra kinyílik. Élénksárga virágzata csak nyelves virágokból áll. A fészekvirágzat alapjánál a virágzathoz simuló murvalevelek találhatók. A csészelevelek szőrökké módosultak, amelyek a termésérés idejéig megmaradnak és a megnyúlt, elvékonyodó csőrben folytatódó kaszattermés csúcsán fehér bóbitát alkotnak. Ezzel a repítőkészülékkel terjeszti a szél. A magvak gyorsan elveszítik csírázóképességüket. Az egyéves mag jól csírázik, a kétéves csaknem teljesen csíraképtelen.

A feketegyökér környezeti igénye

Fényigény: A feketegyökér szereti a napos vagy enyhén félárnyékos helyeket.

Hőigény: Jól alkalmazkodik a mérsékelt éghajlati viszonyokhoz. Az optimális hőmérsékleti tartomány 15-20°C között van. Ugyanakkor fagytűrő, levelei is elviselik a kisebb fagyokat.

Talajigény: A feketegyökér számára a jó vízáteresztő képességű, laza talajok a legideálisabbak. A savanyútalajoktól a semlegesig terjedő pH-tartományban jól fejlődik. Fontos, hogy a talaj ne legyen túl nedves, kötött, mivel a pangó víz károsíthatja a gyökérzetet. Kötött talajban a gyökerek elágaznak.

Vízigény: A rendszeres, de nem túlzott öntözés segíthet a növény megfelelő fejlődésében, kezdetben több, kifejlett állapotban kevesebb vizet kíván. A túlzott nedvesség és a szárazság egyaránt káros lehet.

Télállóság: A feketegyökér jó télállósággal rendelkező, hidegtűrő növény. Azonban a túlzott nedvesség és hideg időjárás együttesen károsíthatja a növényt.

feketegyökér sor

A feketegyökér termesztése

Mélyre hatoló gyökere miatt nagyon fontos az alapos őszi ásás. Ezzel érhetjük csak el, hogy 35-40 cm mélyre hatoló gyökere jól kifejlődjön. Jó előveteményei az előző évben szerves trágyázott kapásnövények, a hüvelyesek és a gabonafélék.

Vetőmagszükséglete10-14 g/10 m2. Tavasszal a magágyat gondosan elő kell készíteni. Az ajánlott vetésmélység 2-3 cm, a kívá­nt tőtávolság 7-10 cm. Vetés után a sorokat komposzttal, homok­kal jelöld meg, mert a feketegyökér fiatalkori fejlődése igen lassú, és nem fogod egyébként megtalálni, hová vetetted. A márciusi vetés csak nyár elejére éri el a 4-5 lombleveles állapotot, ekkor lehet a megfelelő tőtávolságra ritkítani. Többszöri kapálással nemcsak gyomtalanítasz, hanem a növekedéshez szüksé­ges morzsalékos talajszerkezet is fenntartod. A nyár második felétől a lombo­sodással együtt megnő a növény nitrogén-, foszfor- és káliumszükséglete. A nyár folyamán öntözéssel és fejtrágyázással gyorsítható a fejlődése. Az esetleg megjelenő magszára­kat azonnal törd ki, különben gyenge, vékony, rostos gyökere fejlődik.

feketegyökér

A feketegyökér októberre éri el jellemző vastagságát. Nem fagyérzékeny, tehát egész té­len a talajban hagyható, enyhe télen folyamato­san szedhető. Száraz, kemény teleken csak az előzetesen szalmával, lombbal letakart ágyá­sokból tudsz szedni. Felszedéskor az első sor előtt áss 45-50 cm mély árkot, és ebbe óvatosan döntsd bele a feketegyökér sort, majd folya­matosan haladj tovább. A gyökér törékeny, tejnedve kifolyik, és értéktelenné válik.

Magfogáshoz a töveket ne szedd fel. Miután magja nem egyszerre érik és könnyen szóródik, ezért figyelj, és az érés előrehaladtával folya­matosan szedd. Egy-egy tő 4-5 éven át ad megfelelő maghozamot.

A feketegyökérnek kifejezett kártevője nin­csen. A kórokozók közül a lisztharmat szinte minden évben megjelenik a leveleken, ellene csak komolyabb fertőzés esetén kell védekezni ellene.

A feketegyökér tápértéke és gyógyhatásai

Táplálkozási értékének különös hangsúlyt ad, hogy a friss zöldségfélékben legszegényebb időszakban, ősztől tavaszig áll rendelkezésre. Könnyen emészthető, fő értéke magas ásványianyag- és rosttartalma.

Az európai népi gyógyászat nyálkaoldó szerként tüdőbetegségek ellen, étvágygerjesztőként, megfázás leküzdésére, emésztési problémák kezelésére használta. A középkori viperafű elnevezés arra utal, hogy kígyómarás ellen is alkalmazták. Kimutatták, hogy gyökere biológiailag aktív vegyületekben gazdag, antioxidáns hatású. A gyökerében található inulin egy a hiperglikémia ellen (magas vércukor szint ellen) ható, emésztést segítő rost, egy értékes poliszacharid (összetett szénhidrát), amely felhasználható az élelmiszer-technológiában, és a gyógyszeriparban, élelmi rostok, stabilizátorok és bevonószerek előállításához.

párolt feketegyökér

A feketegyökér tárolása és konyhai felhasználása

Óvatosan távolítsd el a talajt a felszedett gyökerekről. Figyelem! Ha a gyökér eltörik, tejnedve kifolyik, ami minőségromlással jár. A feketegyökér hűvös, sötét helyen tárolható. Fontos, hogy elkerüld a nedves környezetet, mert ez gyorsítja a gyökerek rothadását.

A gyökerek íze a spárgához vagy az articsókához hasonló. Törésmen­tes gyökerei a spárgához hasonló módon párolhatod. Jól párosítható fokhagymával, vajjal, citrommal és különféle fűszernövényekkel, például kakukkfűvel és petrezselyemmel.

Párolás előtt, jó, ha meghámozod, de fogyaszthatod grillezve is. Felszeletelve, vagy csíkozva együtt sütheted sütőben, egy kevés olajon, kedvenc fűszereiddel.

A hámozott, főtt gyökereket villával összetörheted, és elkészítheted úgy, mint a krumplipürét.  Ízért adhatsz hozzá vajat, tejszínt, fokhagymát és/vagy fűszernövényeket.

A gyökerek blansírozhatók és lefagyaszthatók későbbi felhasználásra. A gyökeret hámozd meg, és vágd darabokra, blansírozd néhány percig forrásban lévő vízben, majd fagyasztás előtt gyorsan hűtsd le jeges vízben.

Ne feledd, hogy a Scorzonera gyökerei a hámozás után gyorsan oxidálódnak, ezért célszerű röviddel a hámozást követően főzni vagy elkészíteni őket, hogy elkerüld az elszíneződést.

A növény fiatal leveleit salátákhoz adják.

Pótkávé készítés feketegyökérből

Hámozd meg a gyökeret, és vágd apró, egyforma darabokra. Ez biztosítja az egyenletes pörkölést.

A gyökerek megpirítása: Helyezd a felaprított gyökereket egy tepsibe egy rétegben.
150°C-ra előmelegített sütőben süssd körülbelül 30-45 percig, vagy amíg a gyökerek sötétbarnák lesznek, és megpirulnak.

A sült gyökereket darálása: Miután a gyökerek megpörkölődtek és kihűltek, kávédarálóval vagy mozsártörővel durva porrá kell őrölni.

A gyökérport a darált kávéhoz hasonlóan használhatod. 1-2 evőkanál port használj 2 dl vízhez. A hígítást ízlés szerint változtathatod, kísérletezd ki, hogy ízlik a leginkább.

Választható kiegészítések: Fokozza az ízt, ha a főzési folyamat során hozzáadsz pl. egy fahéjrudat, néhány kardamom hüvelyt vagy cikóriagyökeret.

Édesítsd és élvezd: Ízlés szerint édesítsd mézzel, juharsziruppal vagy édesítőszerrel.

Ne feledd, hogy a feketegyökér pótkávé íze eltérhet a hagyományos kávéétól, és érdemes kísérletezni az arányokkal és a további összetevőkkel, hogy megtaláld a számodra legmegfelelőbb ízt. Ez  pótkávé egyedülálló és tápláló ital lehet számodra.

Feketegyökér több okból is termesztésre érdemes. Először is, a feketegyökér tápláló és egészséges zöldség, amely gazdag ásványi anyagokban, biológiailag aktív anyagokban, magas a rost tartalma. Emellett könnyen termeszthető, és a növény viszonylag kevés gondozást igényel, további előnye, hogy enyhe teleken egész télen szedhető. A feketegyökér sikerrel termeszthető kisebb kertekben, magaságyásban is, így a helyszín nem jelent akadályt. Előnyei alapján  a feketegyökér vonzó és gazdaságos választás konyhakerti termesztésre.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi japán metszőeszközök

Zöld Pajzs

Bactofil por