A cirmos tulipánok misztériuma

A színtörő cirmos tulipán anno meghódította a hollandok szívét és kiürítette az erszényüket, ugyanis a színtörő tulipán a holland tulipánmánia szülőanyja. De mi is az a színtörő cirmos tulipán?

cirmos tulipánok

A cirmos tulipán egzotikus luxuscikként jelent meg a holland piacon a 17. században, meghódította a hollandok szívét, és elvette az eszét. A tarka-barka tulipánt Törökországból importálták Hollandiába, nevét a tulbend szó után kapta, ami törökül „turbánt” jelent. A fellángoló holland tulipánőrülettel egy másik cikkünk foglalkozik részletesebben.  Cikk ajánlat: Hogyan hódította meg a tulipán Európát?

A színtörő tulipán megihlette a festőket. Rembrandt Harmenszoon van Rijn feleségét, Saskiát a tavasz istennőjeként örökítette meg, ilyen tulipán ékeskedik a fejét övező koszorúban. A festményen szinte lángolnak a tulipán vörös és fehér csíkokkal kápráztató szirmai. Ez ihlette a cirmos tulipánok nevét, amelyeket Rembrandtoknak hívnak.

Rembrandt van Rijn: Flora. A festmény az Ermitázsban található. Фото: globallookpress

A laikus és hivatásos kertészek Hollandia, Franciaország és az Oszmán Birodalom területén százával, ezrével ültettek tulipánhagymákat, remélve, hogy néhányuk ebben a megmagyarázhatatlan színpombában fognak virítani. Azokon a ritka és kéretlen alkalmakon, amikor ez megtörtént, a tulipánról azt mondták, hogy a színe „eltörik”, innen elered a színtörő tulipán elnevezés. A kertészek rendkívüli erőfeszítéseket tettek, hogy törésre kényszerítsék a tulipánokat, alkimista elvektől vezérleve fehér tulipánágyakat ültettek, majd a talajra pigmentport szórtak, és várták, hogy mindez a tulipánszirmok színében manifesztálódjon. Az egész tarka-barka tulipánőrület nem szólt másról, mint a kritikus gondolkodás, illetve a tudás hiányára építő kóklerkedésről, no meg a vásárlók kizsebeléséről. A rajongók, a buzgó hagymavásárlók nem is sejtethették, hogy egy másik faj általbe hozott vírus a felelős a tulipán szirmok varázslatos szépségéért.

A ma is kapható Black and White fajta

A piacon ma is elérhető Black and White fajta

A tulipán színét valójában két, egymással összhangban működő pigment együttesen adja – adott az alapszín, amely mindig sárga vagy fehér, és van egy második, ráhelyezett szín, amely az antocianinoknak köszönhető. E két szín együttesen határozza meg az árnyalatokat, az egységes színt, amelyet látunk. A vírus részlegesen, szabálytalanul elnyomja az antocianint, ezáltal lehetővé teszi a mögöttes szín egy részének változatos megjelenését. A tudósok csak az 1920-as években, az elektronmikroszkóp feltalálása után fedezték fel a színváltásért felelős, tulipánról tulipánra terjedő vírust (Myzus persicae), amelyet a zöld őszibarack levéltetű terjeszt. Az őszibarackfák a tizenhetedik századi európai kertekben terjedtek el, így már kerek a történet. A vírus a levéltetvek közvetítésével került a tulipánokra, a megfertőződött tulipánok hagymái pedig tovább fertőztek. Az 1960-as években a vírust mozaik vírusként definiálták.

Mutációval nemesített Rembrandt tulipán

Mutációval nemesített Rembrandt tulipán

Az 1920-as évekre a hollandok, akik tulipánjaikat inkább árunak, mintsem dísznek tekintették, rájöttek, hogy a vírus legyengíti a tulipánokat, a virágok idő előtt elhervadnak, az állomány szép lassan leromlik, inkább szerettek volna megszabadulni az egykor oly nagybecsű cirmos tulipánok hagymáitól. Manapság már csupán néhány termesztő és hobbista termeszti, és Hollandiában csak külön engedéllyel, és szigorú előírások betartásával termeszthető és forgalmazható. Egy időben egyáltalán nem lehetett ezekhez a tulipánokhoz hozzájutni, manapság újra megjelentek a katalógusokban. Ha szert tettél ilyen hagymára, jól fontold meg, hova ülteted. A vírusos tulipán hagymáját mindig jó távol kell ültetni a többi tulipántól, mert át tudja adni a fertőzést. Szerencsére a mai tulipánkedvelőknek nem kell lemondani a tarka tulipánokról, ha cirmos tulipánra vágynak, de ódzkodnak a vírusos fajtáktól, mert a nemesítők hosszú évek kemény munkájával előállítottak hasonló tarka szirmú tulipánokat, amelyek termesztése, tartása teljesen veszélytelen. Ha tipikus Rembrandt tulipánra vágysz, választhatod például a piacon elérhető Rembrandt fajtákat, ezek a legélethűbb utánzatai az eredetieknek, nagy előnyük, hogy egészséges növényből származó stabil mutánsok semmilyen növényegészségügyi kockázatot nem jelentenek.

Spontán fertőződött tulipán állomány

Spontán fertőződött, leromlott tulipán állomány

A fertőződés ma is bekövetkezhet spontán, levéltetvek közvetítésével, kerti munkák végzése során, kerti szerszámokkal is lehet átvihető. Úgy különböztetheted meg a fertőzött tulipánokat az egészségesektől, hogy míg a nemesített fajták esetében a tulipánok egyöntetűek, minden példányuk hasonlóan néz ki, a vírusos tarka tulipánok váratlanul jelennek meg az állományban, különbözően néznek ki, és a csíkozottság gyakran a leveleken is megmutatkozik. Ha az elnyílt virágokat letöröd, és úgy távolítod el, ha a kerti munkákat kesztyűben végzed, a kerti szerszámokat lefertőtleníted, a fertőzött hagymáktól pedig megszabadulsz, akkor lecsökken a fertőzés továbbadásának veszélye.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

vásárolj virágmagot!