Bemutatunk egy újabb gyomot, a piros árvacsalánt, amely megtűrhető a kertben, tavasztól nyíló apró, virágai vidám hangulatúvá varázsolja a természetes gyepet. A népgyógyászatban régóta használt gyógynövény, szerepel az ehető vadontermő növények listáján.
Egyéves növény, a mérsékeltövi régióban terjedt el az árvacsalánfélék (Lamiaceae) családjába tartozó piros árvacsalán (Lamium purpureum). Apró termetű, részben heverő szárú, a szögletes szárak bíborosak. Leveleinek alakja szíves-háromszög, széle csipkés fűrészes. A friss hajtások bíbor színűek, a ráncos leveleket puha szórzet borítja. Kicsit hasonló a megjelenése a csalánhoz, de nincs vele rokonságban. Márciustól szeptemberig virágzik, fő virágzási ideje április-május. A forgós kettősbogban álló ajakos virágok szirma rózsaszín vagy lila. Termése makkocska, magjait elszórja, ősszel a magok kicsírázott állapotban telelnek át. Az illatos virágok kedvenc lakmározó helye a beporzó rovaroknak. Gyomtársulások gyakori növénye, üde, nedves, gyengén meszes talajban terem, nitrogén kedvelő (nitrofil), de jól tűri a sivárabb talajt is. Szántók, tarlók, parlagok, utak széle, olykor száraz erdők, akácosok lakója. (Forrás vikipédia)
Szántóföldön gyomosít, de a természetes gyepben megtűrhető. Ha van kertednek olyan része, ahol felbukkan, és nem feltétlenül zavaró, hagyd meg. A tavaszi gyepet változatossá teszi, a legkoraibb mézelő növények egyike, fogyasztható, gyógyhatású növény.
Piros árvacsalán a gyógyításban és a gasztronómiában
A népgyógyászatban étvágycsináló, gyulladáscsökkentő, immunstimuláns, étvágyjavító, vérzéscsillapító, antihisztamin hatású, teája vízhajtó, enyhe hashajtó hatása is van. Kutatási eredmények támasztják alá polifenol tartalmának köszönhető antioxidáns, kvercetin és flavonoid tartalmának köszönhető gyulladás csökkentő hatását pl. reuma ellen, és kimutatták illóolajának köszönhető antimikrobiális hatását pl candida ellen . Összehúzó cserzőanyagainak köszönhető vérzéscsillapító hatása
Források:
Vergun, O.M., Grygorieva, O.V., Brindza, J., Shymanska, O.V., Rakhmetov, D.B., Horčinová-Sedlačková, V., … Ivanišová, E. (2019). Content of phenolic compounds in plant raw of Cichorium intubus L., Lamium purpureum L. and Viscum album L. Plant Introduction, 84, 87-96. https://doi.org/10.5281/zenodo.3404149
Deer, T.S. (2016). Allergy sufferers get ahead with purple dead-nettle. Retrieved from https://wisdomoftheplantdevas.com/tag/medicinal-plants-2/
Grieve, M. (1971). A modern herbal (Vols. 1-2). New York, NY: Dover Publications. (Original work published 1931).
A vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag piros árvacsalán 5-10 cm-es tavaszi virágos hajtásai tartalmazzák a legtöbb hatóanyagot, és ízvilága is ilyenkor a legmegfelelőbb. Felhasználás előtt hideg folyóvízben mosd meg, áztatni nem szabad.
A leveleket, hajtásokat papírkendőn szétteregetve néhány nap alatt zörgősre száradnak a levegőn. Ezt követően használd fel vagy tárold papírzacskóban. Három evőkanál szárított levelet forrázz le 2 dl vízzel, és máris kész a gyógyteád.
Piros árvacsalán macerátum készítése
Gyógynövényes macerátumot is készíthetsz. Egy befőttesüveget félig tölts meg tisztára mosott, szárított, összetört piros árvacsalánnal, majd töltsd fel extra szűz oliva olajjal, helyezd a nem lezárt üveget vízfürdőbe, ami ebben az esetben azt jelenti, hogy egy edénybe vizet forralsz, és abba állítod bele a befőttesüveget. Hagyd kis lángon 2-3 órára, közben ellenőrizd, hogy a víz ne párologjon el, ha szükséges tölts utána. Ha letelt az idő, húzd le a tűzről és önts le vagy szűrj le annyi olajat, amennyire szükséged van. A maradékot tárold lezárva, száraz, hűvös helyen.
Az olajat alkalmazhatod pl. szára, berepedezett, irritált bőrre a következőképpen: üvegedényben 50 gramm macerátumhoz adj egy gramm méhviaszt, helyezd vízfürdőre, amíg a viasz fel nem olvad. Majd hagyd abba a melegítést, és adj hozzá 1-2 csepp levendula olajat, az utóbbi opcionális. Csak valódi, jó minőségű illóolajat szabad használni! Kend az érintett területre, a maradékot tárold lezárva, száraz hűvös helyen. Kb. 1 évig tárolható. (https://www.outdoorapothecary.com/purple-dead-nettle/)
Piros árvacsalán a gasztronómiában
A piros árvacsalánt gyakran használják a gasztronómiában, különösen a fiatal, kora tavaszi friss, virágos hajtásait, később virágos hajtáscsúcsa salátakeverékben ehetők nyersen, de főzve is tehetők zöldfőzelékekbe. Használd turmixban, pesztóban. Íze friss, “zöld ízű”, kicsit kesernyés utóízzel, amely párolással megszűnik. Magában nagy mennyiségben ne fogyasszuk. (forrás: baranyazoldut.eu)
Nagyszerű reggeli falakot készíthetők a tyúkhúr és a piros árvacsalán kombinálásával
Végy 2 evőkanál kókuszolajat, 5 csésze szárított, aprított piros árvacsalánt, két gerezd zúzott fokhagymát, 3 csésze szárított tyúkhúr hajtást, 1 felvert tojást.
Önts egy evőkanál kókuszolajat egy közepes serpenyőbe, forrósítsd meg, és adj hozzá az fokhagymát, kevergesd, amig kicsit megbarnul a fokhagyma, majd öntsd hozzá az árvacsalánt és a tyúkhúrt. Párold kb. 2 percig. Majd húz le a tűzről, kever bele a tojást, majd ismét tedd a tűzre. és keverd el a masszát egy evőkanál kókuszolajjal. Végy egy talkedli vagy tükörtojás sütőt (több helyes serpenyő), ezt töltsd meg a keverékkel, nyomkodd le, és süsd világos barnára mindkét oldalát. Jó étvágyat!
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás