Több év után nekilendült és kihajtott a szívlevelű viaszvirág

A több éve vegetáló szívlevelű viaszvirág egy szem levele, amit akkor vettem, amikor egyik Valentin nap után a vásárló után hajítottak, elkezdett hajtani. Sokan azt mondják, hogy ez a véletlen műve. De lássuk az elejétől…

 

szívlevelű viaszvirág kínálat

Szívlevelű viaszvirág kínálat. A növények támasztékot igényelnek. Fotó: worldofsucculents.com

Honnan valók a viaszvirágok?

Az indomaláj ökozónaban, A pacifikus ökozónában és Ausztráliában honos viaszvirág (Hoya sp.) nemzetségbe húsos levelű pozsgás kúszónövények tartoznak. A nemzetséget a télizöldfélék (Apocynaceae) családjába, külön alcsaládba sorolják. Sok faja a Tillandsiákhoz hasonlóan fán élő epifita. A 200-300 fajt tömött ernyős virágzat jellemez, amely fehér, esetenként rózsaszínbe hajló, viaszból készült műremekhez hasonlít. A nemzetség nevét Thomas Hoy, a Northumberland-i herceg kertésze, egyébként neves botanikus, után kapta a 18. században.

szivlevelű viaszvirág virágzata

Szivlevelű viaszvirág virágzata

A szívlevelű viaszvirág bemutatása

Thaiföld, Kambodzsa és Laosz a hazája a szívlevelű viaszvirágnak  (Hoya Kerrii ). Névadója az ír orvos-botanikus Arthur Francis George Kerr gyűjtötte be először példányait 1910-1911-ben. Ez a mutatós lián léggyökereivel a fák hasadékaiból tápanyagot, a levegőből nedvességet vesz fel. Kedvelt szobanövény. Léggyökereinek támasztékot nyújtva a legváltozatosabb formában futtathatunk, vagy függőkosárban tarthatunk, nem csupán átellenesen álló, lapos-szív alakú leveleivel arat sikert.

Az alsó, nagyobbacska a krémfehér színű corolla (párta), a felső a kicsi, vöröses színű corona (mellékpárta). 15-30 virágocskából álló gömbös-ernyős virágzataival évente többször, akár két héten keresztül is megörvendeztet bennünket. Sok nektárt termel. Teljes virágzásban otthonunkat elárasztja a csokis sütemény illata. A virágok az előző évi virágzati tengelyen fejlődnek. Ezért, ha ezeket lemetsszük, a jövő évi virágoknak is búcsút mondhatunk!

Egy levélkét kaptam ajándékba, kihajt vagy nem?

szívlevelű viaszvirág becserepezett levele

Szívlevelű viaszvirág becserepezett levele kertészeti kínálatban.

Sokszor felbukkan Valentin nap alkalmával a kertészeti árudákban, virágboltokban, kecses kis kaspóban a szívlevelű viaszvirág tőzegbe dugott levele. Ez a levél nem hoz új hajtást, bár már hallottunk olyan beszámolót, hogy évek múltán mégis kihajtott egy rejtett rügyből.

Az igazi Bálint nap

Mások szerint ugyanúgy levéldugványról szaporítható, mint a fokföldi ibolya. És csak idő kérdése, hogy mikor hajt ki. Ha lepusztul annak oka a nem megfelelő bánásmód., általában a túlöntözés és a fényszegénység. Minden esetre kipróbáltuk. Néhány év elteltével bekövetkezett a csoda, a növényke megindult. Mégis jobb, ha arra számítasz, hogy ez a levélke akár évekig is el lesz világos helyen, időnként megöntözve, de többet ne várj tőle! Annál nagyobb lesz az öröm, ha kihajt! Ha egyszer nekilendül nincs megállás! Ültesd át, és mindjárt támasztékot is dugj a cserepébe.

az elültetett levélből kihajtott viaszvirág

Elültetett levélből kihajtott viaszvirág.

Jelentkezz Virágkötő Tanfolyamra!

Jelentkezz Kiskert Tanfolyamra!

Tetszett ez a cikk? Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé? Iratkozz fel a Kertlap Magazin hírlevelére!
E-mail cím:*