Rebarbara a vegyszermentes kertészkedésben

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé, vagy új termék érkezik a Kertlap Kertészeti Webáruházba? Iratkozz fel a Kertlap hírlevelére!
E-mail cím:*

Hitted volna, hogy míg a rebarbara levélnyelét a konyhában használhatod fel, addig a levelét a konyha helyett a konyhakertben hasznosíthatod?

rebarbara

A rebarbara ágyás igazán különleges. A vöröses levélnyelek, ahogy előbukkannak az óriási lombozat alól, teszik rendkívül mutatóssá ezt a konyhakerti zöldségnövényt. Szokás a virágát kitörögetni, hiszen ez a nyél és a lomb rovására fejlődik. És, mint tudjuk a nyelet fogyasztjuk, és a levelet is felhasználjuk, ahogy hamarosan kiderül. Azonban hagyhatsz mutatóban egy-két virágzatot, amiről magot foghatsz. A rebarbara mag rövid ideig csírázóképes. Ősszel vesd el, a palántát pedig ne tavasszal, hanem egy év múlva ültesd ki végleges helyére  addig edényben nevelheted. A rebarbara remekül szaporítható tőosztással is..

.Ha a kerti munkában kimelegedsz, csak törj ki egy levélnyelet, és rágcsáld el. Remek szomjoltó. Az ázsiai népek ma is ezt csinálják, ha éppen vízszűkében vannak.

Bár a rebarbara levélnyele közkedvelt zöldség, nem mondhatod ezt el a leveléről, amelynek oxálsav tartalma miatt fogyasztása kevésbé ajánlott. Bár több helyen párolják, és fogyasztják. Minden esetre módjával fogyaszd!

rebarbaralevél főzése

Rebarabara levélázalékát vagy főzetét is felhasználhatod tetvek, de egyéb kártevők ellen is, pl. atkák vagy hagymalégy ellen. Hetente többször, akár naponta is permetezhetsz vele. Nincs különösebb előírás az elkészítésre vonatkozóan. Egy öt literes lábast szedj dugig rebarbaralevéllel. Töltsd fel patakvízzel, forrásvízzel, kútvízzel vagy esővízzel. Forrald negyed órát, hagyd kihűlni, szűrd le, és már permetezhetsz is! A levél nyelét használd fel a konyhában, leggyorsabban rebarbara kompót készülhet belőle.

permetezés rebarbafőzetel

Permetezés rebarbarafőzettel hagymalégy ellen.

A rebarbarát hozzáadhatod csalánhoz is. Áztathatod őket együtt. Az ázalékot nem kell hígítani. A permetezést olyan gyakran végezheted, amennyire gyakran tudod.

A rebarbara pedig megvédi a káposztát a gyökerét a pusztító golyvával szemben.

A rebarbara a bársonyvirág mellett a csigák kiváló gyűjtőnövénye.

Cikk ajánlat: Rebarbara

Megnyílt a Kertlap Kertészeti Webáruház!

Jelentkezz Kiskert Tanfolyamra!