Mi az oka a paprika- és a paradicsomtermés csúcsrothadásának?

Mi az oka annak, hogy a paradicsom és a paprika csúcsán világosbarna, vizenyős foltok keletkeznek, amelyek később megbarnulnak vagy megfeketednek, élesen határoltak, enyhén süppednek, és szárazzá válnak?

Bármilyen meglepő az okot a kalciumhiányban kell keresni!

A kalciumhiány, különösen a nálunk is észlelhető klímaváltozás miatt, egyre gyakoribb jelenség a házikertben is. Akkor is fellép, ha meszes a talaj. Zárójelben megjegyzendő, hogy a Magyarország területének döntő hányada meszes, hiszen a talajok üledékes kőzeteken alakultak ki a Kárpát-medencében, amelynek nagy részét a Pannon tenger borította, a tengerfenékre lesüllyed, elhalt élőlények meszes váza alkotja ezeknek az üledékes kőzeteknek a nagy részét.

kalciumhiány paradicsomon

kalciumhiány paradicsomon. Fotó: caldwell.ces.ncsu.edu

Azonban a kalcium felvételét a száraz talaj, a kánikula gátolja. A kalcium passzívan vándorol a növényben, és minél jobb a növény vízellátottsága, minél többet vizet tud a növény felszívni és elpárologtatni a gázcsere nyílásain (minél intenzívebb a transzspiráció), annál nagyobb mértékű a kalcium növénybe vándorlása. Tehát a kalcium felvételét a szárazság, a kánikula következményeképpen kialakult csökkentett transzspiráció akadályozhatja. A növény zárja a gázcsere nyílásokat, csökkenti a párologtatását, így csökken a transzspiráció mértéke. Ugyanúgy csökken a kalcium felvétel, ha magas a relatív páratartalom (>85%), hiszen ekkor záródnak a gázcserenyílások.

Ajánljuk a kertlap Kertészeti Webáruházban kapható Vízőrt, amely segíti a talaj víztartalmának érvényesülését. Biotermesztésben is alkalmazható. Különösen öntözetlen területeken venni nagy hasznát. Nyugodtabban nyaralhatsz is, bár a Vízőr nem végzi el helyetted az öntözést, de, ahogy a neve is mutatja, hosszan őrködik azon, hogy növényeid minél optimálisabb vízellátásban részesüljenek még akkor is, ha nem tudod öntözni őket.

Vízőr

Figyelem! A Vízőr vízmegkötő képessége olyan mértékű, hogy a növényre jutva el vonja tőle a vizet, ezért kell bő vízzel lemosni a növényről. Tanács: kijuttatás után bőséges beöntözés vízrózsás öntözőrózsás öntözéssel.

Másik ok a bőséges mikroelem-, a nitrogén- illetve a káliumtrágyázás. A kalciumion (Ca2+) felvételét a többi fém- (kation) és az ammóniumion visszaszoríthatja. Bőséges káliumellátás mellett is visszaszorul a kalciumfelvétel. Tehát, ha tudod, hogy a növényed kálium igényes, mint például a paprika, ne vidd túlzásba a káliumtrágyázást. De ugyanígy óvatosan kell bánni a mikroelemmel történő trágyázással is.

A kalcium hasznosítás mértéke fajtától is függ!

paprika csúcsrothadás

Paprika csúcsrothadás

A hiánytünetek jelentkezésekor a lombozatra kijuttatott kalcium lombtrágya, a hiánytüneteket mérsékelheti.  Kalciumigényes fajták, rossz talaj adottságok ismeretében (pl ha tudod, hogy a kerted talaj savanyú), valamint a megjelenő hiánytünetek esetében adj kalcium lombtrágyát. Ajánljuk a kertlap Kertészeti Webáruházban kapható Organit kalciumot, amely biotermesztésben is alkalmazható. Azt azonban tudni kell, hogy a már megjelent tünetek nem orvosolhatók kalcium lombtrágyázással sem.

Organit kalcium

Ezért a megelőzésre kell fektetni a hangsúlyt. A tünetek kialakulása előtt, illetve azok fokozódás ellen a  mikor- és makro elemeket is tartalmazó, úgynevezett komplex lombtrágyák segítik a növényeket, hogy a hogy egyensúlyos tápelem ellátásban részesüljön, így csökken a hiánytünetek kialakulásának veszélye. Ajánljuk a kertlap Kertészeti Webáruházban kapható Biopajzsot, amely nem csak egyensúlyos tápanyagellátást biztosít, Hanem előnyös változásokat indít be a növényben. Ha a Biopajzsra bízod magad, a növénynek mindenből annyi jut, amennyire szüksége van! Biotermesztésben is alkalmazható.

Profi, teljes spektrumú növénynevelő LED izzó (UFO), E27

Jelentkezz Metszés Tanfolyamra!

Jelentkezz Biokertész Tanfolyamra!

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé, vagy új termék érkezik a Kertlap Kertészeti Webáruházba? Iratkozz fel a Kertlap hírlevelére!
E-mail cím:*