Ketrecbe zárt paradicsomok

Vajon jó- e nekünk, ha a paradicsomot ketrecbe zárjuk? Ha te már kipróbáltad az alábbi ötleteket, írd meg a cikk FaceBook posztjában, a hozzászólásban.

Kis kiszerelésű Heirloom Paradicsom- és paprika magok kipróbálásra a Kertlap Kertészeti Webáruházból! Palánta neveléshez pedig LED izzót ajánljuk.

Best of paradicsom…

Először lássuk azt az ötletet, amit egyes hazai és külföldi, főleg amerikai oldalak korszakalkotó, zseniális ötletnek aposztrofálnak.

jelentkezz a paradicsomi Ökonapra

Az ötlet kitalálója egy farmer. James Bryan (Crab Orchard, Kentucky). 2012-ben posztolta ötletét egy kreatív otthonok kialakításával foglalkozó ötletbörze oldalon, a hometalk.com-on: Május 28-án belefogtam egy kísérletbe, 4 tő paradicsomot ültettem egy (henger alakú) szemeteskuka köré, amelynek alsó peremébe, és fölötte 25 cm-re egy második sorban lyukakat fúrtam, beástam a földbe, olyan mélyre, hogy a felső lyuksor éppen a talajszint felett maradt. Beletettem két lapát komposztot és a kukát kétnaponta feltöltöttem vízzel, úgy, hogy lehetőleg ne érje víz a leveleket (!). Az általa közölt képaláírás szerint körbevette a növényeket 1 méter magas csirkehálóval, amelynek belső terét a paradicsomok július végére teljesen kitöltöttek. A növények mára (július) 160 cm magasak, tele rengeteg zöld paradicsommal és virággal, írja.

ketrecbe zárt paradicsom

Fotó: hometalk.com

A csepegtető öntözés

A csepegtető öntözés alkalmazása mindenképpen hasznos, bármilyen termesztési mód esetében. A lombokat érő víz ugyanis a gombabetegségek terjesztésének melegágya, a talajról felcsapódó vízcseppekkel egyetemben. Szintén hasznosítható ötlet a talajba ásott, alján megfúrt, házilag készített öntöző. Szóba jönnek a műanyag flakonok egyéb víztartálynak használható alkalmatosságok. Persze mindegyiknek meg van a maga forsza, különösen a lyukméret és elhelyezkedés kikísérletezése igényel nagyobb figyelmet.

Azonban a középre lehelyezett vödör vízzel töltögetés, anélkül, hogy víz fröccsenjen a levélre és a talajra, ugyancsak nehéz feladatnak tűnik, különösen, amikor a növények lombjától, a növényt körbevevő hálótól szinte lehetetlennek tűnik, hogy a víztartályhoz férj. Sokkal hatékonyabban tudod megoldani a csepegtetés, ha a tartályt nem belülre helyezed, a növények közé, hanem kívülre, jól megközelíthető és hozzáférhető helyre.

A paradicsom ketrec

A paradicsom ketrecek alkalmazása manapság egyre divatosabb. Kereskedelmi forgalomban is kaphatók gúla-, szögletes- kör alakú ketrecek. Sok ötlettel találkozhatsz a neten a házi kivitelezéssel kapcsolatban is. Ha úgy vesszük, alkalmazása sokkal egyszerűbb, mint a folyamatos karóhoz kötözés. Arról nem beszélve, hogy nyilván ilyenkor elmarad a hónaljazás is. Vagyis időtakarékos megoldás, és valóban a növény és termések is megtámaszthatók.

A paradicsom ketrec hátrányai

Ámde! A növények viszonylag be lesznek szorítva a hálóba, még akkor is, ha naponta a hálón át kihúzgálod az új hajtásokat, hogy kifelé növekedésre ösztönözd őket. A terméshez sem egyszerű hozzáférni. Mi van akkor, ha a paradicsom nem csak „kívül”, hanem „belül” is termést hoz? Marad az akrobata mutatvány, a letört hajtások, sérülések a növényen, a leszedetlen paradicsomok, lesodort zöld paradicsomok.

paradicsom ketrec

Paradicsom ketrec. Fotó: thespruce.com

A legnagyobb probléma mégis az, hogy a lombot összezsúfolod, légjárást lecsökkented, ezzel szinte meghívót küldesz a paradicsomvésznek, és egyéb betegségeknek! A szemetes körbeültetése csak tovább növeli a zsúfoltságot. Folyton növő fajták esetében a minimum 70 cm tőtávolságot ajánljuk! De nem csak a betegségek, hanem a kártevők is jobban járna, veled szemben, mert nem fogod tudni hajnalban begyűjtögetni a vándorpoloskákat, amelyek mostanában előszeretettel látogatják a paradicsomokat, illetve nem elriasztani a lepkekabócákat, amelyek sajnos a paradicsom levélfonákára is rátelepednek, ha meghagyod őket, onnan indítanak támadást a veteményesed és virágoskerted ellen.

A zsinórral zárható termésvédő háló  használatának előnyei tökéletesen védi a paradicsomot a kártevőktől! A zsinórral zárható termésvédő háló  megvásárolható a kertlap Kertészeti Webáruházban.

A házikertben előszeretettel ültetett folyton növő heirloom paradicsomokat a megfelelő terméshozam biztosításához bizony irányítani, hónaljazni, levelezni, metszeni kell a szezon folyamán. Egyébként jelentős lesz a terméselrúgás, az elaprósodás, a kártevők kártétele, a betegségek megjelenése. Cikk ajánlat: Paradicsom nyári gondozása

kötözés

Paradicsom kötözés

Tehát a ketrecet időhiányos hobbistáknak találták ki, akiket nem zavar az sem, hogy a termés esetleg felét vagy netán az egészét elvesztik részben a szüretelés fizikai korlátai, részben a betegségek pusztítása és a kártevők garázdálkodása miatt. Ezért mi a csepegtető öntözés megvalósítását jónak, viszont a hálók alkalmazását, amellyel a karózást váltod ki, rossznak tartjuk.

További paradicsomos cikkeink!

Megnyílt a Kertlap Kertészeti Webáruház!

Jelentkezz Kiskert Tanfolyamra!

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé, vagy új termék érkezik a Kertlap Kertészeti Webáruházba? Iratkozz fel a Kertlap hírlevelére!
E-mail cím:*