Gyümölcsfa koronaformák I.

Dr. Sipos Béla Zoltán

A gyümölcstermő növények házi kertben is kialakítható koronaformái I. Az itt közölt koronaformákon kívül még számtalan létezik. Az összeállítás azokat tartalmazza a leglényegesebb adatokkal, amelyek megkönnyítik a telepítés tervezését. Minden gyümölcsfajra jellemző egy bizonyos természetes növekedés, formálódás, azaz koronaforma.

A természetes koronaformák csak a legritkább esetben felelnek meg a termelő igényeinek, nagy területet foglalnak el, gyorsan felkopaszodnak, nehezen kezelhetők. Ezeket a kedvezőtlen tulajdonságokat változtatjuk meg a koronaforma mesterséges kialakításával. A friss fogyasztásra szánt minőségi gyümölcs megtermeléséhez az alacsony, “ember közeli” koronaformák a megfelelők. Ezeken lehet hatékonyan elvégezni azokat a kézi munkákat – termésszabályozás, gyümölcsritkítás, stb.-, amelyekkel növelni lehet a kiváló minőségű gyümölcs arányát.

Mielőtt belefeledkeznél a metszés rejtelmeibe, ajánljuk profi metszőeszközeinket, nem csak profiknak, hanem mindenkinek, aki kisebb fizikai erőfeszítéssel jó munkát szeretne végezni. A termékek a Kertlap Kertészet Webáruházban vásárolhatók meg.

A korona formáját meghatározza a fajta és az alany növekedési erélye, a vázágak száma és elhelyezkedése, a törzs magassága, valamint az egész fa magassága.

A koronaformák törzsmagasságai

A törzsmagasság a koronás oltványoknál adott, suhángoknál mi határozzuk meg, a suháng visszametszésével.
– alacsony: 40-60 cm (alma, körte birsalanyon, őszibarack),
– középmagas: 80 – 100 cm (cseresznye, meggy, kajszi, szilva, ringló, körte vad alanyon, törzses bokrok),
– magas: 100 cm és felette: dió, gesztenye, fekete bodza, gépi betakarítású koronaformák

Végső soron mindegyik koronaformát ki lehet nevelni a célnak megfelelő törzsmagassággal. Például, ha váza-koronaformát akarunk rázógépes betakarításra kialakítani szilvánál, akkor a törzsmagasság 100-120 cm, de kézi szüret esetén elégséges a 60 cm.
Másik példa: alma karcsúorsónak nevelve M 26-os alanyon alacsony törzsű, de függöny formára alakítva a törzsmagasság alsó határa 140 cm. Az alany elsősorban a nemes növekedésére hat, de befolyásolja a termőrefordulás, sőt az érés idejét is. A fa növekedését oltványok esetében elsősorban az alany határozza meg, de növekedéskorlátozó tényező a szemzés magassága, a talajtípus, az ültetés mélysége stb.

Kör alapvetületű koronaformák

Azoknál a fáknál ajánlott, amelyek inkább bokorfák, és a leginkább fényigényesek. Ezeknek a fáknak nincs tengely dominanciája, így a nyitott koronaformák kialakítása nálunk a legsikeresebbek.

'Germesdorfi', cseresznyefa kombinált koronára nevelve

‘Germesdorfi’, cseresznyefa kombinált koronára nevelve

Kombinált korona
Almafákat napjainkban már csak ritkán nevelik erre a koronaformára, más gyümölcsfajoknál viszont még eléggé elterjedt. Az erős alanyra szemzett fajok és fajták (cseresznye, meggy, kajszi, szilva, körte) koronaformája. (4. ábra).

Törzsmagassága 70-80 cm, a fa magassága eléri, vagy meghaladja a 4-6 métert. Tenyészterület-igénye 60-70 m2 fánként.
Kombinált koronának azért nevezzük, mert sudaras koronaként indítjuk, de az utolsó vázág vagy vázág-csoport felett a sudarat eltávolítjuk, mintegy kikatlanozzuk a fát.

Két típusát különböztetjük meg:

  • Az ágcsoportos kombinált koronára az jellemző, hogy a vázágak emeleteket alkotnak, az emeletek közti távolság 60-80 cm.
  • A szórt-állású kombinált korona vázágai a központi tengelyen csigavonalszerűen helyezkednek el, az egymás feletti vázágak közti távolság 60-70 cm.

Gömb korona
A természetes koronaformák egyik formája, a dió és a gesztenyefákra jellemző. E fajok fáit bármilyen formára is alakítjuk fiatal korukban, koronájuk az idő múltával gömbszerűvé válik.

Katlan korona
Elsősorban az őszibarack koronaformája. Törzsmagassága 40-60 cm, a fa magassága 2-3 m. Tenyészterület-igénye 15-24m2/fa.
Sudara nincs, 3-4 db egyszer vagy kétszer elágaztatott vázágakból álló egyszintes nyitott koronaforma. A vázágak szögállása 35-40 fok.

katlan koronaforma

Váza (tölcsér) korona
Gyakorlatilag minden törzses gyümölcsfa kialakítható erre a koronaformára. Különösen a fényigényes fajok számára kedvező, de a rázógépes gyümölcs-betakarításra is az egyik leggyakrabban alkalmazott faalak.
A katlan koronától abban különbözik, hogy a vázágak meredekebb szögben állnak (60-70 fok), rajtuk úgynevezett gallérágakat alakítunk ki, és nem ágaztatjuk el a vázágakat többszörösen. Törzsmagassága kézi gyümölcsszedésnél 40-60 cm, rázógépes betakarításnál 100-120 cm.

A folytatásban következik: orsó koronaformák, bokor koronaformák, téglalap alakú koronaformák

Profi, teljes spektrumú növénynevelő LED izzó (UFO), E27

Jelentkezz Metszés Tanfolyamra!

Jelentkezz Kiskert Tanfolyamra!

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé, vagy új termék érkezik a Kertlap Kertészeti Webáruházba? Iratkozz fel a Kertlap hírlevelére!
E-mail cím:*