Zamio pálma kezdőknek, elfoglaltaknak

A zamio pálma, más néven zammia vagy legénypálma, ZZ pálma, ideális szobanövény, igazi stressztűrő bajnok, de a megfelelő körülményeket meghálálja. A kezdők és az elfoglaltak kedvence. Lehet, hogy nálad is túlélne!

Kertészeti termesztésbe 1996 körül került, amikor is a holland kertészek szaporítani kezdték. Egyik különleges tulajdonsága, hogy pozsgás leveleiből a teljes növény regenerálódik. Ez a tulajdonsága egyedülálló a rokonságában.

A kontyvirág félék családjába (Araceae) tartozó zamio pálma (Zamioculcas zamiifolia) nemzetségének egyetlen faja. Ez a szár nélküli trópusi évelő Kelet-Afrika 800 méterig terjedő erdeiből származik. Sokan élő kövületként tekintenek rá, amely mintegy 40 millió éve van jelen a terepen. Harcban edzett hős, megélt sok klímaváltozást, csatát vívott a kártevők és kórokozók végtelen hadával .

Fél méternél is magasabbra nőhet. Cikászra emlékeztető megjelenésű, erre utal tudományos neve is (Zamia a cikászok családjának egyik nemzetsége) a vastag, húsos levélnyélen átellenben állnak a fényes zöld levélkék. Gyöktörzse 0,5-10 cm átmérőjű. Levélnyeleiben, gyöktörzsében vizet tárol, ez teszi olyan kitűnő szárazságtűrővé.

A kifejlett növény sárgás-barna torzsavirágzata kevés díszítőértékkel bír. Viszont fényes zöld lombozata, kimagasló ellenálló képessége és igénytelensége, szárazságtűrése a legkedveltebb szobanövények közé emelik. Légtisztító hatását tudományos vizsgálatok bizonyítják. Bár a családba tartozó legtöbb nemzetség mérgező, nála nem mutattak ki mérgező hatást. Az afrikai népgyógyászat gyulladás csökkentként használja a növényi kivonatot.

virágzó zamio pálma

Hazai körülmények között ritkán virágzik
CC BY-SA 3.0, Link

A jó vízgazdálkodású, könnyű talajt kedveli. Lassan növekszik. Világos helyen tartsd. Néhány órás közvetlen reggeli vagy délutáni napfényt is elvisel, de sötét szobában is megél. A Jól el van szűkös cserépben, minimális öntözés mellett. Ha folyamatosan nedvesen tartod, levélsárgulással reagál, esetenként gumórothadás is felléphet. Szobanövényként a túlöntözést megsínyli, a rendszertelen öntözést jól viseli, bár a rendszeres öntözést kedveli. Sőt vízben tartva is hosszan megmarad. Tápoldatra nincs szüksége. Télen nyugalmat igényel, az öntözést mérsékelni kell. Amit szem előtt kell tartani, hogy télen se csökkenjen a levegő hőmérséklete 18 fok alá. illetve, hogy ne érje tűző nap.  Levéldugványról szaporítható. A lehullott leveleket ültesd nedves homokba, tedd világos helyre. Egy év múlva cserepezheted. Átültetése tavasszal aktuális.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Bactofil