Legtöbbünk szívét megmelengeti pár szál virág. Ünnepi hangulatot varázsol a mindennapjainkba. Természetes reakciónk, hogy a kapott virágot azonnal vízbe tesszük.
Gyakran kérdezik a vásárlók a virágkötőt, mit tegyenek a csokorral, hogy tovább szép maradjon. A virágtartósításnak rengeteg praktikája van. Vannak, akik saját recepttel rendelkeznek, fél kiskanál ebből és abból mondják és pompázik a virág.
Fertőtlenítőszerek és tápanyag utánpótlás
Mártsuk 30 percre vízbe a csokrot. Azután lehetőleg folyóvíz alatt
vágjunk le a szárából, hogy könnyítsük a vízfelvételt.
A napi rendszerességgel elvégzett vázamosás és vízcsere megakadályozza, hogy a különböző mikroorganizmusok túlzott mértékben elszaporodjanak a vázában. Ezt a napi munkát megspórolhatjuk, ha a háztartásokban előforduló fertőtlenítőszereket használunk a baktériumok ellen. Használhatunk szalicilsavat, formalint, borkősavat, timsót vagy hipót is e célra.
A fertőtlenítőszereket csak kis töménységben alkalmazzuk, mert nagyobb koncentrációban a növényt is károsíthatják. Főleg a lágy szárú virágok esetében (pl. gerbera), érdemes e módszert alkalmaznunk. Rózsánál és más fásodó szárú növényeknél inkább ne használjunk fertőtlenítőszereket, mert megégetik, megszárítják a virágot. Sokan a Kalmopyrint is előszeretettel használják a baktériumok kordában tartására.
Természetesen léteznek speciális tartósítószerek is, melyek a kereskedelemben beszerezhetők, esetleg a virággal együtt forgalmazzák őket. Hatásuk többrétű. Csökkentik a légzés mértékét, baktériumölő hatásuk van, tisztán tartják a szárban lévő edénynyalábokat, befolyásolják a virág hormonháztartását.
Ez is egy módja |
a vízfelvétel biztosításának. |
Milyen vázába helyezzük a csokrot?
Nem mellékes a váza anyaga sem. Bizonyított tény, hogy rézedénybe helyezve tovább pompázik a csokor. Rézváza híján pár rézpénzt is tehetünk a virágok vizébe. A horganyzott vázákat kerüljük, mert a benne tárolt virág hamar elhervad, mivel a belőle kioldódó fémionok károsak a virágra. A műanyag vázákban a baktériumok hamar elszaporodnak, ezért nagyobb odafigyelést igényelnek.
Folyamatosan kísérletezik ki az újabbnál újabb tartósítószereket, hisz egyre növekszik a minőségi virágok iránti igény. Angol, svájci szupermarketekben már 5-7 nap garanciával vásárolhatunk virágot.
Főleg a zárt, bimbós állapotban vásárolt virágoknál ajánlott a tápanyagokat is pótolnunk. A tápanyag-utánpótlás biztosítására egy-két kanál kristálycukrot is tehetünk a vázába.
Vágott virág vize
A virág élettartamát a víz keménysége is befolyásolja. A túl kemény vizet nem szeretik a virágok, ezért ha a csapvizünknek túl magas az oldott ásványianyag-tartalma jobb, ha desztillált vizet használunk. A desztillált vízben tárolt virágok élettartama akár a duplája is lehet, a csapvízben tárolthoz képest. A forralt csapvíz kevesebb levegőt tartalmaz, ezáltal segíti a szárakba került levegő-buborékok kioldódását. E hatás eléréséhez nem is kell felforralni a vizet, elegendő, ha 40 C°-ra melegítjük.
A csokrot érdemes a lakás hűvösebb részében elhelyezni, így tartósabb lesz a virágzás. Az erős megvilágítás és magas hőmérséklet ezzel szemben gyorsítja az elnyílás folyamatát.
Ezekről a praktikákról is hallhat a virágkötő tanfolyamon.
Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás