A virágnevelés tíz parancsolata

Dr. Némthy Zsuzsanna növényorvos

Hogyan érhetjük el, hogy szobanövényeink egészségesek, jól fejlettek, olyan gyönyörűek legyenek, mint a virágkatalógusok képein? Ehhez kívánunk tanácsot adni.

Ajánljuk szobanövényeidhez a Kertlap Kertészeti Webáruház megvásárolható kaspóinkat, teleltetéshez és virágoztatáshoz LED lámpáinkat , öntözéshez önöntözőinket!

csipkés csúcsvirag termése

Csipkés csúcsvirag termése.

1. Vásárlás előtt tekintsük át, gondoljuk végig, a lakás mely részében tudjuk elhelyezni a tervezett virágot. Figyeljük meg, hogy az adott hely napos-e, vagy csak szórt fényt kap, esetleg fényben szegény; a szoba levegője száraz-e, a hőmérséklet egyenletes-e, szellőztetésnél fellép-e huzat.

2. Csak olyan növényt(virágot) válasszunk, melynek környezeti, gondozási igényét ismerjük, illetve leírást kapunk róla, és ennek alapján kiderül, hogy igényei megfelelnek a lakásban biztosított hely adottságaival. Ha a növény tartási igénye és az elhelyezés lehetőség adottságai nem azonosak, a növények nem fogják jól érezni magukat, elvesztik díszítő értéküket.

Begonia rex

király begónia

3. A vásárolt virágot mielőtt végleges helyére tennénk a lakásban, 2-3 hétig tartsuk a többi növénytől elkülönített “karanténban”, és ellenőrizzük rendszeresen, van-e rajta elváltozás, betegség vagy rovarok. Új növényekkel számos esetben bekerülnek a lakásba rejtett életet élő rovarok, ezek a többi növényt is rövid idő alatt befertőzik. A lakás egyenletes melegében az esetlegesen behurcolt rovarok gyorsan elszaporodnak, és hamarosan láthatóvá válnak.

4. A cserépben nevelt virágot egyenletes gyakorisággal öntözzük, reggel vagy délelőtt, a cserépben, öntözés után, soha ne maradjon víz. A pangó víz a cserép talajában levegőtlenséget, a gyökerek rothadását, a növény elhalást idézi elő. Magas hőmérsékleten, erős napsütésben a növények anyagcseréje fokozódik, ezért a vízszükségletük is nagyobb, mint átlagos körülmények között. Öntözéskor ezt is vegyük figyelembe. A vízzel folyamatosan és bőségesen ellátott növény hozzászokik a jóhoz, elkényelmesedik. Az esetleges öntözés kimaradás erős sokkot, kárt okoz.

Epipremnum aureum

Epipremnum aureum

5. Az öntözővízhez ajánlatos tápanyagot is adagolni: a kombinált (összetett) műtrágya – N, P és K mellett – minél több mikroelemet is tartalmazzon, ezek biztosítják a növények harmonikus táplálását. A csak leveleket fejlesztő úgynevezett levéldísznövények más összetételű műtrágyát kívánnak, mint a virágokkal díszítő növények.

6. A víz, a tápanyag és a fényellátás harmonikus egységében fejlődő virágok egészségesek, szépek. Ha a három tényező valamelyikéből sok vagy kevés áll a növény rendelkezésére, megbomlik az egyensúly, a növény növekedése zavart szenved: megnyúlik, alacsony marad, leveleit, virágait lehullatja, lankad, egyszóval beteg. A vizet és tápanyagot mi szabályozzuk, de a fényt (napsütést) nem. Ha kevés a fény a téli hónapokban, a víz és tápanyag adagolást is csökkenteni kell, mivel a fényhiány a növény anyagcserét is lelassítja. A túl bőséges fény, erős napsütés a túlzottan felfokozott anyagcsere révén lankadást, gyakran napégést okoz.

kapaszkodó fikusz

kapaszkodó fikusz

7. A párás levegőn nevelt növényeket, ha a leveleikre a víz kicsapódik, számos kórokozó fertőzheti, mert a baktériumok és gombák többsége nedves körülményeket igényel. Levélfoltosságot, gyökérrothadást okozhatnak: észlelésükkor a minél korábban végrehajtott kémiai kezelés lehet csak hatékony. Az alacsony légnedvességű lakásokban ezek a kórokozók nem találják meg életterüket, nem jelentősek.

8. Ellenőrizzük rendszeresen virágainkat, ne csak gyönyörködjünk bennük! Érdemes kézi nagyítóval megvizsgálni, ha valami szokatlan elváltozásra figyelünk fel a levélen. A szobai növényeken élő kártevők általában válogatás nélkül minden, vagy legalább is sok növényt megfertőznek: ilyenkor a fertőzött virág közvetlen szomszédjai is általában megfertőződtek, csak még nem vettük észre. Permetezéskor ezeket is kezeljük le.

9. Egy károsító megjelenésekor, ha fellépését a korai szakaszban észleljük, gyakran elegendő a fertőzött levelek lecsípése, és azzal együtt a kártevő eltávolítása. Nem csak a kémiai védekezés lehet hatékony.

10. Cserepes növények növényvédőszeres kezelését lakásban, ahol zárt légtérben emberek folyamatosan benn tartózkodnak, végezni tilos. Ezeket a permetezéseket télen lépcsőházban, pincében, garázsban, vagy megvárva a májust, a szabadban (erkélyen, kertben) ajánlatos elvégezni. A permetlé-cseppek levegőbe történő szétszóródása miatt előnyösebb a növényvédő szerek talajba öntözése azon szereknél, melyek a növények gyökerén keresztül is felszívódnak. Kis méretű virágoknál a növényvédő szert ecseteléssel is felvihetjük a levelekre.

szobanövények verandán Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa