Vigyázz a szép, de kényes afelandrára!

Az afelandra, más néven ráncos bőrlevél rendkívül dekoratív, mind lombjával, mind virágjával díszítő trópusi szobanövény. A rossz hír, hogy megvásárlására, tartására csak az vállalkozzon, aki biztosítani tudja ennek az igen érzékeny növénynek a megfelelő körülményeket. Ezt vegyük figyelembe akkor is, ha ajándéknak szánnánk.

Ajánljuk szobanövényeidhez a Kertlap Kertészeti Webáruház megvásárolható kaspóinkat!

afelandra virágzat

Afelandra bemutatása

Az Acanthaceae családba tartozó Aphelandra nemzetség a Dél-Amerikai flórabirodalomban honos. Mintegy 170 fajához lágyszárúak, cserjék és kisebb termetű fák tartoznak. Az afelandra vagy ráncos sárkányfűzér (Aphelandra squarrosa) Brazília trópusi területeiről származik, ahol a trópusi őserdők aljnövényeként él. Alacsony termetű, 2 méteres cserje, lomblevelű örökzöld.

1855-ben került Európába. Fritz Prinsler nemesítette a ’Fritz Prinsler’ hibridet (A. s. var. leopoldii × A. s. var. louisae), amely1950-ben került forgalomba. Az ebből a fajtából szelektált hibridek a legelterjedtebbek. Hazánkban a ’Dania’ (= ’Diana’) fajta terjedt el, az alapfajhoz hasonlóan felfelé törő növekedésű, de rövidebb ízközű. Általában elmondhatjuk, hogy a termesztett fajták magassága nem haladja meg az 50 cm-t.

Az afelandra szára vastag, élénkzöld, húsos, fényes, levele a főerek mentén fehér, krémszínű. Virágzat végálló, 6-15 cm hosszú fürt, a papírszerű fellevelek élénksárgák narancsos szegélyűek. A tobozszerűen elrendeződött fellevelek közül bújnak elő a halványsárga, csöves, kétajkú virágok. A fellevelek élettartama 1-2 hónap. A virágok csak néhány napig élnek. Termése hosszúkás tok négy maggal.

Afelandra gondozása

Bármilyen dekoratív is, tudnunk kell, hogy tartása nem egyszerű. Hiszen származási helyének megfelelően pára-, fény (De nem közvetlen napfény, ez különösen a nyári időszakra érvényes!) és meleg (22-24 °C ) igényes. A (esetleg B) típusú virágföldbe való (pH 5-6). A pangó vizet nem tűri. Öntözéséhez lágy, szobahőmérsékletű vizet igényel. A túl sok és a túl kevés víz adagolása közt egyensúlyozni nem könnyű feladat! A párát permetezéssel, még inkább az edény vízzel telt kavicságyra helyezésével biztosítsuk. Tartsuk távol huzattól, fűtőtesttől. Virágzása alatt kéthetenkénti tápoldatozást igényel (NPK 3:1:2). Ha a körülmények nem megfelelőek, nem fog virágozni illetve az optimálistól eltérő körülmények között hajlamos a felkopaszodásra. Ilyenkor próbálkozhatunk a visszametszéssel.

A tavaszi-nyári virágzást őszi másodvirágzás is követheti. Még téli időszakban is kaphatók hajtatott, virágzó példányok a kertészeti árudákban. Virágzását inkább a fény, mint a nappalok hossza befolyásolja. Tehát, ha télen jutunk virágzó növényhez, tartsuk a lehető legvilágosabb helyen.

A Kertlap Kertészeti Webáruházunkból ajánlunk LED izzókat teleltetéshez, virágoztatáshoz!

Virágzatait, amint a fellevelek színüket vesztették, le kell csípni.

afelandra

Elvirágzás után rövid, 1-2 hónapos nyugalmi időszak következik. Ez normál esetben a téli időszakra esik. Ilyenkor tartsuk 16-18 °C-on (Sose csökkenjen a hőmérséklet 14 °C alá!), mérsékelt öntözés mellett.

Tél végén, kora tavasszal metsszük vissza, így ösztönözve újabb virágzásra, illetve a felnyurgulást elkerülendő. A fő hajtást 2-3 levélpárra metsszük vissza. Ezt követően, az új hajtások megjelenésekor ültessük át.

Szaporítása is tavasszal, 10-15 cm-es hajtásdugványokkal történik. Ehhez a szükséges metszés alkalmával levágott fejdugványok, valamint csúcs nélküli két ízes szárdugványok is alkalmasak. A dugványokat tartsuk 22-24 °C-on. Az egyenletes páratartalmat, amatőr szinten, a cserépre átlátszó nejlonzacskó ráhúzásával biztosíthatjuk. A borítást csak az új hajtások megjelenését követően távolítsuk el.

Pajzstetvek és levéltetvek károsíthatják. Nem megfelelő, hűvös, nedves körülmények között, pangó víz esetén gombabetegségek, botritisz, gyökér rothadás léphetnek fel.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Bactofil