Vérvirág a trópusi Afrikából

Sokan nem is ismerik, de beleszeretnek a vérvirág különleges virágába, megveszik, vagy ajándékba kapják, majd a nevét elfelejtik. Pedig akkor gondozni se fogják tudni. Tartása nem nehéz, de nem árt egy-két dolgot tudni róla.

Azamarilliszfélék (Amarylli­daceae) családjába tartozó vérvirág (Scadoxus multiflorus) a trópusi Afrikából származó, hagymás növény, Jemenig, Dél-Afrikáig és Namíbiáig terjedt el. Korábban a Haemanthus nemzetséghez sorolták, amellyel szoros rokonságban áll. Gyöktörzses, lágyszárú évelők tartoznak a Scadoxus nemzetségbe.

Scadoxus multiflorus susp. multiflorus

Scadoxus multiflorus susp. multiflorus Fotó: Lucina Faccio; Antelop Park, Gweru
A száraz szavannák növénye. A levelek megjelenése előtt virágzik.

A vérvirág húsos kocsányon elhelyezkedő, 8-12 cm átmérőjű, gömb alakú ernyővirágzata mintegy 150 db. leples virágból áll. A piros-narancsvörös virágszín izgalmas kontrasztot ad a sárga portokokkal, a virágzat tűzlabdához hasonlít, innen ered másik neve, tűzgolyó liliom. Minden tő egy virágot nevel egy évben. Minden évben visszahúzódik, majd nagy hagymáiról újra kihajt a következő szezonban. Először a szárölelő, pozsgás levelek jelennek meg, majd, még mielőtt a levelek teljesen kifejlődnének, megjelenik a virágkocsány csúcsán a virágrüggyel. Magjait a madarak fogyasztják. Kedvelt dísznövény.

Megemlíthetjük, hogy ugyanennek a nemzetségnek ismertek örökzöld fajai, amelyek télen nem húzódnak vissza, de ezek folyamatosan cserélik leveleiket.

A nemzetség fajai alkaloidokban gazdagok, nyílméregként is használják őket, így többek közt a S. multiflorus fajt is. Fogyasztása akár halálhoz is vezethet. A háziállatokra is veszélyes. A hagymát pedig a népgyógyászat alkalmazza, többek közt vízhajtóként, külsőleg rüh és nehezen gyógyuló sebek kezelésére. Te ne próbálkozz vele, házi alkalmazása tilos!

vérvirág hagymagumó

vérvirág hagymák, amelyek folyamatosan gyarapodó típúsúak; Fotó: Nicholas Wightman

Nálunk cserepes szobanövény, júniustól augusztusig virágzik. Jó megvilágítást, mérsékelt öntözést kíván. Bár fényigényes, az erős nyári napot nem szereti, napégést okozhat.  Nyáron a kertben is tarthatod. Adj neki rendszeresen tápoldatot, öntözd rendszeresen, de a túlöntözést kerüld.

Cserepes növényként is követni kell az eredeti élőhelyén kialakult életritmust. Télen nyugalmi időszakra van szükségük. Elnyílás után várd meg, amíg a növény föld feletti része szép lassan elhal, A virág szára, levelei elfonnyadnak, elszáradnak. Amikor ez megtörtént hagyd el az öntözést. Vidd fagymentes, száraz helyre. Tél végén, kora tavasszal át lehet ültetni, de erre nincs szükség minden évben. Tavasszal, amikor észreveszed a jeleit a hajtásnövekedésnek, vidd világos, melegebb helyre (szobahőmérséklet), kezd el újra az öntözést.

Rügyet viselő hagymáiról szaporítható. Ehhez nem kell más, csak óvatosan le kell választani a részhagymákat, és épp hogy a talajfeszín alá kell ültetni őket rüggyel felfelé, laza, szerves anyagban gazdag talajba. Legjobb, ha ezután pár évig nem bolygatod!

vérvirágok

A Scadoxus multiflorus subsp. katharinae kedvelt, a legkönnyebben tartható Dél-Afrikai fajta. Robusztus növény, rövid nyugalmi periódussal. A virágszín narancs-vörös-rózsaszín. Virágzásra ösztönözhető, ha a hagymákat előzőleg 4 hétig 12 fokon tartják, és ez után kezdik hajtatni. Félárnyékban, sőt árnyékban is virágzik. Rizómákkal terjed.

Kertbe is kiültetheted, de ősszel a gumóját fel kell szedni, és fagyvédett helyen teleltetni.  Az esztétikus hatás érdekében helyezd a vérvirág konténerét fák, bokrok árnyékába, más árnyékkedvelő növények mellé, amelyek kiegészítik feltűnő vörös virágait. Ilyenek a hosták, páfrányok, tollbuga és tűzeső.

vérvirág lépcső mellett

Ne feledd, hogy elfogyasztva mérgező, ezért tartsd távol háziállatoktól és gyermekektől. Szemet gyönyörködtető virágaival és egyedi lombozatával a vérvirág a kertnek egy csipetnyi egzotikus hangulatot ad, és lenyűgöző fókuszpontot teremt árnyékos területeken.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Bactofil