Vérehulló fecskefű

A vérhulló fecskefűre sokan gyomként tekintenek, pedig gyógynövény, és dísznövényként is megállja a helyét. Ne üldöz el a kertedből!

veréhulló fecskefű

Vérehulló fecskefű bemutatása

A mákfélék  (Papaveraceae) családjába tartozó vérehulló fecskefű (Chelidonium majus) Eurázsiában és Észak-Amerikában is honos. Közönséges gyom. Magját a hangyák terjesztik. Ezért a legváratlanabb helyeken is felbukkan, például falak repedésében. A lágyszárú évelőből bárhol megsebezve kicsordul vörösessárga, keserű ízű, ragadós tejnedve.

Gyökerei rostszerűek, gyöktörzse húsos, hengeres, kissé elágazó, többfejű és több szárat is fejleszt. Szárán 30-80 cm magas, puha szőrök fejlődnek. A szár tövén gyapjas, belül csöves. Levelei váltakozó állásúak, szőrösek. Tőlevelei hosszú nyelűek, szárlevelei rövid nyelűek, vagy ülők. Az összetett levelek szárnyasan szeldeltek, durván csipkézettek. Virágzata 3-8 virágú ernyős forgó. Termése húsos, hengeres tok. Számos magja van, melyek ferde tojás alakúak, feketék, vagy sötét olajzöldek. Rajtuk fehér, húsos dudor található, ami a hangyák kedvence. Ezek az elaioszómák. Olyan magas olaj és fehérjetartalmú függelékek, amelyek a hangyák számára értékes tápanyagokat tartalmaznak. A növény áprilistól májusig majd szeptemberben ismét virágzik. Vegetációs ideje hosszú!

Talajban nem válogat, de agyagos talajban érzi magát a legjobban. Az árnyékos helyeket kedveli, de tűri a napot is. Közönséges gyom, amely megjelenik utak mentén, árokparton, kerítések tövében is. Ugyanakkor gyógynövény is egyben.

fecskefű virága

Vérehulló fecskefű felhasználása

A drogot szárított virágzó föld feletti része és gyökere szolgáltatja. Herbája hivatalos a VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben. A növény virágos, 20-30 cm-es hajtásrészeit teljes virágzásban, gyökereit a gyöktörzzsel együtt késő ősszel vagy kora tavasszal gyűjtik. Több országban folyik kísérleti termesztése. Magas kelidonin-tartalomra nemesítették a lengyel ’Cynober’ nevű fajtát.

Jellemző vegyületei a mákfélék családjára jellemző izokinolin vázas alkaloidok. Az alkaloidok színesek, a tejnedv jellegzetes színét a narancssárga szangvinarinnak köszönheti. A fő alkaloid hatóanyagok mellett terápiás alkalmazásában szerepet játszanak egyéb bioaktív anyagok, makro- és mikroelemek is.

A herba alkoholos kivonatának legfőbb hatásai állatkísérletekben: simaizom görcsoldó, epetermelés serkentő, gyulladás gátló, tumor gátló, antivirális, antibiotikus, gombaellenes. Vizes, alkoholos kivonata sejtméreg.

Jelentkezz Gyógynövény Tanfolyamra!

A WHO Chelidonii herba Monográfia (2006) szerint a

  1. népgyógyászat az alábbiak kezelésére használja: bronchitisz, szamárköhögés, szem irritáció, szürkehályog, epekő, sárgaság, irritábilis bélszindróma, migrénes fejfájás, bélférgesség, szemölcs és tyúkszem.
  2. A hagyományos orvoslás hasi fájdalmak, gasztritisz, gyomorfekély, enteritisz kezelésére használja.
  3. Alátámasztott, igazolt alkalmazásai gyomor- bélrendszeri eredetű enyhe és középsúlyos görcsök oldása, enyhébb fokú epehólyag panaszok, emésztési panaszok.

Alkalmazása késztményekben

A fecskefű ecsetelő a szemölcs és tyúkszem eltávolítására alkalmas. Dr. Kleinschrod’s Leber und Gallenpflege tabletta epekő-, epehólyag bántalmak kezelésére tartalmaz Chelidoniumot. Megemlíthetjük még az alábbiakat: Panchelidon kapszula és cseppek, Cefachol cseppek, Cholhepan S drazsé és Esberigal N drazsé és cseppek.

verehulló fecskefű magyarorszagi felhasznalasa

Forrás: Új adatok a vérehulló fecskefű (Chelidonium majus L.) ismeretanyagához Doktori értekezés (2007)

Mire használhatod házilag a vérehulló fecskefüvet?

Belsőleg készítmények formájában, csak szakember felügyelete mellett használható. Alkalmazása nem lehet több 4 hétnél. Házilag belsőleg ne használd!

Népgyógyászati alkalmazás során, amely módszert mi is alkalmazhatunk, a herba nedvét, azaz a friss növény megtörve, szemölcsre, tyúkszemre, bőrkeményedésre cseppentik.

Saját megfigyelés: csigariasztó hatású. A kert egy részében nyugodtan hagyd meg. Gondozást nem igényel. Sajnos nedves, hűvös időjárás esetén, a nyári szezon vége felé gombabetegségek megtámadják. Könnyen terjed.

Forrás:
Szemelvények a fitofarmakológia és fitoterápia tárgyköréből (2011);

Cikk ajánlat: Jó gyom, rossz gyom

vérehulló fecskefű

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Növényszárító háló

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa