Varázsolj vidám hangulatot csúcsvirággal

Ősszel, télen igazán mutatós a fűtetlen verandán tartott csipkés csúcsvirág. Ha megfelelően gondozod egészen a virágzásig megőrzi ragyogó piros bogyóit!

csipkés csúcsvirag termése

Ismerd meg a csipkés csúcsvirágot!

A szerecsenpuszpáng-félék (Myrsinaceae) családjába tartozó Asterid nemzetség mintegy 500 fajt számlál. Többsége dísznövény illetve gyógyhatásairól ismert.

Az örökzöld bokor, a csipkés csúcsvirág (Ardisia crenata) Dél- és Nyugat-Ázsia alacsony hegyeinek árnyas erdeiben él. Magassága maximum 2 méter. A szabadban sűrű bozótot alkot. Viaszos, sötétzöld, hosszúkás (20 cm) levelei sötétzöldek. Fehér virágai a paprika virágaira emlékeztetnek. A virágfürtök a lombszint alatt bókolnak. Csonthéja termése 5-8 mm átmérőjű, vörös, ritkábban fehér bogyó. Ausztrália esőerdeiben, és az Egyesült Államok délkeleti erdeiben invazív, gyomosít. Érdekes módon, éppen az önvető kertészeti fajták kivadulása okozza a legtöbb problémát. (iucngisd.org)

csúcsvirág virágzata

A csipkés csúcsvirág gyógyhatásai

Az ázsiai népgyógyászt régóta használja. A benne található hatóanyagok az ardisiacrispin (sokgyűrűs szerves vegyület, arabinopiranozid származék, szaponin száramzék) és egyéb szaponinok. A tradicionális kínai gyógyászat használja a gyökerét. Hatása: fájdalomcsillapító, vértisztító, lázcsillapító, méregtelenítő, vízhajtó. Használják torokfájás, fogfájás, menstruációs rendellenességek ellen, az emésztőrendszer fertőtlenítésére, keringés serkentőként. Thaiföldön az összetört levelek nedvét külsőleg korpásodás ellen, belsőleg pedig köhögés, légúti fertőzések, hasmenés, láz, menstruációs zavarok ellen alkalmazzák. Kutatók kimutatták antibakteriális és a kapilláris összehúzó, valamin rákos sejtek szaporodását gátló hatását. (T.K.Lim: Edible and nonedible medicinal plants, Vol. 4. Fruits, Spirnegr, 2011.)

A csipkés csúcsvirág gondozása

Másutt kedvelt szobanövény. Megfelelő gondozás esetén a fényes bogyók egészen a következő virágzásig a növényen maradnak. Nyáron félárnyékos, árnyékos helyen, akár a fák alatt nyaraltatható. Arra figyelni kell, hogy a huzatos, szeles helyeket nem szereti. Tavaszi virágzása előtt visszametszve megtartja kompakt formáját. Télen világos, hűvös helyen tartsd, de az öntözéséről ne feledkezz meg. Csak akkor öntözd, ha a talaj felső néhány cm-es rétege kiszáradt. Minél hűvösebb helyen telel, annál kevesebb vizet igényel. Bogyóit meleg és száraz környezetben elveszti. Tavasszal egészen a virágzásig sok vizet kíván. Páraigénye is ilyenkor a legmagasabb. Jót tesz neki, ha kaviccsal borított tálcára helyezed, amelyre vizet öntesz, hogy növeld környezete páratartalmát. Mindezek ellenére a jó állapotú növény elviseli a szárazságot is. Magról tavasszal vethető. Lemetszett oldalhajtásról dugványozhatod. 6-8 hét alatt begyökeresedik.

csipkés csúcsvirágok Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás