Terjedő pénzlevelű lizinka

Árnyékos, nedves területen a pénzlevelű lizinka, szőnyegszerűen borítva és elzárva a talajt a napfénytől, megakadályozza a hívatlan vendégek, a gyomok megjelenését. Jól oldja a szögletes elemek merevségét, szépen díszíti a kerti tavat, de megél edényben is.

pénzlevelű lizinka

A pénzlevelű lizinka bemutatása

Árnyékos területen egyik növény a végtelen kínálatból a kanaklinfélék (Primulaceae) családjába tartozó gyógynövény, a pénzlevelű lizinka (Lysimachia nummularia). Az alapfaj népies nevei: fillérfű, pénzesfű, angyalrúgtafű, ínnyújtófű stb.

Talajon heverő, 40-50 cm-es hosszúságot elérő, nem vagy alig elágazó hajtású, örökzöld növény. Szára négyszögletű, többnyire kopasz, a csomóknál legyökerezik. Rajta átellenesen, rövid levélnyélen ülnek a legfeljebb 3 cm átmérőjű, kerekded vagy tojásdad, talajon kiterülő levelek. Az ötszirmú virágok a hajtás középső részén, magányosan vagy párosával fejlődnek a levelek hónaljában, 1-1,5 cm-es kocsányokon. Június-augusztus hónapokban virágzik. Termése tok.

lizinka edényben

A lizinka gyógyhatásai

A lizinka jelenlegi gyógynövénykönyvek nem található, gyógyhatású növény. Páter Béla (Dr. Páter Béla a kassai, majd kolozsvári mezőgazdasági tanintézet egykori tanára, a kolozsvári Mezôgazdasági Akadémia néhai rektora (1910–1920 időben), a világ első gyógynövénykutató állomásának a megteremtője, élt: 1860-1938) feljegyzéseiben több helyen említi a fillérfűvel történt sikeres gyógyítások eseteit (Csodahatású Gyógynövények, 1932). Járásképtelenséggel járó betegségek, valamint a visszértágulat megszüntetésében kiváló eredmények mutatkoztak, a betegek elmondása szerint a fillérfüves kezeléstől nem csupán a test fájdalmai múltak el, az öregedő test „mellékhatásként” visszakapta régi rugalmasságát és mozgékonyságát is.

Dr. Babulka Péter így ír a lizinkáról: Herbája hatóanyagai szaponinok és procianidinek. Fő hatásai: antibakteriális, összehúzó és gyulladáscsökkentő. Főzetét, kivonatait hasmenés megszűntetésére, bőrfertőzésekre, szájüregi gyulladások ellen használják, esetenként gyógyfürdőbe teszik. Zúzódások, rándulások, reumatikus fájdalmak kezelésére borogatás, párakötés formájában használják.

lizinka vízparton

A pénzlevelű lizinka környezeti igénye és gondozása

Télálló, de nedvességigényes! Szépen virul agyagos talajon. Árnyéktűrő.

Egyes kertekben életmentő takaró a gyomok ellen, más esetekben viszont nem kívánatos hódítóvá válhat. Bár a terülő lizinka a felálló hajtásúakhoz képest kevésbé agresszív növekedésű. Leginkább mocsaras helyeken burjánzik, ez a környezet tökéletes számára. Gyepfelület, virágágyás közelébe ültetve különösen oda kell figyelni arra, hogy ne borítsa be a területet. Miután gyorsan szaporodik, előfordul, hogy vissza kell vágni, ha kordában akarod tartani.

Ahol megtelepedett, egész évben borítást ad, mert áttelelő lombozatú. Árnyékos helyen remek gyeppótló. Megjelenésével a természetesség látszatát kelti. Mutatós kerti út szegélyeként, vagy vízparti szegélyként. Elszórtan ültetve elegánsan ível át a kőfalon, sziklán vagy egyszerűen csak elterül a földön. Kerti tó, patak partján is mutatós. Sziklakertben ne próbálkozz, mert hamar elborítja a rendelkezésre álló felületet.

aranyló pénzlevelű lizinka

Aranyló pénzlevelű lizinka

Ha színt akarunk vinni a kertbe, kopár helyeket szeretnénk gyorsan kitölteni, akkor jó választás a gondozást alig igénylő, Aranyló pénzlevelű lizinka  (Lysimachia nummularia ‘Aurea’).

A fluoreszkáló lombozatáról könnyű felismerhető aranyló lizinka napos helyen ugyanolyan szépen virul, mint árnyékban! Keresztben átellenesen álló, apró, fodros levelei napos helyen kisárgulnak. Árnyékos helyen pedig bezöldül. Kora nyáron ellepik apró, sárga virágai.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Jelentkezz Kiskert előadás sorozatra