Tavasszal a legszebb a pettyegetett tüdőfű

A gyógy- és dísznövényként is ismert pettyegetett tüdőfű áprilisban igencsak szép látványt nyújt. Nem csak színváltós virágzata, hanem pettyes levelei is felhívják magukra a figyelmet.

virágzó tüdőfű

A pettyegetett tüdőfű botanikája

Az Európában, így Magyarországon is őshonos évelő növény, az érdeslevelűek (Boraginaceae) családjába tartozó pettyegetett tüdőfű (Pulmonaria officinalis). Vadon gyertyán- és bükkelegyes üde erdőkben, szurdokerdőkben, ligeterdőkben fordul elő. 15-30 cm magas, lágyszárú, bokros tövű, gyöktörzzsel terjed. A növénycsaládra jellemzően serteszőrök borítják. Áprilisban, május elején megcsodálhatod ovális, csúcsos végű fehérrel pettyegetett leveleit, amelyek a virágszáron találhatók, és két színben pompázó tölcséres virágait, melyek a tőlevelek kifejlődése előtt jelennek meg. A virágzat kunkort alkot. A virágok bimbóban vörösesek, később rózsaszínűek, elnyíláskor pedig kékek. Mindezt a virágok színét adó antocianineknek köszönheti, amelyek a kémhatástól függően változtatják színüket. A nektárban gazdag virágok a méhek, darazsak kedvence. A nyár folyamán már nem olyan látványos a növény. A 16 cm hosszú nyári levelek szíves vállúak, fehér foltosak, hosszú nyelű.

A pettyegetett tüdőfű gyógyhatásai

A virágos hajtásokat a virágzás derekán szedik, de gyűjtik nyári leveleit is. Mint a növény neve is mutatja, teáját önmagában vagy teakeverékekben hurut ellen köptetőként, és asztma ellen használja a népi gyógyászat. Hatóanyagai: Nyálkaanyagok, allantoin, flavonoidok illetve glikozidok. Hosszú idejű alkalmazását nem javasolják, miután kimutattak benne pirrolizidin alkaloidokat is.

tüdőfű tőálló levelei

Hurutoldó tea készítés: 2 teáskanálnyi drogot 1/4 l forró vízzel forrázd le, 10 percig áztasd, majd szűrd. Mézzel édesíthető! Napi adagja 3 csészényi. 3-4 hétnél hosszabban ne használd! (http://www.hieronymus-bock.hu)

Pettyegetett tüdőfű a kertben

Kifejezetten árnyék, félárnyékkedvelő növény, mely üde, humuszban gazdag, jó vízáteresztő képességű, semleges, gyengén meszes talajban érzi jól magát. Száraz körülmények között igen hajlamos a lisztharmatra. Városi kertekben esélytelen a tartása. Azonban erdő közeli, patakparti helyeken, árnyékos erdős területeken, természet közeli kertekben, mondjuk Völgyzugolyban, szépen virul. Fagytűrő. Lassan fejlődő talajtakaró növény. Szívvirággal (Dicentra) együtt társítható. Mindkét növény egy időben virágzik.

Pulmonaria 'Raspberry Frost'

Forrás: Terra Nova

Kertészeti fajták is ismertek. Pl. a „Raspberry Frost”, „Raspberry Splash” . A ‘Raspberry Frost’ krémezüst szegélyű és az ezüstös-pettyegetett levélfelület teszi érdekessé a növényt. Az élénk korallvörös virágok kora tavasszal mutatósak, és amikor elnyíltak, az újonnan kibomló lombozat elrejti őket. .

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Növényszárító háló

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa