Tárulj, szezám!

A héber, az egyiptomi és a babiloni kultúrákban semsen vagy simsin néven ismerték a szezámot. A hindu mitológia szerint a magot Yamaisten megáldotta, és azóta az örök élet jelképeként tartják  számon. Ganesh, az elefántisten egyik jelképe, pénzt hozó talizmánt testesíti meg. A hieroglifák tanúsága szerint már az ókori Egyiptomban termesztették. A római katonáknak szezámkrémet adtak enni, hogy erejüket megőrizzék. Hippokratész is említést tesz a mag gyógyító hatásáról.

szezám növény

 

A szezám nemzetség 34 faja él Ázsia és Dél-Afrika trópusi vidékein. A lágyszárú, egynyári szezám (Sesamum indicum) rózsaszín-fehér virágaiból fejlődő toktermések százával termelik a szezámmagot. A világ trópusi tájain sokfelé termesztik fekete és fehér magvú változatait. Indiában a fehér magvúakat gyapottal, a fekete magvúakat árpával együtt vetik.

Szezámmag és szezámolaj

A szezámmag és olaj fogyasztás, a velük való gyógyítás sok évszázados múltra tekint vissza. A szezámmag remek fehérje és zsírsav forrás. A korai időkben Indiában gabonaként tartották számon.

Az érett magvakból sajtolással vagy kivonással és finomítással előállított zsíros olaj a szezámolaj. További finomítással az olaj színe és szaga javítható. Fénytől védett helyen, légmentesen lezárva kell tárolni, és felbontás után mielőbb fel kell használni.

A szezámmag és szezámolaj szerepel a 8. Magyar Gyógyszerkönyvben. Az olaj toxikus anyagoktól mentes, telítetlen zsírsavakban gazdag, ez adja táplálkozás élettani jelentőségét. E vitamin tartalma kiemelkedő. A szezámmaghoz hasonlóan antioxidánsokban gazdag. Az olaj, lignán vegyületeinek köszönheti természetes inszekticid (rovarölő) hatását. Miután a hasznos rovarokat sem kíméli, ökológiai gazdálkodásban való alkalmazása nem javasolt.

A szezámmag azon kívül, hogy hasznos táplálék, vizelethajtó, tejelválasztást serkentő, megszünteti a székrekedést. Mind a mag, mind az olaj fájdalomcsillapító hatású.

India és a szezám

A fekete szezámmag olaja Indiában szent olaj, vallási szertartások és rítusok része.

Indiában a teljes növényt felhasználják a gyógyításban, mintegy 54 tünetet kezelnek vele, például szemproblémákat a virágból nyert kivonattal, a kopaszodást gyökérfőzettel, a sebeket levélborogatással. A levelekből forró vízzel kinyert nyálkaanyagot hasmenés ellen fogyasztják húgyúti problémákat kezeltek vele.

Az olaját nem csak étkezési céllal használják, Indiában régóta kedvelt masszázs- és hajolaj. Sok növényi gyógyszerhez adják hozzá, gyógyítanak vele reumát, egyéb időskori végtagfájdalmat, köszvényt, paralízist.

sült szezámgolyó

A sült szezámgolyó az indiai Ganesh elefánt isten kedvence, ezért bizonyos ünnepeken (Pl. Sakat ünnep) felajánlják számára az oltáránál.

Egyéb érdekes felhasználási módok a nagyvilágból

  • Az ókori Egyiptomban magvaiból liszt készült.
  • A sajtolás után visszamaradt magpogácsát Maharasztra államban papagájfa (Butea monosperma) levelébe tekerve gőzölik, és úgy fogyasztják.
  • Afrikában, az élelemhiány miatt nyersen fogyasztják a levelét.
  • A Közel-keleten a tahini olajos masszába, amely talán a leginkább az amerikai és már nálunk is kapható mogyoróvajhoz hasonló, keverik a pörkölt magvakat.
  • Az arab országok az oliva olajhoz hasonlóan használják olaját.
  • Kínában a hu-ma magvakat étkezési céllal fogyasztják, de a népgyógyászat is számtalan területen alkalmazza.
Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Növényszárító háló

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa