Tarka levelű japánfűz sövénynek vagy edénybe

A tarka levelű japánfűz esztétikai értéke miatt kedvelt dísznövény, amely kis helyigényű, konténerben is nevelhető, metszéssel jól alakítható, városi kertekbe is ültethető, remek búvóhelye a madaraknak.

A tarka levelű japánfűz bemutatása

A tarkalevelű japán fűz (Salix integra ‘Hakuro-nishiki’) kertészeti fajtája a Kínában, Japánban, Koreában honos japán fűznek. Már a fogazott, sötétzöld, keskeny fűzlevelű, színes barkájú alapfaj is mutatós, amelynek levelei ősszel aranysárgára váltanak.

A ‘Hakuro-nishiki’ fajta az 1950-es években mutatkozott be a piacon. A Hakuro-nishiki kifejezés japánul fehér-korall brokátot vagy fehér selyembrokátot jelent, és a levelek tarkaságára utal. Ez az ázsiai szépség sűrűn bokrosodik, 1,5-2 méter magas, felfelé törekvő hajtásán rendkívül mutatósak tavasszal kihajtó rózsaszín-tarka lándzsás levelei. A frissen kihajtott levelek idővel krémfehér foltosakká válnak. Vöröses vesszői télen is széppé teszik a látványát. A fűzekre jellemzően kétlaki, de barkavirágzatai jelentéktelenek. Gyakran oltják magastörzsre.

tarka levelű japánfűz

Környezeti igény és gondozás

A tarka levelű japánfűz kedveli a napos, félárnyékos helyeket, minimum napi 6 óra megvilágítással, az üde, jó vízgazdálkodású talajt. Rendszeres öntözést kíván, de a pangóvizet kerülni kell.

Kora tavasszal kaphat kiegyensúlyozott, lassan feltáródó műtrágyát.

Kora tavasszal metszheted, mielőtt az új hajtások előtörnek. Távolítsd el az elhalt, sérült, esetleg fertőzött ágakat. Jól formálható, alakra metszhető. A rendszeres nyírás sűrű bokrot eredményez, lenyűgöző színhatású levelekkel. A metszés nyomán kihajtó fiatal vöröses vesszők télen igazán látványosak.

Fás-, félfás dugvánnyal szaporíthatod, a fás dugványok begyűjtésének az ideje koranyár. Szaporíthatod félfás dugványokról is, amelyek tavasszal gyűjthetők. A dugványok mérete kb. 20 cm hosszú legyen.

A tarka levelű japánfűz relatíve nem túl ellenálló, levéltetvek, atkák, csipkés poloskák megtámadhatják. A nedves időjárás pedig a gombás, baktériumos fertőzéseknek kedvezhet. Ilyenek a lisztharmat, levélrozsda, levélfoltosság és a baktériumos gyökérgolyva.

tarkalevelű japánfűz sövény

A tarka levelű japánfűz alkalmazása a kertben

Alacsony termete miatt kis területre is kiváló. Egyedül ültetve rendkívül mutatós szoliter, amely vonzza a tekintetet. Dinamikus hatás elérése céljából társítható más cserjékkel, évelőkkel. Nyírt, sűrű, alacsony sövényként elkápráztató térhatároló. Remekül mutat kerti tó partján. Jó hír, hogy edénybe is ültetheted. A konténerekkel határolhatod a kerti utat, vagy elhelyezheted őket a balkonon.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

vásárolj virágmagot!