Tarackbúza, a hobbikertészek rémálma

A szezon kezdetén, ha még nem tetted meg, a palánták kiültetése előtt, jól vizsgáld át a leendő ágyást, és ha észreveszed, hogy megjelent a tarackbúza, azonnal szabadulj meg tőle, elmondjuk, hogyan.

Néhány szó a tarackról és a tarackbúzáról

A rizóma függőlegesen vagy vízszintesen növő, földalatti módosult szár, feladata a tápanyag raktározása és az ivartalan szaporodás. A rizóma egyik fajtája a tarack, amely vékony, sűrűn elágazó, a talajban vízszintesen növekvő képlet. Jó példa rá a tarackbúza (Elymus repens), ez az egyik legagresszívabb gyom, a köznyelv nemes egyszerűséggel taracknak hívja. A tarackbúza megjelenése a kertben a hobbikertészek rémálma.

A talajon sarjcsomókban megjelenő tarackbúza rendkívül ellenálló, szárazságtűrő. Szárazságtűrését mélyre hatoló gyökereinek köszönheti. Bár sekélyen gyökerezik, de víz után kutatva akár fél méter mélyre is lehatolhatnak egyes gyökerei. A tarackbúza elleni harcban kihasználhatod, hogy fényigényes, tehát a fénytől való elzárás segít a gyérítésében. Egy tő több ezer utódot is létrehozhat maga körül, több tízméteres szár és gyökérrendszert növesztve. Ha egyszer megjelenik, mindent elborít, kivéve, ha felvesszük vele a harcot. A növény magassága általában 30-90 cm, de nagyon gazdag talajon és jó körülmények között akár 150 cm magasra is megnőhet! A tarackbúza kalászai júniusra fejlődnek ki. Toklászos szemtermése kihullik a kalászból, de magról szaporodása elhanyagolható vegetatív terjedése mellett. A magvak több év múlva csíráznak ki.

tarackbúza fal mellett

A tarackbúza verseng a kultúrnövényekkel a vízért és a tápanyagokért, kiszárítja a talajt, más növények fejlődését gátló anyagot választ ki a talajba gyökérrendszerén keresztül.

Előnye is van, de nem a hobbikertben. Egyes háziállatok számára értékes táplálékforrást jelenthet a legelőkön. Bár a tarackbúza erős gyökérzete és nehéz kiirtása miatt gyakran problémát okoz a gazdálkodóknak, bizonyos körülmények között hasznos lehet a talajerózió megelőzésében.

Módszerek a tarackbúza eltávolítására

Fizikai eltávolítás: A legjobb módja annak, hogy eltávolítsuk a tarackbúzát, az a kézi munka. A tarackbúza gyökerei mélyre hatolnak a talajba, ezért próbáld az egész növényt eltávolítani a gyökereivel együtt. A legjobb, ha az ágyást körülbelül 30-40 cm mélységig felásod, méghozzá ásóvillával, amely nem elvágja a tarackokat, hanem a villa ága beleakad, és, ahogy megemeled, kiemeled a tarackkal együtt a növényt. Majd a kiforgatott rögöket vizsgáld át, és minden növényi maradványt távolíts el. Amit meghagysz, bármilyen kis darab is, új életre kel. Kapálni tilos! Azzal csak elszaporítod a gyomot, minden kapával elvágott tarackdarabból új növény fejlődik.

tarackbúza kiemelése ásóvillával

Mulcsozás: A felásást, talajból való kiforgatást követő mulcsozás segíthet elnyomni a tarackbúzát. A mulcs réteg a tarackbúza elől elzárja fényt, és visszaszorítja a növényt, de eltüntetni nem tudja. Tudni kell, hogy a vastag mulcsrétegen is áttörhet, ezért egyrészt folyton át kell vizsgálni a mulcsozott területet, és a megjelenő gyomokat ki kell szedni, másrészt nem szabad hagyni, hogy a mulcsréteg elvékonyodjon, folyamatosa vissza kell pótolni

A tarackbúza visszaszorításának egyéb módja: Növényekkel sűrűn borított talajfelszínen kevésbé valószínű, hogy megjelenik és elterjed. Tehát sűrű ültetéssel gátolhatod a terjedését. A legeltetett területeken is visszaszorul, régen a disznókkal túratták ki a földből a tarackbúzát. Engedj a fertőzött területre baromfit, nekik a tarackbúza terülj asztalka, imádják, folyamatosan visszacsípik, kikapirgálják, így segítenek eltávolítani, persze a gyomlálás így sem sem spórolható meg.

Megelőzés: A tarackbúza elterjedésének megelőzése a legjobb módja annak, hogy elkerüld a későbbi problémákat. Gondoz a kertet rendszeresen! Ne hagyj szabad felületeket!

Cikk ajánlat: Jó gyom, rossz gyomA jó öreg kapa

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

faöntöző zsák