Szürkevíz öntözésre

A szürkevíz használata öntözésre a nyári kánikula idején kimondottan előnyös, hogy spóroljunk a vízzel, no meg a vízdíjjal is, amennyire lehetséges.

öntözőkanna

A szürkevíz lehet a fürdővíz, a mosogatóvíz és mosásra használt, öblítési ciklusból való víz. De ide tartozik az esővíz is. A szürkevíz minősége különböző, tartalmaz detergenseket, szappanmaradékot, de ezek a talajba kerülve hamar kiszűrődnek, maradékuk pedig gyenge műtrágyaként is működhet, ha nem használunk erélyes szereket.  A fenntarthato.hu definíciója szerint a mosás és mosdás révén keletkező, enyhén szennyezett szappanos, mosószeres vizet, az angol (grey [GB], vagy amerikai írásmód szerint gray water) és német (Grauwasser) nyelvterületen elterjedt szakkifejezés nyomán szürkevíznek nevezik. Még rövidebb megfogalmazásban: a szürkevíz fekália nélküli szennyvíz

A baktérium elszaporodásának kivédése érdekében a háztartási szürkevizet ne tároljuk tovább 24 óránál. Öntözéskor a legjobb az öntözőkanna használata, ezzel elkerülhetjük az öntöző csőrendszer a vízben található kiválások miatti eldugulását.

Amennyiben a nyári szárazságok idején, tehát nem folyamatosan használjuk a háztartási szennyvizet öntözésre, nem fog problémát okozni! De lehetőleg biológiai úton lebomló háztartási mosó-, tisztító- és kozmetikai szereket használjunk! A fogyasztható termések ugyanis megfertőződhetnek a szürkevízben található mikroorganizmusokkal, illetve az általuk esetlegesen termelt toxikus anyagokkal szennyeződhetnek.

A növények a legtöbb vizet a nyári forróságban igénylik.

Ne használjunk szürkevizet ivóvíznyerő helyek közelében.

Esővíz gyűjtés

Esővizet gyűjthetünk a háztetőről, garázstetőről, egyéb építmények tetejéről. A legegyszerűbb esővízgyűjtő a csatorna kifolyó alá helyezett hordó. Az esővíz gyűjtő megvehető a nagyobb árudákban. Legjobb, ha csappal ellátott gyűjtőt választunk, és az edényt vagy állványra, vagy téglákra állítjuk a hozzáférés érdekében. Olyan magasra helyezzük őket, hogy a csapjuk alá férjen egy vödör, öntözőkanna, vagy slagot húzhassunk a csapra. Az ilyen esővíz hordókban a megfagyott víz sem okoz kár! Nagyobb mennyiségű esővíz tárolására a vízkiemelővel (pl. búvárszivattyú) ellátott ciszterna a megfelelő. A vizet a talajra juttassuk, ne a növényekre. Ezért rózsa nélkül használjuk az öntözőkannát, és a vizet a növények tövéhez juttassuk.

A kert öntözésére használt esővíz visszakerül a természetes körforgásba és stabilizálódik a talajvízszint. A növényeket lágy vízzel locsolhatjuk. Ne feledjük, hogy a zöldtetők visszatartják az esővizet, amelynek 30-90%-át kötik meg.

Link ajánló: Esővízhasznosítás; Esővíz hasznosítása; Esővíz-gazdálkodás

A háztartási szürkevíz újrahasznosítása

A háztartási szürkevíz szappan és mosószertartalma nem káros a növényekre, ha nem tartalmaz fehérítőt, fertőtlenítőszert, és erős hatású tisztítószereket. Bölcs dolog, ha az esővíz felfogására használt tartályt és a háztartási szennyvizet gyűjtő tartályt váltogatva használjuk, hogy elkerüljük a káros anyagok felhalmozódást a víztartályban. Ne használjuk a vizet közvetlen fogyasztásra szánt, nyersen fogyasztott növényekre.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

faöntöző zsák