Szőlő szürkepenészes rothadása

A barnuló, zsugorodó bogyókon gyakran megtalálhatók a szürkepenészes rothadás, más néven a botritisz gomba, barnásszürke, bársonyos penésztelepei. A szürkepenész kórokozója, a Botrytis cinerea sok tápnövényű (polifág) kórokozó, eddig bizonyítottan 235 gazdanövény fajt képes megtámadni. A szőlő mellett a termesztett növények olyan fontos csoportjait veszélyezteti, mint a szántóföldi és üvegházi kultúrák, a bogyós gyümölcsök, köztük a szamóca, egyéb gyümölcsfajok.

Botritisz fertőzés kialakulása

szürke penész szőlőnA betegség kifejlődésére a 18–21 °C-os hőmérséklet és a csapadékos, párás időjárás kedvező. A hirtelen lezúduló csapadék, az épségben megóvott bogyókat is kirepeszti. A gomba a bőrszövet sérülésein hatol be, ide tartoznak a szőlő rágókártevői által okozott sebek is. A sérülések kialakulhat időjárás hatására (jégverés, viharkár), valamint szőlőn lisztharmatfertőzés következményeként. Hatékonyan csak megelőzéssel védekezhetünk ellene. A szürkepenész-fertőzés megelőzésében nagyon fontos a nedvesség gyors elpárolgását biztosító szellős, gyommentes növényállomány kialakítása.

A darazsak és a szőlőmolyok rágása elősegíti a gomba behatolását. Az előző évektől eltérően, most nagy egyedszámmal gyűjti a nyerges szőlőmolyt a budapesti fénycsapda. Ez a kártevő a hűvösebb, nedvesebb időjárást kedveli. A második nemzedék lárvái a tarka szőlőmolyhoz hasonlóan a szemekbe rágnak. Zsigó György növényvédő mérnök azt ajánlja, hogy a házilagosan elkészített darázscsapdákba ecetet is tegyünk az édes csalogató lébe, így az nem fogja meg a háziméheket.

botritisz
peronoszpora és szürkepenész

Peronoszpóra és szürkepenész szőlőn, Szekszárdi borvidék.

Botritisz rezisztenia

A Botrytis cinerea elleni védekezés során számítani kell a fungicid rezisztencia megjelenésével. A szürkepenész a gombaölő szerekkel

szembeni rezisztencia kialakítására a leginkább hajlamos gombafajok közt szerepel az EPPO (European Plant Protection Organization), és a FRAC (Fungicide Resistance Action Commeettee) listáján. A kezdetben hatékonynak bizonyuló növényvédő szerek idővel elveszítik hatékonyságukat, és az érzéketlenné (rezisztenssé) vált törzsek gyorsan elterjedhetnek.

Botritisz elleni permetezőszerek

Ellene az engedélyezett szerek közül Zsigó a Quadris, a Cabrio Top, a Chorus 50 WG, a Switch 62,5 WG és a Teldor 500 SC engedélyezett szereket ajánlja. Peronoszpóra és botritisz ellen a Cabrio Topot javasolja, annak figyelembevételével, hogy 35 nap az Élelmezés-egészségügyi várakozási ideje (é.v.i). Ahol már megjelent, ott érdemes a beteg szemeket, fürtrészeket eltávolítani, a bogyózó ollóval és a zöldmunkákkal szellős lombozatot kell kialakítani. A kalcium tartalmú lombtrágyát használatával pedig erősíteni lehet a bőrszövetet hámsejtjeinek sejtfalát, ami a behatolás esélyét csökkenti.

Botritiszes nemes rothadás

A szőlőbogyót fertőző B. cinerea nem csak a szőlő szürke rothadását válthatja ki, hanem a szőlőbogyók úgynevezett nemes rothadását is. A nemes rothadás, azaz az aszúsodás kialakulásához, a célzott növényvédelmi kezelések mellett, több alapvető feltételnek kell teljesülnie:

  • a nedves időjárás a szőlőt már teljes érésben érje,
  • a bogyók épek legyenek, a nedves időszakot száraz, meleg idő kövesse,
  • illetve a szőlőfajta aszúsodás szempontjából megfelelő tulajdonságokkal bírjon.
nemes rothadás

Aszús szőlőfürt.
Fotó: hungarikum.hu

A növényvédelmi kezelések (botritiszvédő technológia) tervezése során figyelembe kell venni a felhasznált növényvédő szerek kijuttatási idejét és kiegészítő hatásait.

A Tokaj Kereskedőház Zrt. 2014. július 31-i sajtótájékoztatóján hangzott el, hogy differenciált felvásárlási árakat léptet életbe a Tokaj Kereskedőház. A egészséges szőlőt vásárol fel a Tokaj Kereskedőház, de nem vásárolják fel a botiritiszes szőlőt, alacsony cukortartalma miatt. A botritiszes szőlő ugyanis csak az olcsó kategóriájú, félédes vagy sűrítménnyel édesített borok készítésére alkalmas, amelyek a jövőben nem szerepelnek a tokaji termékpalettán. Kivéve a késői szüretelésű időszakot, ekkor adható el a késői szüretelésű borok és borkülönlegességek alapanyagának a botritiszes szőlő. A termelőknek azt ajánlják, hogy először az egészséges fürtöket szedjék le, majd néhány nap vagy hét után a tőkén maradt termést késői szüretelésű alapanyagként vagy aszúszemként adják le.

Forrás:

Zsigó György 17. növényvédelmi felhívás (2014. 08. hó 5.)

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Jelentkezz Biokertész képzésre!