Szeresd vagy ne szeresd a tatárloncot?

tatárlonc virágokA tatárlonc bár régóta előfordul a kertekben, parkokban, és viszonylag kevés gondozást igényel, de vannak olyan ellenérvek, amelyek miatt meggondolandó, hogy tatárloncot tarts. Persze aki szereti a tatárloncot, és nincs vele problémája, nehogy kivágja!

A tatárlonc bemutatása

A loncok (Lonicea) már tél végétől virágzó, illatos virágtengerrel örvendeztet meg. Kedvelt dísznövények. Mintegy 200 fajuk ismert. Vannak köztük felálló hajtásrendszerű fácskák, cserjék, támasztékot igénylő fajok, félörökzöldek, örökzöldek és lombhullatók is. A nemzetség a nevét a 16. századi német Adam Lonitzer (1528-1586) német botanikus után kapta.

A loncfélék családjába (Caprifoliaceae) tartozótatárlonc (lonicera tatarica) 3-6 méter maga lombhullató, díszfácska vagy díszcserje. A tatarica fajnevet azért kapta, mert a tatárok által lakott vidékekről származik. Kérge szürke, ágai belül üregesek. Egyszerű levelei ép szélűek, tojásdadok, keresztben átellenesek, szürkés-zöldek. Május-júniusban fejlődő virágainak forrt szirmai piros vagy fehér. Júliusban fejlődő termése piros színű iker álbogyó.

tatárlonc cserje

 Szeresd a tatárloncot!

Érvek a tatárlonc mellett –

Sok kertészeti hibridje kapható, régóta sokfelé ültetik, kedvelik mutatós tavaszi virágait. A természetes kertekben gyakori. Várostűrő. Jól bírja a felsózott utakat. Parkokban is régóta kedvelt. Metszéssel sövénynek is alakítható. De nyíratlan sövénynek is nevelhető. Virágait sok rovar látogatja, ágai között előszeretettel bújnak meg a madarak. Termései is mutatósak, és a madarak kedvelt csemegéje. Kedvelik a tatárloncot azért is, mert különösebb gondozást nem igényel. Napra, félárnyékba való. Ma már lonctetűnek ellenálló fajtái is kapható. Érdekesség, hogy a tatárlonc virágjának rózsaszínjét választotta a 2011 es év színéül a Pantone. Vagyis 2011-ben nő-férfi ruha, lakástextil, smink loncvirág színbe borult.

tatárlonc termése

A tatárlonc termése mérgező.

Ne szeresd a tatárloncot!

Érvek a tatárlonc ellen –

A kertekből kivadulva erdőszéleken, útmentén, legelőkön is előfordul. Talajzsaroló növény, amely messzire elágazó gyökérzete révén elvonja vizet és a tápanyagot, és olyan kémiai anyagot bocsát a talajba, amely más bennszülött növények fejlődését gátolják. Gyökérsarjakról gyorsan terjed. Magvait a madarak kedvelik, terjesztik. De kevesebb tápanyagot tartalmaz a madarak számára, mint sok bennszülött faj. Könnyen hibridizálódik más, invazív loncokkal. Kutatók kimutatták, hogy 10 méteres körzetében több kullancs található, mint olyan területen, ahol nincs tatárlonc. Termése az emberekre mérgező. Parkokban kedvelt dísznövény, de a hajtás seprűsödését okozó lonctetű ellen nehéz hatékonyan védekezni.

Tatárlonc kártevői, kórokozói

tatárlonc tetűA tatárlonc levéltetű által károsított levél mérete kisebb, a főér mentén összehajlik, begördül. Erős kártétel esetén a fertőzött levelek és hajtáscsúcsok lilára színeződnek, majd az ősz folyamán megbarnulnak, és a tél folyamán a növényen maradnak.

Úgy védekezhetsz ellene, hogy télen a fertőzött száraz levelek eltávolítod, a levelek torzulásának kezdetén, de még a virágzás előtt permetezz levéltetvek ellen hatásos szerekkel.  A tatárlonc vírusérzékeny is.

Szeresd a tatárloncot?

Az elmondottak alapján lehet, hogy a tatárloncot érdemes más loncokkal kiváltani. Viszonylag ellenálló a japán kúszólonc (Lonicera japonica), a búbos lonc (Lonicera periclymenum), a húspiros lonc (Lonicera x heckrottii), a jerikói lonc (Lonicera caprifolium) és a magyar lonc (Lonicera x tellmanniana). Azonban ha megkedvelted, és nincs gondod vele, nehogy kivágd!

Cikk ajánlat: Letaglózó illatot áraszt a téli lonc virága

virágzó tatárlonc Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Jelentkezz Kiskert előadás sorozatra