Szép virágú csillagkaktuszok

A kaktuszok az egész Amerikai kontinensen elterjedt növénycsoport. Népszerűségüket különleges, rendkívül változatos alakjuknak és csodaszép virágaiknak köszönhetik. 

csillagkaktuszok

Csillagkaktuszok botanikája

Az Astrophytum nemzetség tagjai Mexikóban és az USA Texas államában honosak. Testük gömb alakú, de léteznek alacsony oszlopos változatok is. Általában kevés bordájuk van, a bordákon gyapjas areólák (tövispárnák) találhatók. Egyes növények testét apró, fehéres “szőrcsomók” borítják. Ez is fokozza különleges megjelenésüket. Egyes fajok tövis nélküliek.

Tartásuk nem nehéz, helyigényük sem nagy. Napos helyet kedvelő növények, lakásban ablak közelében tartsuk. Akinek kertje és lehetősége van, nyáron a szabadban is tarthatja őket. Kellő szoktatással a tűző napsütést is elviselik.

Virágaik sárga színűek, egyes fajoknál piros középpel. A fejlett növényeken egyszerre több virág is nyílhat és a tenyészidő alatt többször is virágoznak.

Csillagkaktuszok gondozása

Az öntözésre nem igényesek. Ősszel fokozatosan csökkentsük az öntözővíz mennyiségét, télen egyáltalán ne öntözzük. Teleltetéskor fontos a hűvös 5-10°C közötti hőmérséklet. A téli öntözésre érzékenyek, a felületükre került víztől rothadni kezdenek. A jó kondícióban levő növények károsodás nélkül átvészelik a telet és nyáron gazdagon virágoznak. Szaporítása magvetéssel történik. A magok elég nagyok és jó arányban kelnek ki.

Csillagkaktusz fajok

Dinnyealakú csillagkaktusz (Astrophytum asterias)

Kis termetű, tövis nélküli kaktusz. Testét lapított bordák tagolják, a növény színe zöld vagy szürkészöld.

Astrophytum asteriasAstrophytum capricorne

Testét apró, fehér pikkelyszőr borítja, bordái kiemelkednek, könnyen letörő, puha, kusza tövisei vannak.

Astrophytum capricornePapsapkakaktusz (Astrophytum myriostigma)

Püspöksüveg-kaktuszként is ismert, alakja tényleg olyan, mint egy püspöki fejfedő. Hazánkban talán ez a legelterjedtebb Astrophytum faj. Kiemelkedő bordái vannak, a bordák élén gyapjas areólákkal. Tövisei nincsenek, a növény színe zöldes vagy kékesszürke. A növény teste tapintásra kemény, síma, sűrűn borítja apró, fehér szőrpamacs. Nyár folyamán többször is virágzik, szép kaktusz. Van oszlopos, négybordás és pikkelyszőr nélküli változata is.

Astrophytum myriostigmaDíszes csillagkaktusz (Astrophytum ornatum)

A növény idősebb korában alacsony oszloppá fejlődik. Testét kiemelkedő bordák tagolják, létezik aranysárga tövisű változata is.

Astrophytum ornatum

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Bactofil