Szemölcsliliom

Bakonyi József-

A szemölcsliliomok (Haworthia sp.) nagyon mutatós, könnyen tartható pozsgás szobanövények. Aki sikerrel tart aloét, nyugodtan vállalkozzon a szemölcsliliom nevelésére is. tartása egyszerű. Ezek a levélrozettát nevelő, kis termetű növények, gyakran fehéren bordázott, vagy szemölcsös leveleikkel rendkívül mutatósak a floráriumban, tálban is, önmagukban vagy más növényekkel összeültetve.

Szemölcsliliomok botanikája

Dél-Délnyugat-Afrikában honos pozsgás levelű,változatos megjelenésű nemzetség. Nevüket az angol Adrian Haworth botanikusról kapták, aki a pozsgás növények szakértője volt. Magyarul szemölcsliliomként vagy sávosfűként emlegetjük őket.

Kis termetű növények, 15-20 centiméternél ritkán nőnek magasabbra, viszont bőven fejlődő sarjaival aránylag nagy területet képesek beborítani. Laza vagy sűrűbb levélrózsájuk szinte a talajon “ül”. Leveleik általában hosszúkásak, keskenyek, csúcsosan végződnek, de vannak vaskosabb, széles levelű fajok is. Szinte mindegyik faj levelén apró, fehér, szemölcs- szerű duzzanatok találhatók, de léteznek rajzolatos, vagy sima levelűek is.

Különösen a sima levelű szemölcsliliomok estében figyelhetjük meg, hogy a levelek csúcsán áttetsző ún. “ablakos” sejtek vannak. Az alacsony termetű növényeket gyakran több-kevesebb szélhordta homok temeti be, amiből csak a levélcsúcs bújik elő. Ilyenkor van jelentősége az ablaknak: ezen a rétegen át jut a levél belsejébe a fény, a klorofillt tartalmazó sejtekhez.

Szemölcsliliomok gondozása

A szemölcsliliomok nem kedvelik a tűző napot, leveleik az erős napsütés hatására pirosas színt vesznek fel. Legjobban félárnyékban fejlődnek, ilyen helyen a levelek is visszanyerik eredeti színüket. Kis termetük miatt lakásban is tarthatók, de tavasztól őszig a szabadban is jól érzik magukat. A fejlődési időszakban mérsékelten öntözzük őket. Télen világos helyen, 10-12 °C fokon tartsuk és elég, ha 3-4 hetenként “szűkmarkúan” locsoljuk növényeinket. Az ültetésükhöz használt föld legyen jó vízáteresztő, de kissé kötöttebb, mint a kaktuszok földje és tápanyagokban is lehet gazdagabb.

A szemölcsliliomok általában bőven hoznak sarjakat. Ha elégséges terület áll rendelkezésükre sokszor szőnyegszerűen beborítják a talajt.

A szaporítás történhet magvetéssel, de legegyszerűbb sarjakról vagy levéldugványról. Erre a legalkalmasabb időszak a május-június. A dugványokat néhány hétig tartsuk félárnyékban, párás helyen, üveg, vagy fólia alatt.

A helyesen gondozott növények tavasztól őszig virágoznak. A virágok színe többnyire fehér, vékony, hosszú száron nyílnak, laza fürtökben. A virágok tartósak és folyamatosan fejlődnek.

Szemölcsliliom fajok

Csónakos szemölcsliliom

A csónakos szemölcsliliom (Haworthia cymbiformis) 8-10 centiméter magasra növő, tőrózsás faj. Neve utal leveleinek csónakhoz hasonló alakjára. Húsos, zöld levelei csúcsosak és sávok teszik díszessé. A levelek csúcsán jól megfigyelhetők az ablakos sejtek. Emiatt ez egy érdekes Haworthia faj. Célszerű viszonylag lapos, nagy átmérőjű cserépbe vagy tálba ültetni, ekkor a sarjak benövik a rendelkezésre álló területet. A bőségesen fejlődő sarjakról könnyen szaporíthatjuk növényünket.

Haworthia cymbiformis

Pompás szemölcsliliom

A pompás szemölcsliliom  (Haworthia fasciata) nemzetségének talán legszebb képviselője. Alacsony növésű faj, levelei tőrózsát képeznek. A sötétzöld levelek csúcsosak, felszínük sima, fonákjuk pompás megjelenésű: sűrűn apró, fehér, gyöngyszerű szemölcsökkel van tele. Félárnyékban tartsuk, mert a túl erős napsütésben levelei pirosra színeződnek. Szaporítása sarjakkal vagy levéldugvánnyal történik.

Haworthia fasciata

Gyöngyös szemölcsliliom

A gyöngyös szemölcsliliom (Haworthia margaritifera) a nemzetség egyik nagyméretű növénye. Eléri a 15 centiméteres magasságot és levélrózsájának átmérője is nagyjából ugyanekkora. Húsos levelei sötétzöld színűek, prizmaszerűek, hegyes csúcsban végződnek. Az enyhén visszahajló leveleket apró, fehér, gyöngyszerű szemölcsök borítják. Közismert és kedvelt faj. Nyáron tarthatjuk a kertben, félárnyékos helyen. Sok sarjat fejleszt, ezekről jól szaporítható.

Haworthia margaritifera

Haworthia reinwardtii

A Haworthia reinwardtii érdekes megjelenésű, oszlopszerűen növekvő faj. Magassága elérheti a 20 centimétert. A leveles törzs kissé hajlítottan fejlődik és el is fekhet a földön. Kemény, húsos levelei szinte pikkelyszerűen simulnak össze. A levelek fonák oldalát apró, fehér szemölcsök teszik díszessé. Ez a faj is bőségesen nevel sarjakat.

Haworthia reinwardtii Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Bactofil