Szarvasagancs párfány

Nézd anyu! Olyan, mintha egy kosár agancs csüngene a mennyezetről! Mutogat egy izgatott óvodás a pálmaházban egy megtermett szarvasagancs páfrányra. És valóban. A magasban meredező levelek leginkább egy szarvasagancs gyűjteményre emlékeztetnek. Csakhogy ezek páfrányok, az egzotikus trópusok szülöttei.

Az agancspárfrány (Platycerium) nemzetségbe fán élő epifita páfrányok tartoznak, hat faj Afro-Madagaszkáron, 8–11 faj Ausztráliában, és egy faj (P. andinum) a trópusi Dél-Amerikában honos. A levéllemezt borító csillagszőrök és a kétféle levelűség (a rizómát borító steril takarólevelek és a spórát termő zöld levelek) megkülönbözteti őket a többi páfránytól. A steril levelek a növények megtámasztására szolgálnak, és idővel megbarnulnak, pergamen szerűvé válnak. A közéjük folyó víz és bomló szerves anyagok rajtuk keresztül kerülnek felvételre. Gyökerük nincs. A spórát termő, szarvasagancsra emlékeztető, villásan elágazó levelek zöldek maradnak és fotoszintetizálnak. Az agancspáfrányok trópusi és szubtrópusi alföldek viszonylag nyílt erdei társulásaiban, félörökzöld erdőkben élnek. Többségük kedvelt dísznövény, és a gyűjtési láz miatt több fajukat a kihalás veszélye fenyegeti.

szarvasagancs páfrány, Prága

szarvasagancs páfrány, prágai botanikuskert.

Villás szarvasagancs páfrány

A (Polypodiaceae) családba tartozó villás szarvasagancs páfrány (Platycerium bifurcatum) Új-Guinea, Új-Kaledónia és Kelet-Ausztrália szülötte. Nevéből a bifurcatum név onnan ered, hogy a spórákat viselő levelek mindig párosával osztottak.

Egy új fajta, a P. bifurcatum ´Netherlands´ egyedülállóan kompakt megjelenésű, lassú növekedésű. Kisebb térfogatú cserépben is tartható. 2°C fokig télálló. Párás környezetet, közepesen nedves talajt kíván. Két öntözés között hagyjuk kissé kiszáradni a talaját. Kedveli a gyenge légmozgást! Visszavágással kordában tartható.

A Platycerium willinckii, pontosabban P. bifurcatum sp. willinckii, ahogy a neve is mutatja, a P. bifurcatum egy alfaja. Jáva szigetéről származik. Több kertészeti fajtája van forgalomban. Jellemzője, hogy a levelek idővel csüngővé válnak. Lassú fejlődésű, vízigényes fajta.

Szarvasagancs páfrány gondozása

Erősítsük fenyőkéreghez, parafalaphoz. A kerek leveleket drótozzuk hozzá úgy, hogy a rizómák közé moha, tölgylevél és felláp tőzeghez (Sphagnum) keverékét töltjük. Az egészet függesszük fel. Ezt az ültető közeget évente frissítsük fel komposzttal. Ha egyszerűen edényben szeretnénk tartani, akkor használjunk orchidea földet, amihez apróra vagdalt tőzegmohát keverünk 1:1 arányban. Bár megfelelő páratartalom biztosítása mellet fejlődik a leglátványosabban (permetezés), a szárazabb szobalevegőt is elviseli, mert bolyhos levelei csökkentik a párolgást.

A növény alapjánál új sarjakat hoz, ezeket leválasztva szaporíthatunk. A növénykét fejlődése kezdetén naponta öntözzük. Amikor az új növekedés megjelenik, az öntözést három naponkénti intervallumra korlátozzuk, és heti egyszeri híg tápoldatozást végezzünk, kiegyensúlyozott tápanyagellátás mellet. Amikor az új növény megerősödött, elég ha havonta tápoldatozzuk. A téli nyugalmi időszakban éppen annyi vizet kapjon, hogy a kiszáradást elkerüljük. A túl sok víz levélfoltosodást okozhat. A ragyogóan világos helyet kedveli, közvetlen napsütés nélkül. Nyáron 20-22 °C-on, télen 16-17 °C-on tartsuk.

Szaporíthatunk spórákról is. Ilyenkor a spórákat rázzuk-gyűjtsük papírlapra. Télutón a spórákat vessük nedves mohába.

A csírázáshoz melegre van szükség. A megfelelő páratartalmat letakarással biztosíthatjuk. A megerősödött növényeket azután saját konténerbe, függőkosárba stb. ültethetjük.

Ha rizómát éles késsel kettévágjuk, akkor is új növényhez jutunk. Ez a művelet, akárcsak a sarjnövények leválasztása február végén, március elején aktuális.

Ha túl meleg vagy túl nedves a környezete, akkor a levelek elsárgulnak, vagy barna pettyek jelennek meg rajtuk, végül a levelek lehullnak. A takácsatkák károsíthatják.

 

szarvasagancs páfrányok, Zimbabwe

Fotó: www.zimbabweflora.co.zw

A villás szarvasagancs páfrány gyógyhatásai

Nigériában a levélkivonatot fekély gyógyítására használják. A fogamzás utáni második hónapban vetélés ellen is alkalmazzák. Szintén használják ödéma, köhögés és magas vérnyomás esetén. Az alkoholos levélkivonat antibakteriális hatásáról 2007-ben számoltak be kutatók. Szárított leveleiből kétféle antioxidáns hatású polifenolt is izoláltak egy 2014-es publikáció szerint. (www.journalofnaturalproducts.com)

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Bactofil