Sok helyen piroslik az ehetetlen álszamóca termése

Manapság is sokan ijesztgetnek azzal, hogy, ha előbukkan a kertedben az indiaiszamóca (álszamóca), rövid úton meg kell szabadulni tőle, mert mérgező. Azonban ez álhír, nem kell neki bedőlni. Az indiai szamóca régi dísznövény.

Hibája, hogy invazív, ha nincs kordában tartva, hogy a termése ízetlen, ehetetlen. Hozzátehetjük, hogy a madarak nem így gondolják. Előnye, hogy remek talajtakaró, cserépben, függőkosárban is mutatás, élénkvörös szamócaterméseivel díszít.

indiai szamóca termése

Indiai szamóca termése

Ismerd meg az indiai szamócát közelebbről!

Valaha talajtakaró, egyben gyomelfojtó dísznövényként keveredett Ázsiából Európába. Dél-, Kelet- és Délkelet-Ázsiában Afganisztántól Japánig, az indonéz szigetvilágig honos. Az indiai szamóca (Potentilla indica). A rózsafélék (Rosaceae) családjának korábban külön kezelt indiai szamóca (Duchesnea Sm.) nemzetségét csak újabban sorolják a pimpó (Potentilla L.) nemzetségbe. Bár kinézetében a szamócához hasonlít első látásra, nem áll vele rokonságban. Az erdei szamócához hasonlóan félörökzöld, 3–7(–10) cm magas, elterülő, 30–50(–150) cm hosszú indás szárú, a csomókon legyökerező sarjnövénykéket fejlesztő évelő. Levelei tőállóak, sötétzöldek, hosszú (–12 cm) nyelűek, három fűrészes szélű levélkéből összetettek, csipkés-fűrészes szélűek. Áprilistól szeptemberig nyíló virágai sárgák. Áltermése szamócatermés. Termései nagyon hasonlóak a szamócáéhoz, ragyogó pirosak, de felfelé állóak. Ehetőek ugyan, de sajnos a gyümölcs száraz-szivacsos, ehetetlen. A madarak és a hangyák másként gondolják, magvait terjesztik.

indiaiszamóca sarj indán

Indiaiszamóca sarj indán.

Az indiai szamóca pályafutása

Európán belül először Angliába került, ahova Indiából hozták dísznövényként, 1805-ben. Később egész Európában elterjedt. Sok helyen kivadult, és inváziós növénnyé vált. Ültetéséről az első hazai adat, hogy a XIX. század első felében a Pesti Botanikuskertbe ültették. Tartósan megmaradó dísznövényként 1879-től alkalmazták. Városi környezetben az 1990-es évektől bukkant fel. Ma inváziós növényként tartják számon (Inváziós növényfajok Magyarországon Szerk: Csiszár Ágnes, Sopron, 2012.)

Korábban azt tartották róla, hogy termésének fogyasztása szájlágyulást okoz, később kiderült, hogy nagyobb mennyiségben fogyasztva, hashajtó hatáson kívül nem okoz más tüneteket .

Az indiai szamóca kertészeti értékei

Mivel Indákkal terjed, zárt sarjtelepeket alkot, és gyorsan benövi az üres területeket. Télizöld növényként enyhébb teleken is zöld takarót alkot. Taposástűrő. A kertészetek világszerte régóta ajánlják díszcserjék alatti talajtakarónak, sziklakertbe, erkélyre cserépbe, vagy ámpolnanövénynek.

talajtakaró indiaiszamóca

Talajtakaró indiai szamóca

Tehát ha van napos, félárnyékos területed, amit szeretnél beborítani talajtakaró növénnyel, vagy kedved támad egy mutatós, piros terméses függőkosárra, ne habozz, válaszd az indián szamócát. Miután gyorsan terjed, ezért kordában kell tartani!

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

vásárolj virágmagot!