Sivatagi rózsa teljes pompájában

Tanáccsal segítünk, hogy minél pompásabb virágözönnel örvendeztessen meg a sivatagi rózsa.

Először szétnézünk növényországban, hogy nagyjából megtudd, hová tartozik a sivatagi rózsa.

A sivatagi rózsa (Adenium) nemzetség a meténgfélék  (Apocynaceae) családjába tartozik. Minden részében mérgező növények tartoznak ide. A fajok legfőbb ismertetőjegye a fás, vízraktározásra specializálódott szár, amely lehetővé teszi számukra, hogy a szélsőségesen száraz körülményeket is elviselje. A madagaszkári pálmákkal állnak rokonságban (Pachypodium). Mutatós, csokrosan nyíló virágú, érdekes törzsű, kelendő kertészeti fajták születtek nemesítésük során.

sivatagi rózsa

A trópusi Afrikában honos sivatagi rózsa (Adenium obesum) szárazságtűrő. A szavannák köves, homokos talaján él, nyitott területeken.  Eredeti élőhelyén akár 6 méter magasra is megnő.  Ismertek olyan példányok, amelyek szárának átmérője eléri az 1 métert! Növénynedve erős, nyílméregnek is használt szívmérget tartalmaz, amit nagytestű állatok leölésére is előszeretettel használnak.  A gyűszűvirágokéhoz (Digitalis) hasonló szívglikozidjai miatt az afrikai népgyógyászat előszeretettel használja. Házi alkalmazása TILOS!

Napfény és hőimádó. Legjobban érzi magát napfényen, és 30 fok fölötti hőségben. Érdemes megjegyezni, hogy szárazságtűrése ellenére jól tűri a magas páratartalmat, ezért igen népszerű Thaiföldön vagy a Fülöp-szigeteken is. Sok helyen élő kerítésnek vagy sziklakertbe ültetik.

sivatagi rózsa

A számára ideális száraz, meleg, napos körülményeket manapság nem is olyan nehéz megteremteni, legalábbis nyáron. Talajának ajánlott a kaktuszföld használata, mert az jő vízvezetésű, alacsony szerves anyag tartalmú.

Bimbós állapottól az elvirágzásig öntözd rendszeresen, de csak akkor, ha a földje kiszáradt. A pangóvizet nem tűri!

Télen zárt helyen kell teleltetni, mert 5 0alatti hőmérséklet már hajtáskárosodást okoz. Télen nyugalmi állapotba vonul, ezért szinte nem is igényel öntözést. Világos és hűvös télikertekben,  lépcsőházakban teleltethető, mondjuk a leanderrel egyetemben.

Hajtáscsúcsról dugvánnyal szaporítható. A levágott hajtásokat 1 hét után ajánlott dugványozni nedves homokba. Nálunk is kapható magjairól vetve egy éven belül virágzik. A csíráztatáshoz, ha lehet, steril homokot használj, és azt sem árt tudni, hogy a csírázásához szükséges 30 0C körüli hőmérsékleten 3-4 héten belül csírázni kezd. Hat leveles állapotban becserepezhető. Egyes klónok 3-4 hónapig, mások akár egész évben is virágoznak.

sivatagi rózsa magoncok

Teremtsd meg számára az ideális körülményeket: napfény, meleg, ritka öntözés, laza talaj, adj neki magas foszfor tartalmú tápoldatot, és mindezt bőséges virágzással fogja meghálálni. Mint a legtöbb szobanövényt, a sivatagi rózsát is kétévente ajánlott átültetni. Átültetés után azonban ne várj virágzást.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás