Sivatagi rózsa teljes pompájában

Tanáccsal segítünk, hogy minél pompásabb virágözönnel örvendeztessen meg a sivatagi rózsa.

Először szétnézünk növényországban, hogy nagyjából megtudd, hová tartozik a sivatagi rózsa.

A sivatagi rózsa (Adenium) nemzetség a meténgfélék  (Apocynaceae) családjába tartozik. Minden részében mérgező növények tartoznak ide. A fajok legfőbb ismertetőjegye a fás, vízraktározásra specializálódott szár, amely lehetővé teszi számukra, hogy a szélsőségesen száraz körülményeket is elviselje. A madagaszkári pálmákkal állnak rokonságban (Pachypodium). Mutatós, csokrosan nyíló virágú, érdekes törzsű, kelendő kertészeti fajták születtek nemesítésük során.

sivatagi rózsa

A trópusi Afrikában honos sivatagi rózsa (Adenium obesum) szárazságtűrő. A szavannák köves, homokos talaján él, nyitott területeken.  Eredeti élőhelyén akár 6 méter magasra is megnő.  Ismertek olyan példányok, amelyek szárának átmérője eléri az 1 métert! Növénynedve erős, nyílméregnek is használt szívmérget tartalmaz, amit nagytestű állatok leölésére is előszeretettel használnak.  A gyűszűvirágokéhoz (Digitalis) hasonló szívglikozidjai miatt az afrikai népgyógyászat előszeretettel használja. Házi alkalmazása TILOS!

A sivatagi rózsa gondozása

Teremtsd meg számára az ideális körülményeket: napfény, meleg, ritka öntözés, laza talaj, adj neki magas foszfor tartalmú tápoldatot, és mindezt bőséges virágzással fogja meghálálni. Érdemes megjegyezni, hogy szárazságtűrése ellenére jól tűri a magas páratartalmat, ezért igen népszerű Thaiföldön vagy a Fülöp-szigeteken is.

Napfény és hőimádó. Legjobban érzi magát napfényen, és 30 fok fölötti hőségben.  Sok helyen élő kerítésnek vagy sziklakertbe ültetik.

A számára ideális száraz, meleg, napos körülményeket manapság nem is olyan nehéz megteremteni, legalábbis nyáron. Talajának ajánlott a kaktuszföld használata, mert az jő vízvezetésű, alacsony szerves anyag tartalmú.

Bimbós állapottól az elvirágzásig rendszeresen öntözd, lehetőleg esővízzel, de csak akkor, ha a földje kiszáradt. A pangóvizet nem tűri! A növény jelzi ha ’szomjas’, ilyenkor szürkés árnyalatú és nyomásra puhább tapintású.

sivatagi rózsa

Télen zárt helyen kell teleltetni, mert 5 0alatti hőmérséklet már hajtáskárosodást okoz. Télen nyugalmi állapotba vonul, ezért szinte nem is igényel öntözést. Világos és hűvös télikertekben,  lépcsőházakban teleltethető, mondjuk a leanderrel egyetemben.

Tápanyagigényes, komplex lombtrágyával, melyben van kalcium is – vegetációban néhányszor érdemes permetezni.

A lombtrágyához növényvédelmi céllal a gombabetegségek ellen, ellen keverni lehet Score gombaölő szert. Levéldarázs lárvák júniustól-augusztusig  a levél színét lehámozgatják, de a levél fonáka ép marad. Kártételük ellen ellen májusban és június elején érdemes permetezni Mospilan-nal is. Egyéb kártevők, pajzstetvek is megjelenhetnek rajta.

Hajtáscsúcsról félfás dugvánnyal szaporítható. Erre a legmegfelelőbb időpont június vége. A levágott hajtásokat 1 hét után ajánlott dugványozni nedves homokba. Július-augusztusban bujtással is szaporítható. Nálunk is kapható magjairól vetve egy éven belül virágzik. A csíráztatáshoz, ha lehet, steril homokot használj, és azt sem árt tudni, hogy a csírázásához szükséges 30 0C körüli hőmérsékleten 3-4 héten belül csírázni kezd. Hat leveles állapotban becserepezhető. Egyes klónok 3-4 hónapig, mások akár egész évben is virágoznak.

sivatagi rózsa magoncok

Mint a legtöbb szobanövényt, a sivatagi rózsát is kétévente ajánlott átültetni. Átültetés után azonban ne várj virágzást.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Bactofil