Sáfrányfű

Kertészeti termesztésbe mutatós, vágott virágnak is tartós, erős és magas szárú virágai miatt került. Mára nálunk is divatba jött.

Crocosmia, Santolina, Nepeta, Agapanthus

Évelő szegély: sáfrányfű (Crocosmia), cipruska (Santolina), macskamenta (Nepeta), szerelemvirág (Agapanthus)

A nyáron nyíló hagymások között tartjuk számon a nősziromfélék családjának (Iridaceae) 82 nemzetségéből a 38. crocosmiát vagy régebbi nevén Montbrecia, magyar nevén sáfrányfüvet. Az ide tartozó növények levelei kard alakúak, gyöktörzsük vagy gumójuk fejlődik. Kertészeti termesztésbe mutatós, vágott virágnak is tartós, erős és magas szárú virágai miatt került. Mára nálunk is divatba jött. A 70-90 cm hosszú, vízszintes virágtengelyen helyezkednek el fréziára emlékeztető virágok. Vannak nagy és kisvirágú fajtái. Nemcsak tűzpiros, narancs, kanári sárga és vörös virágaival, hanem vöröses terméseivel is díszít. Védett kertekbe kiültetve, konténerben egzotikussá teszi környezetét.

A sáfrányfű története

A sáfrányfű Dél-afrikai eredetű, neve a latin Croceus illetve a görög crocos szóból származik, ami sáfrány színűt, illetve sáfrányt jelent. A montbrécia név a francia botanikus, Monsieur de Montbret nevének állít emléket. A növény 1879-ben jelent meg Franciaországban. Victor Lemoine, Nancy-ból állította elő a Crocosmia x crocosmiiflora hibridet, amely később agresszív gyomként terjedt, mert indáiból új gumókat formál. Ugyanő azonban sok kertészeti hibridet is előállított. 1879 és 1908 között mintegy 55 fajta jelent meg a francia piacon, ezzel a legjelentősebb előállítók közé emelkedve.

Crocosmia ‘Lucifer’

Az összes fajta közül a másfél méterre növő “Lucifer” örvend a legnagyobb népszerűségnek. A bókoló virágszáron ülő virágok a névhez illően paprikavörösek. Némely hibrid virágai nagyobbak ugyan nálánál, de a virágok számában felülmúlhatatlan. Ugyanakkor ellenállósága is páratlan. A Crocos ma is igen népszerű virág, termesztése könnyen időzíthető. Hollandiában termesztik az egész piaci kínálat közel 70 %-át. Európába importálják Zimbabwéból, Kenyából és Izraelbõl is.

Sáfrányfű gondozása

Április végén, május elején kiültethető. A kertbe bárhová ültethetjük, ahol jó szerkezetű, inkább homokos a talaj és sok a napfény. Jól tűri a szárazságot, de átlagos nedvességtartalom mellet fejlődik a legjobban. Pangóvízben elpusztul. Kiegyenlített műtrágyázást kíván, kb. egy szezon alatt háromszor (NPK 10-10-10). Könnyen elszaporodik, ezért háromévenként jó, ha tavasszal szétültetjük a töveket. Mindent összevéve kevés gondozást igényel. Kártevői is alig akadnak, kivéve a takácsatkákat. Ha megjelenésükkor nem védekezünk, nemcsak a levelek, hanem a virágok is károsodnak. Késő ősszel vágjuk vissza, a gumókat a gladióluszhoz hasonlóan szedjük fel. A hagymagumókat száraz, szellős helyen szárítsuk, és száraz, hűvös helyen tároljuk a tavaszi kiültetésig.

Tömegesen ültetve leveleivel is díszít. Legalább tíz hagymát ültessünk együtt. Gerániumokkal, szalviákkal, dáliákkal stb. összeültetve különösen mutatós. Konténerbe és szegélyként is ültethetjük.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Jelentkezz Kiskert előadás sorozatra