Röviden a szervetlen termesztőközegekről

A mesterséges termesztőközeg az a talajhelyettesítő anyag, amelyben a gyökerek fejlődnek. Ismerj meg néhányat. Hallottál például a poliuretán ágybetét hasznosításáról?…

A talajhelyettesítő közeg lehet egyszerű tápoldat vagy szilárd anyag, legfontosabb tulajdonsága, hogy támasztékot ad a gyökereknek. Az ideális termesztőközeg levegőt, ezáltal vízben oldott oxigént, vízben oldott tápanyagot és támasztékot szolgáltat a növényeknek. Az ideális termesztőközeg inaktív, nem lép kémiai reakcióba a tápanyagokkal, és a gyökéren keresztül kiválasztott anyagokkal, nem befolyásolja az tápoldat kémhatását.

A szervetlen közegek fontos előnye, hogy eredetüknél fogva kórokozóktól és kártevőktől mentesek, viszont nem tartalmaznak tápanyagot. Ez a hátrányuk egyben az előnyük is. Használatukkal ugyanis a termesztett növény által igényelt tápanyag visszapótlás pontos összetétele, és a vegetációs periódusokhoz igazodó pontos adagolása valósítható meg.

Sokuk ásványi nyersanyag. Gyakran kertészeti földkeverékek alkotórészei is, velük javítják a földkeverékek szerkezetét, víz- és tápanyag gazdálkodását. Jó vízmegkötő és adszorpciós valamint kationcserélő képességgel rendelkeznek.

perlit-talaj keverék

Perlit-talaj keverék

Közülük a legismertebb, szinte minden kertészetben kapható a perlit, amely vulkanikus üvegkőzet, a savanyú, riolit agyagásvány tartalmú, vízbe folyt láva üvegszerű megdermedésével keletkezik. 1000 fokra hevítés hatására nagymértékben megduzzad, ugyanis a hő hatására felszabaduló víz gőzzé változik, és a kapillárisokon keresztül eltávozik. A folyamat során 7-16-szorosára nő, (a pattogatott kukorica készítés analógiájára).  Az aprított, majd a hőkezelés során  expandált perlitnek igen nagy a víztartó képessége, és helyet biztosít a levegő áramlásának is. további előnye, hogy remekül be tudják hálózni a gyökerek. Steril eredete miatt főként gyökereztető közegként alkalmazzák. Előnyös tulajdonsága, hogy gyakorlatilag lehetetlen túlöntözni, mivel a szemcsék között mindig marad elég levegő a gyökerek számára. A perlit rendkívül könnyű és inert anyag ennélfogva alkalmas a különböző földkeverékek szerkezetének, levegő- víz- és tápanyag-gazdálkodásának javítására. Nálunk is kapható márkák a Novobalt, Perlit, Zeba.

agyag granulátum

Sokszor lehet találkozni a kertészetekben égetett agyaggranulátummal is. Mészmentes agyagból az agyag őrlését és nedvesítését követően égetik 1150°C-on forgó csőkemencében. Hő hatására az az agyag nedvességtartalma gőzzé válik, a szemcséket felfújja és porózus szerkezetűvé alakítja, így juttatja a gyorsan fejlődő gyökereket extra levegőhöz, oxigénhez. felhasználhatóak önmagukban (pl. hidrokultúrás növénynevelés) vagy más anyaggal keverten termesztőközegként. A színezett agyaggranulátumokat a cserepes és balkonnövények, mű- és selyemvirágok, sziklakert, temetői sírok felszínére szórva díszítésre használják talajtakaróként.

gyökereztetőporba mártott dugványok

Homokba ültetésre váró, gyökereztetőporba mártott dugványok.

A kertészet előszeretettel használja a folyami homokot is, amely kedvezőbb környezetet biztosít a gyökérfejlődés számára, mint a bányahomok, ezentúl pedig a bányahomok érdes szemcséin gyakran toxikus anyagok kötődnek meg. A folyami homokot általában felhasználása előtt több alkalommal vízzel átmossák. Ezáltal leválasztható a finomabb szemcsefrakció. Az egyik leggyakrabban használt dugványgyökereztető közeg.

hidroponika poliuretán habban

Termesztés poliuretánhabban.

Mesterségesen előállított habok használata egyre elterjedtebb a talaj nélküli termesztésben. Sokuk újrahasznosított anyag, hulladékműanyagok újra hasznosításával állítják elő őket. A poliuretán habok használata ígéretes termőtalaj alternatíva, amely lehetővé teszi, hogy a gyökerek a habot behálózzák. A sheffield-i Egyetem munkatársai (Institute for Sustainable Food at the University of Sheffield) megfigyelései szerint a megfelelően előkészített poliuretán habba ültetett nöbvények 8-10-szer olyan mértékben fejlődnek talajba ültetett társaiknál, ezzel megnyílhat a lehetőség a terméketlen vagy szennyezett talajok kiváltására, és a városi környezetben történő termesztésben való alkalmazásra. A hidroponikus termesztést megvalósító városi bemutatókert 2019 májusa óta látogatható (Tinsley, Sheffield). Azonban nem csak Angliában, hanem az egyetem közreműködésével az Zaatari menekülttárbor (Jordánia) lakóit is oktatják, hogyan termesszenek maguk, önellátás céljából a tábori poliuretán matracok felhasználva!

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa