Ropogtass tökmagot!

A sütőtök (Cucurbita pepo) kabaktermésének nagysága, formája változatos. A termésen belül számtalan mag található, amely kitűnő fehérje-, szénhidrát- és zsírforrás. Manapság a pirított, esetenként sózott tökmag kedvelt csemege.

sütőtök félbe vágott termése

A népi gyógyászat is felismerte a sütőtök és a tökmag jelentőségét. Számos betegség – főleg vese-, máj-, köszvény- és bélbetegségek – esetén ajánlották a sütőtököt, de elsősorban a magjának tulajdonítottak különleges gyógyító hatást. Egyes helyeken hashajtóként és béltisztítóként rágcsálták, máshol féregűzőnek tartották. Valószínűleg magas zsír- és élelmirost-tartalmának köszönhetően.
A tökmag kis mennyiségben is jelentős biológiai értéket képvisel. Energiatartalma 2617 KJ/623 kcal. Az olajos magvak között tartjuk számon. Zsíros olaj tartalma 30-50%, de ugyanilyen mértékben fehérjéket is tartalmaz, de szénhidrát tartalma is jelentős, 6-10%. Igen kedvező a zsírsavösszetétele, esszenciális zsírsavakban gazdag. A tökmag kiemelkedő táplálkozás-élettani értékét az igen magas magnézium- (970 g/100 g), kálium- (920 mg/100 g), alacsony nátrium-, jelentős E-, B1- és B2-vitamin-tartalmának köszönheti. A hazai lakosság táplálkozására a magas nátrium- és viszonylag alacsony magnézium- és káliumfogyasztás a jellemző, ez az arány a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához vezethet. A tökmag fogyasztással ezt az eltolódást kissé visszafoghatjuk. Szelén tartalma a növényvilágot tekintve kimagasló. Éppen ezért a tökmag kedvező ásványianyag-összetétele figyelmet érdemel az egészséges táplálkozás megvalósításában.

félbe vágott sütőtök

Gyógyászati felhasználására már ókori írásos emlékek is utalnak. Leghatékonyabban féregűzésre használták, még a szintetikus szerek megjelenése előtt. Ezt kukurbitin tartalmának köszönheti. Később húgyuti irritációk ellen használták, majd prosztata megnagyobbodás ellen is. Gyógyhatásai részben a természetben ritka szterol tartalmának köszönhető. Jelentős a karotinoid tartalma is, amely viszonylag ritka a magvak esetében.
A legfinomabb és legkönnyebben kibontható tökmag a tökfőzelékhez termelt spárgatök magjából pörkölhető. Minél nagyobb szemű és minél duzzadtabb a tökmag, annál ízletesebb. A nyers tökmag piacokon is beszerezhető. Pirításra ne vegyünk hántolt tökmagot, mivel könnyen megég, és nem olyan jóízű, mint a héjastól pörkölt. Vásárlás előtt ajánlatos megkóstolni, mert a helytelen szárítás és tárolás következtében könnyen avasodik.

Kun Ákos online szakácskönyve szerint így készül a pirított tökmag: A termelő által gondosan megmosott és kiszárított tökmagot helyezzük egy vékony falú, zománc nélküli edénybe, és fakanállal állandóan kevergetve, teljes lángon pirítsuk, amíg pattogni kezd. Ekkor állítsuk a lángot takarékra, és pörköljük tovább, amíg a tökmagban felszabaduló gőz által keltett pattogás megszűnik. Vigyázzunk, hogy ne süssük túl, mert hamar megég. Az aranysárgánál nem sötétebb héjú tökmagot fémtálcára kiöntve, melegen tálaljuk. A pirításhoz hőszigetelő nyéllel ellátott edényt célszerű használni. A méretét úgy válasszuk meg, hogy a kívánt mennyiség az edény oldalfalának maximum a negyedéig érjen, mert kevergetés közben a hirtelen szétnyíló magok kiugrálnak belőle. A legfinomabb és legkönnyebben kibontható tökmag a tökfőzelékhez termelt spárgatök magjából pörkölhető. Minél nagyobb szemű és minél duzzadtabb a tökmag, annál ízletesebb. A nyers tökmag piacokon szerezhető be. Pirításra ne vegyünk hántolt tökmagot, mivel könnyen megég, és nem olyan jóízű, mint a héjastól pörkölt. Vásárlás előtt ajánlatos megkóstolni, mert a helytelen szárítás és tárolás következtében könnyen avasodik.

Tökmagos receptek: Ínyenc csemege 10 perc alatt tökmagból

Forrás: Majdnem hungaricum: a tökmag és a tökmagolaj

pörkölt tökmag Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa