A sütőtök (Cucurbita pepo) kabaktermésének nagysága, formája változatos. A termésen belül számtalan mag található, amely kitűnő fehérje-, szénhidrát- és zsírforrás. Manapság a pirított, esetenként sózott tökmag kedvelt csemege.
A sütőtöknek nemcsak a húsa, de a magja is kedvelt, egészséges rágcsálni való. Az alapvető tápanyagokkal teli és kellemes ropogást biztosító apró csodák többet jelentenek, mint egy szezonális csemege. Ebben az áttekintésben megvizsgáljuk a tökmag felhasználás különböző aspektusait, az egészségügyi előnyeitől a kulináris sokoldalúságukig.
A tökmag gyógyhatásai
A népi gyógyászat is felismerte a sütőtök és a tökmag jelentőségét. Számos betegség – főleg vese-, máj-, köszvény- és bélbetegségek – esetén ajánlották a sütőtököt, de elsősorban a magjának tulajdonítottak különleges gyógyító hatást. Egyes helyeken hashajtóként és béltisztítóként rágcsálták, máshol féregűzőnek tartották. Valószínűleg magas zsír- és élelmirost-tartalmának köszönhetően.
A tökmag kis mennyiségben is jelentős biológiai értéket képvisel. Energiatartalma 2617 KJ/623 kcal. Az olajos magvak között tartjuk számon. Zsíros olaj tartalma 30-50%, de ugyanilyen mértékben fehérjéket is tartalmaz, de szénhidrát tartalma is jelentős, 6-10%. Igen kedvező a zsírsavösszetétele, esszenciális zsírsavakban gazdag. A tökmag kiemelkedő táplálkozás-élettani értékét az igen magas magnézium- (970 g/100 g), kálium- (920 mg/100 g), alacsony nátrium-, jelentős E-, B1- és B2-vitamin-tartalmának köszönheti. A hazai lakosság táplálkozására a magas nátrium- és viszonylag alacsony magnézium- és káliumfogyasztás a jellemző, ez az arány a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához vezethet. A tökmag fogyasztással ezt az eltolódást kissé visszafoghatjuk. Szelén tartalma a növényvilágot tekintve kimagasló. Éppen ezért a tökmag kedvező ásványianyag-összetétele figyelmet érdemel az egészséges táplálkozás megvalósításában.
Gyógyászati felhasználására már ókori írásos emlékek is utalnak. Leghatékonyabban féregűzésre használták, még a szintetikus szerek megjelenése előtt. Ezt kukurbitin tartalmának köszönheti. Később húgyuti irritációk ellen használták, majd prosztata megnagyobbodás ellen is. Gyógyhatásai részben a természetben ritka szterol tartalmának köszönhető. Jelentős a karotinoid tartalma is, amely viszonylag ritka a magvak esetében.
Tökmag felhasználása a konyhában
A legfinomabb és legkönnyebben kibontható tökmag a tökfőzelékhez termelt spárgatök magjából pörkölhető. Minél nagyobb szemű és minél duzzadtabb a tökmag, annál ízletesebb. A nyers tökmag piacokon is beszerezhető. Pirításra ne vegyünk hántolt tökmagot, mivel könnyen megég, és nem olyan jóízű, mint a héjastól pörkölt. Vásárlás előtt ajánlatos megkóstolni, mert a helytelen szárítás és tárolás következtében könnyen avasodik.
Kun Ákos online szakácskönyve szerint így készül a pirított tökmag
A termelő által gondosan megmosott és kiszárított tökmagot helyezzük egy vékony falú, zománc nélküli edénybe, és fakanállal állandóan kevergetve, teljes lángon pirítsuk, amíg pattogni kezd. Ekkor állítsuk a lángot takarékra, és pörköljük tovább, amíg a tökmagban felszabaduló gőz által keltett pattogás megszűnik. Vigyázzunk, hogy ne süssük túl, mert hamar megég. Az aranysárgánál nem sötétebb héjú tökmagot fémtálcára kiöntve, melegen tálaljuk. A pirításhoz hőszigetelő nyéllel ellátott edényt célszerű használni. A méretét úgy válasszuk meg, hogy a kívánt mennyiség az edény oldalfalának maximum a negyedéig érjen, mert kevergetés közben a hirtelen szétnyíló magok kiugrálnak belőle. A legfinomabb és legkönnyebben kibontható tökmag a tökfőzelékhez termelt spárgatök magjából pörkölhető. Minél nagyobb szemű és minél duzzadtabb a tökmag, annál ízletesebb. A nyers tökmag piacokon szerezhető be. Pirításra ne vegyünk hántolt tökmagot, mivel könnyen megég, és nem olyan jóízű, mint a héjastól pörkölt. Vásárlás előtt ajánlatos megkóstolni, mert a helytelen szárítás és tárolás következtében könnyen avasodik.
A tökmag felhasználási területei
Szórj pirított tökmagot a saláták tetejére, hogy ropogós textúrát adjon. Zöld- és gabonasalátákkal egyaránt jól passzolnak. Szórjon pirított tökmagot a levesekre és pörköltekre, közvetlenül tálalás előtt. Szép textúrakontrasztot adhatnak az ételhez.
Keverd össze a megpucolt tökmagot más diófélékkel, szárított gyümölccsel és esetleg egy kis csokoládéval, hogy házi készítésű “diákcsemegét” készíts.
Adj tökmagot a házi készítésű granolához, hogy extra tápanyag-löketet kapjon. A granola valójában nem más, mint sült müzli. Alapja a zabpehely, amit mézzel és kókuszolajjal locsolnak meg és megsütnek. Kellemes ropogást kölcsönöznek reggeli gabonapehelynek vagy joghurtnak.
Tisztítva hozzáadható kenyérhez, muffinokhoz, süteményekhez és egyéb pékárukhoz. Érdemes belekeverni őket a tésztába, vagy sütés előtt a pékáru, sütemény tetejére szórni.
Adj hámozott, darált tökmagot a pestohoz, hogy egyedi csavart kapjon. Ez különösen jól működik, ha diómentes pesto alternatívát keresel.
Díszítés sós ételekhez: Használd a tökmagot sós ételek, például sült zöldségek, rizsételek vagy akár tésztk díszítésére. Ízt és textúrát biztosít az ételnek
Tökmagos receptek: Ínyenc csemege 10 perc alatt tökmagból
A tökmag az egészségügyi előnyök, a sokoldalú ízek és a kulináris alkalmazkodóképesség elragadó kombinációját kínálja. Legyen szó fitneszrajongóról, aki fehérjében dús nassolni valót keres, vagy arról, aki egy gasztronómiai ínyencségre pályázik, aki a kulináris alkotásait szeretné feldobni, a tökmag remek választás. Ez a tápanyagban gazdag finomság többet jelent, mint egy szezonális csemege – egész évben nélkülözhetetlenek azok számára, akik értékelik az ízt és a jó egészséget egyaránt.
Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás