Pompás kutyatej

Elhanyagoltad a pompás kutyatejet? Oda se neki! Elviseli, ha egy kicsit elhanyagolják. Mint minden kutyatej, ez a növény is különleges. Ceruzavastagságú, tüskés ágai, fénylő, piros virágai teszik egzotikussá.

pompás kutyatej

Kutyatejfélék  családja

A mintegy 300 nemzetségével, -köztük az kutyatejfélékkel (Euphorbia)-, és 5000 fajával a növényvilág egyik legnagyobb családja a kutyatejféléké (Euphorbiaceae). Képviselői leginkább trópusi elterjedésűek. A családon belül óriási változatosság figyelhető meg. A fáktól, liánoktól kezdve az erikákra emlékeztető (ún. erikoid levelű) cserjék, a vízipáfrányokhoz hasonló megjelenésű vízinövények vagy éppen a kaktuszokhoz hasonló törzsszukkulensek is megtalálhatók közöttük. A családba fontos haszon- és gyógynövények tartoznak. Változatosságukat tovább növeli, hogy a különböző évelők mellett az egyéves növényeket is megtalálhatjuk köztük. A családra jellemző a tejnedv, amelyek tejedényekben raktározódnak. A tejedényekben bőségesen találhatók másodlagos anyagcseretermékek. Ezeknek a növényeknek a virágai zömmel egyivarúak, a levelei gyakran tövisekké, szőrképletekké módosultak.

 Kutyatej nemzetség

Az Euphorbia nemzetségbe fák vagy lágyszárú növények tartoznak. Euphorbius, a mauritániai II. Juba király udvari orvosa emlékére nevezte el Linné a nemzetséget Euphorbiának. Míg bátyjának, Antonius Musanak, szolgálatai elismeréséül bronzszobrot állítottak, addig Euphorbiusnak ez a növénynév állít örök emléket. 1737-ben Linné így ír: Míg Musa szobra az enyészeté lett, és a nevét elfelejtjük, addig Euphorbius nevét egy növény tette hallhatatlanná. Elterjedésük központja a trópusi Afrika, Dél-Amerika és Délkelet-Ázsia. Leegyszerűsödött, egyivarú, virágzatuk, A háromrekeszes termő a megtermékenyítést követő, érés folyamán három résztermésre esik szét. Ezért régen háromrekeszeseknek vagy három-magvúaknak (Tricoccae) nevezték a nemzetséget. A trópusi haszonnövények közül jelentős a ricinus (Ricinus communis), az amerikai kaucsukfa (Hevea brasiliensis) és a manióka (Manihot esculenta).

 Töviskorona kutyatej, pompás kutyatej

Különös látványt nyújt ez a vizet raktározó szukkulens, ez a vastag, szögletes, szürkésbarna szárán termetes töviseket viselő, ágas-bogas növény, a töviskorona kutyatej, másik nevén pompás kutyatej (Euphorbia millii), amely lankadatlanul virágzik. Madagaszkáron őshonos. A másfél méternél is magasabbra növő. Apró, gyakran skarlátvörös virágernyői igazi különlegességek. Kevés, fényesen zöld, ovális levele a szárvégeken csokorban fejlődik. Mivel igénytelen, só- és szárazságtűrő, manapság egyre inkább a figyelem homlokterébe kerül. Mérgező tejnedve bőrirritációt okoz, és diterpén tartalma miatt karcinogén, rákkeltő hatású.

pompás kutyatej virága
Egylaki, kétivarú virágai a kutyatejfélékre jellemző módon fejlődnek, és helyezkednek el a növényen. A redukált termős virágot három porzós virág veszi körül, amelyek csupasz porzóvá redukálódtak. Ezeket két színes, általában piros fellevél veszik körül, tövüknél mézedények helyezkednek el. Az egész képletet ciátiumnak nevezzük. A ciátiumok bogernyőben, középről kifelé fejlődnek. A növény akár egész évben képes virágozni, de legintenzívebben száraz, napos körülmények között virágzik. Neve Baron Milius, Réunion hajdani kormányzójának állít emléket, aki 1821-ben hozta Franciaországba. Kiváló konténer növény, de száraz, meleg környezetben a szabadban is megél, télálló, különösen apró virágú fajtái. A szabadban kisebb bokorrá fejlődhet.

A növényhez kesztyűben nyúlj, és minden,a  bőrödre cseppent tejnedvet azonnal törölj le. Tartsd napos helyen, gyéren öntözd, különösen a virágzás idején. Teljesen kiszáradni azonban ne hagyjuk. Szerencsére nem kell évente átültetni, ugyanis az átültetés kínszenvedés. Hasonló módon történhet, mint a kaktuszoknál, de nincs garancia, hogy nem fogsz kisebb sérüléseket szenvedni. Ültesd kaktuszföldbe, vagy általános virágföldbe, amihez egyharmad rész arányban perlitet vagy durva homokot adsz. Tavasszal vagy kora nyáron a hajtáscsúcs gyökereztetésével szaporíthatod. A levágott hajtást mártsd vízbe, ekkor a tejnedv megszilárdul, nem fog csöpögni. 3-4 napos szárítás után ültesd kissé nedves földbe. A begyökeresedés után hajtani kezd, ehhez kb. 2 hónapra van szükség. Télen tartsd legalább 12 fokon, világos helyen. Előfordul, hogy leveleit télen ledobja, de tavasszal újra kihajt.

 

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Bactofil