Pocsolya helyett esőkert

Manapság a szárazságon kívül a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék is problémát okozhat a házikertekben, városi kertekben is. Mind erre egyszerre kínálnak megoldást az esőkertek.

Az esőkertek speciális kialakítású kertrészek, amelyek összegyűjtik az esővizet, és azt a növények felhasználják. Miután a terület vízellátása az időjárástól függően változó, olyan növényeket válasszunk, amelyek jól tűrik a nedvességet és a szárazságot is.

Az esőkert előnyei

Az esőkert egyik előnye, hogy javítja a talaj víztartó képességét, és csökkenti az esővíz elvezetésével járó, a villámárvizek okozta vízterhelést. Az esőkert vízfelhasználása fokozatos, csapadékmentes időszakban is ritkábban kell öntözni. Miután pár napon belül az esővíz mindenképpen elszivárog, nem kell félni, hogy a pangóvízben elszaporodnak a szúnyoglárvák.

Az esőkertben élő növények a gyökérhálózatuk segítségével csökkentik a talaj vagy a talajvíz szennyeződés kialakulását, mert kiszűrik a vízből a szennyező anyagokat.

Az esőkert amellett, hogy esztétikai élménnyel szolgál, menedéket is nyújt az állatok számára, ez különösen városi kertekben előnyös.

esőkert a Gellért hegyen

Frissen beültetett esőkert a Gellért hegyen

Esőkert Készítés lépésről lépésre

Az alábbi lépések segítenek abban, hogy hatékonyan és esztétikusan alakíts ki esőkertet.

  1. Helyszín Kiválasztása

Vízgyűjtő Terület Meghatározása: Válassz olyan területet, ahol természetesen összegyűlik a víz, például egy lejtős részt vagy ereszcsatorna végéhez közel eső területet.

Távolság az Épületektől: Legalább 3-4 méterre helyezd el az esőkertet az épületek alapjától, hogy elkerüld az alapzat beázását.

Napfény és Árnyék: Válassz olyan helyet, amely napos vagy félárnyékos, illetve sétáló árnyék jellemzi, attól függően, hogy milyen növényeket tervezel ültetni.

  1. Méret és Mélység Tervezése

Méret: Az esőkert méretét a vízgyűjtő terület és az átlagos csapadékmennyiség alapján kell megbecsülni. Általános szabályként álljon itt, hogy a vízgyűjtő terület 10-20%-a legyen az esőkert területe.

Mélység: Az esőkertet mélyedésbe kell telepíteni, ami ritkán természetes, ezt a területet kis kell ásni. Az esőkert mélysége általában 10-30 cm között változik. A mélyebb kertek több vizet tudnak elnyelni, de ennek határt szab az oda kerülő növények víztűrő képessége. A mélyedést medenceszerűen képezd ki, formázd enyhe lejtőt a kert közepétől a szélei felé.

  1. Talaj Előkészítése

Talajvizsgálat: Ellenőrizd a talaj típusát és vízelvezető képességét. Ha a talaj agyagos és rossz vízelvezetésű, nem alkalmas esőkert létesítésére, kivéve, ha talajjavítás történik előzetesen homok vagy komposzt hozzáadásával.

A medence aljára kerüljön mosott homok, erre kell hordani a komposztréteget illetve a komposzttal feljavított kerti talajt, amibe a növényeket fogod ültetni.

iriszek és loncok

Iriszek és lonc az esőkertben

  1. Növények Kiválasztása és Ültetése

Válassz olyan növényeket, amelyek jól tűrik a nedves és száraz periódusokat is. Ne feledd, az őshonos növények általában jobban alkalmazkodnak a helyi viszonyokhoz. Ültess különböző magasságú növényeket a vizuális élmény és a biodiverzitás növelése érdekében. Az alacsony növények kerüljenek a kert szélére, a magasabbak pedig a közepére.

Az esőkert növényei lehetnek ártéri növények, amelyek jól bírják az időszakos vízborítást, árnyékba akár páfrányokat is lehet telepíteni. A mélyedés aljára kerülhetnek a vízigényes -, oldalára a mérsékelten vízigényes növényeket, míg a szélére vagy partjára a szárazságot is tűrő növényeket.

Beültetés után a talajfelszínt forgács mulccsal lehet teríteni.

  1. Vízgyűjtő Rendszer Kiépítése

Ereszcsatorna csatlakoztatása: Ha az esőkertet az ereszcsatorna végéhez közel helyezed el, oldd meg a vízelvezetés egy cső vagy vályú segítségével, amely az esőkertbe vezeti a vizet.

Túlfolyó Kezelése: Gondoskodj arról, hogy az esőkertnek legyen túlfolyó része, egy elvezető árok, vályú, amely elvezeti a felesleges vizet a kertből, ha az esőkert telített.

Az árok vagy vályú  így is készülhet: betonalapra rakott viacolor. Egy másik lehetőség: Ki lehet bélelni agrofóliával, tetejére kerül egy sóder réteg, aminek a tetejére nagyobb kavicsokat helyezz, hogy egy természetes meder benyomását keltse.

Az esőkert  egy fenntartható és környezetbarát megoldás, amely segít a csapadékvíz kezelésében és hozzájárul a kert esztétikai és ökológiai értékének növeléséhez.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás