Peyote és a mennyország

Ismerd meg a peyotét. Ennek a kaktusznak a birtoklása nem törvénybe ütköző, pedig a belőle kinyert drog hallucinogén hatású kábítószer. A peyote máig része a Bennszülött Amerikai Egyházhoz tartozó peyotisták rituális szertartásainak.

Az egészen Texasig nyúló közép mexikói régiókból származó peyote kaktusz (Lophophora williamsii) egyéb alkaloidok mellett nagy koncentrációban pszichoaktív hatású meszkalint tartalmazó gyógynövény, amelyet mintegy 2500 éve használ a népgyógyászat, többek közt influenza, ízületi fájdalmak, fogfájás, emésztészavar, kígyó- és skorpiómarás, hisztéria és asztma kezelésére. A felsorolás nem teljes.

peyote telep Mexikóban

Peyote telep, Wirikuta, Mexikó. Fotó: cs.wikipedia.org

A peyote kaktusz 20 cm-re is megnőhet, akár 50 hajtásból álló telepet is képezhet, de nagyon lassan fejlődik. Érdekessége, hogy tüskétlen. Karógyökeret fejleszt, amely 11 cm mélyre nyúlik. Közepén nyílik halvány rózsaszínű virága. Gyümölcs piros bogyó két fekete maggal.

Peyotéból meszkalin

A meszkalin aminosavakból (Fenilalanin, tirozin) képződő egyszerű felépítésű alkaloid, kábítószernek minősülő anyag, így birtoklását, fogyasztását, átadását, és előállítását a törvény bünteti. Hallucinogén és pszichoaktív hatása az LSD-hez hasonlatos. A tünetek az elfogyasztás után 30 perccel jelentkeznek. Hatása 2-8 óráig tart. Túladagolása halálhoz vezethet. A peyote fej nyers fogyasztása mellett elterjedt az áztatásos módszer, amely kioldja a növényi szövetekből a meszkalint. Leggyakoribb felhasználási módja a friss vagy szárított növényből készített tea. Botulizmus léphet fel, ha a vízbe áztatott növényi részeket lezárt edényben tárolják, amelyben Clostridium botulinum elszaporodhat. Használata igen elterjedt volt az amerikai őslakosok körében. Bár fogyasztása manapság illegális, a Quanah Parker komancs indián által 1885-ben alapított Bennszülött Amerikai Egyházhoz tartozó peyotisták ma is legálisan használhatják vallási szertartásaikon.

Mexikóban igen széles körben, ipari méretekben használják a kaktuszok kivonatát  gyógykenőcsök készítéséhez. Bár a növény gyűjtése tilos, a meszkalin tartalmú kenőcsök árusítását nem szabályozzák. A kaktuszok begyűjtése, amelyet előnyben részesítenek az ehető részek begyűjtésénél, olyan méreteket öltött, hogy szinte megtizedelte a kaktuszállományt. Fenyegetettséget hordoz a mezőgazdasági területek felszántása is. A szakemberek 30%-os populációcsökkenést jósolnak a vörös lista (Red List of Threatened Species) leírása szerint.

A peyote hálás szobanövény

virágzó peyote

A peyote tartása legális. Hálás szobanövény, ha biztosítod számára a megfelelő körülményeket. Nem kíván különösebb gondozást, és ami még lényeges, helyigénye kicsi, nem szúr. Azonban kutyáktól, macskáktól és kisgyerekektől távol tartandó! A magról nevelt kertészeti változatok 30 év helyett, akár 3-5 év alatt már kifejlődnek, és virágoznak. Napos helyet, jó vízgazdálkodású talajt kíván. Megfelel számára a kereskedelemben kapható kaktuszföld. Ritka, rendszertelen öntözéssel megelőzhető a gyökérrothadás. 32 fok felett azonban öntözni kell. 40 fok felett rendszeres öntözéssel szépen fejlődik. Próbálkozz az alulról öntözéssel. Szüksége van a légjárásra. Télen szinte egyáltalán ne öntözd. Teljesen normális jelenség, hogy száraz állapotban kissé a talajba süpped, színe kékes-szürkére vált. Téli kiegészítő megvilágítás mellett tökéletesen egészséges marad. Ajánljuk LED izzóinkat a Kertlap Kertészeti Webáruházból.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa