Pázsit vagy műpázsit?

Az emberek hátán gyakran végigfut a hideg a műfűnek már az említésére is. Valóban, a madárcsiripeléstől hangos kertben nehezen indokolható a műgyep használata. De lehetnek kivételek! Ilyen például egy házi sportpálya, vagy játszótér, terasz. Műfű alkalmazása esetén a kerti medence környékén sem kell félned, hogy méhecskébe gyalogolsz.  Indokolt lehet beltéren is, mint padlószőnyeg helyettesítő. legyen az színpad, veranda, télikert.

műpázsit

Ha úgy tekintesz a műfűre, mint egy fajta burkolatra, amely mindig rendezett, nem sül ki, ha nyaralni mész, nem gyomosodik és mohásodik, netalán árnyékban is a legjobb formáját hozza, akkor lehet létjogosultsága.

A műpázsit története egészen az 1970-es évekig nyúlik vissza, mivel már ekkor használtak műfüves megoldásokat, igaz akkor még csak sportpályákon. A kezdetekben használt, filcre vagy szőnyegre hasonlító gyep ma már a múlté, hiszen ahogy idővel egyre szélesebb körben lett ismertebb és elfogadottabb a szintetikus gyep, a gyártók is igyekeztek technológiában, kivitelezésben és esztétikai szempontok szerint is alkalmazkodni az igényekhez.

Ma már a lakosság, és vállalatok, intézmények számára is megoldást tud kínálni a műpázsit, hiszen alkalmazható otthonunk kertjében, a teraszon, tökéletes rendezvényeken, tájrendezéshez vagy hagyományosan sportpályákhoz, de kiváló gyermekbarát opció iskolák, óvodák, és bölcsődék számára is. A jó műfű ugyanis biztonságos kialakításának köszönhetően csillapítja az ütés erejét, így óvva a gyermekeket. A széles színskála ráadásul kreatív megoldásoknak is teret ad.

műfű csomók

Az ideális műpázsitot a tartósság érdekében különleges strapabíró latex bevonattal látják el, és – egy speciális csomózási technikának köszönhetően – kihúzhatatlan fűszálak jellemzik. A gyártás során négy méter széles műfű-tekercseket hoznak létre, egy ilyen tekercs pedig 100m2 területet képes lefedni. A különleges csomózási technika lényege az, hogy a hátsóalátét-rétegbe is beleszövik a műfű fonal szálait. Ezután a már beszőtt hátsó rész folyékony latex borítást kap. A strapabíróság érdekében pedig kemencében „sütik össze” a füvet és a latex réteget, ennek köszönhetően az ellenáll a környezeti hatásoknak, nem véletlenül vállalnak 10 év garanciát az ilyen műpázsitokra.

A műpázsit használata több szempontból is remek befektetés lehet: megtakaríthatjuk a gyep karbantartására szánt időt és költségeket, nem kell többé füvet nyírni, locsolni, gyomot irtani. Nincs többé a lakásba (vagy óvodába, iskolába annak udvarról behurcolt) sár és vakondtúrás. A 100%-ban újrahasznosított anyagból készülő szintetikus gyep használatával csökkentjük környezetünk terhelését, energiát spórolunk meg.

A különleges csomózási technikával készülő új generációs műfű remek kopásállósággal rendelkezik. A Construma kiállításon széles műfűválasztékkal találkozhatsz .

műpázsit sportpályán Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa