Paradicsom hónaljhajtás dugványozása

Ha nyár, akkor paradicsom, ha paradicsom, akkor kacsolás. Persze a kacsolásnak nincs sok köze a kacshoz, annál inkább köze van a honaljhajtásokhoz, amelyek, ha a nyári paradicsomtöveken elszaporodnak, a paradicsom elbokrosodik, ami egyék nem kívánt hatások mellett visszavethetik a virág- és termésképződét. A kitört honaljhajtás kiváló szaporítóanyag!

Az a fránya hónaljhajtás

Bármennyire is büszke vagy, hogy milyen szép dús tövet nevel a növényed, ha meghagyod bokrosnak, hamarosan a boldog nevetés sírássá változik, amikor elmarad a virágzás, késik a gyümölcs beszínesedése vagy megjelennek a paradicsomon a kórokozók. Míg a szellősen hagyott, kacsolt tövek között jár a levegő, az érő termés éri a nap, addig a bokros példányokon megjelennek a levélről levélre, hajtásról hajtásra fertőző betegségek. Egy szó, mint száz, sok egyéb fontos teendő mellett mindenképpen sort kell kerítenek a szezon folyamán a kacsolásra.

paradicsom oldalhajtása

Mielőtt elkezdenél keseregni, hogy megcsupáltad az erőtől duzzadó paradicsomtöveket, kezdj el örvendezni azon, hogy meghosszabbíthatod a kitört hajtások segítségével a paradicsomszezont vagy pótolhatod a különböző okból kieső töveket. Elmondjuk, hogyan:

Induljunk ki abból, hogy a paradicsom nem csak magról szaporítható, hanem dugványról is, alapanyaként pedig a kitört honaljhajtások szolgálnak.

A hónaljhajtások dugványozásának menete

Válassz egészséges paradicsomnövényt, amelyről dugványokat szedhet. Keressen olyan növényt, amely betegségmentes és erőteljes.

Késő délután, amikor a nap már nem is éri a kertedet, törj ki egy egyébként is feleslegessé vált honaljhajtást, amely 4-6 hüvelyk hosszú, lehetőlég 2-3 levéllel. Nem véletlenül írjuk, hogy a felesleges elágazáshoz vezető oldalhajtást ki kell törni, mert ez a hajtás eltávolítás legegyszerűbb módja, célravezető, nem kell metszőollóval bűvészkedni a hajtások között, és még a betegségek ollóval történő átvitelének az esélyét is lecsökkented.

Tölts meg egy kis edényt táptalajjal. Ha több hajtást gyökereztetsz, használhatod a már bevált szaporítóládát is. Az ültetőközeg lehet tőzegmoha és perlit keverék vagy palántaföld, a lényeg, hogy a föld laza legyen, és minél sterilebb legyen, a tápanyagtartalom kevésbé fontos.   Az ültetőközeget belocsolás után jól nyomkodd le. Az öntözéshez használhatsz kamillateát, amely enyhe fertőtlenítő hatású, így segít életben tartani a dugványokat.

Mártsd a dugványok alsó végét gyökerező hormonporba, szokták fertőtlenítő hatású fahéjba is mártani. De megsúgjuk, hogy paradicsom van olyan életerős, van akkora gyökerképződéshez szükséges ereje, hogy ettől el is tekinthetsz. Egy ceruzával, vékony bottal, ütetőfával vagy az ujjaddal fúrj az átnedvesedett ültető közegbe egy lyukat, elég mély legyen ahhoz, hogy a kis palánta jelölt nyakig merüljön bele. Szaporítóláda használata esetén viszonylag egymáshoz közel fúrt lyukakba ültetheted a kitört hajtásokat, olyam mélyre, amennyire csak lehetséges. Cserépbe ültetéskor nagyobb a lehetőség a mélyre ültetésre. Miután jól lenyomkodtad a növény körül a talajt, jöhet a beöntözés.

paradicsomhajtás dugványozása

Biztosítsd a megfelelő körülményeket a dugványok számára. A dugványokat tarthatod a kertben vagy a teraszon is. A lényeg, hogy helyezd az edényeket meleg helyre, ahol éri őket közvetlen fény. Ne tedd ki közvetlen napfénynek, mert az megperzselheti a dugványokat illetve a dugványok megfelelő gyökérzet híján lankadni kezdenek a melegben. A talajt folyamatosan tartsd nedvesen, de ne tocsogjon. Aki még  tovább szeretné bonyolítani a helyzetet, átlátszó fóliával leboríthatja az edényeket a megfelelő a páratartalom biztosítása céljából. De ez a művelet akár el is maradhat, hiszen a paradicsom az egyik legkönnyebben gyökerező növények közé tartozik.

Ellenőrizd a körülményeket naponta, figyelj, és várj! Ha pár nap múlva is feszesen áll a lombozat, reménykedhetsz. Hogy a dugvány megeredt, annak legjobb bizonyítéka, ha növekedni kezd.

Átültetés: Miután a dugványok jó gyökérrendszert fejlesztettek, jellemzően 6-8 hét elteltével, készen állnak az egyedi cserépbe vagy közvetlenül a kerti ágyásba történő átültetésre.

Sokszor jártunk úgy, hogy a kitört hajtást simán jó mélyre leszúrtuk a földbe, és így is megeredt. Azonban, ha biztosra akarsz menni, akkor kövesd a tanácsainkat. Hosszú tenyészidejű, kései fajtákkal kevésbé érdemes kísérletezni, mert nem lesz ideje a növénynek paradicsomot érlelni.

További paradicsommal kapcsolatos cikkeink

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi japán metszőeszközök

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa