Önmeddő és öntermékeny gyümölcsfajták

Ahogy harangzúgás nincs harang nélkül, úgy gyümölcs sincs megtermékenyülés nélkül. És most ne a tavaszi hideg időjárásra vagy a rossz méhjárásra gondolj. Bizonyára előfordult már valakivel, hogy remek csemetét ültetett, az szépen is fejlődött, el is érte a termőkort, gyönyörűen virágzott, mégsem termett. Nem lehet, hogy önmeddő fajta volt?

Mikor szükséges az idegen megporzás?

Ha önmeddő fajt/fajtát ültetsz, és a közeli szomszédnak sincs pollenadó fajtája, nem képződnek a fádon gyümölcsök, vagy igen kevés, satnya gyümölcs képződik. Ennek az az oka, hogy a fajta saját virágpora nem termékenyíti meg a virágot. Márpedig anélkül nehéz gyümölcshöz jutni. Nagyon sok kedvenc gyümölcsünk ilyen fákon terem. Az őszibarack, sok kajszi fajta például önmagában is megterem, öntermő, de az alma, körte, birs, mandula, málnaszeder, dió, gesztenye, mogyoró, homoktövis minden fajtája önmeddő. Önmeddő a cseresznye, a japánszilva, a fekete ribiszke sok fajtája. Önmeddő néhány meggy, európai szilva, kajszi, őszibarack, szeder fajta.

szedervirág

Szedervirág

Sokszor az eltérő virágfejlődés miatt nem következik be a megtermékenyülés. Sok gyümölcs porzója képes lenne a bibe megtermékenyítésére, azonban amikorra a bibe érett asszonyként készen állna a virágpor befogadására, a portokokban még nincs érett pollen. Vagy éppen fordítva. A pollenek heves udvarlásának idején a bibe még leánygyermek. Így aztán a frigy mindkét esetben elmarad. Ez a fejlődési típus a héjasokra igen jellemző.

mandulavirág

Mandulavirág

Ezt várd el a pollenadóktól!

Önmeddő fajták esetén telepítéskor pollenadó fajtákra van szükség. Vagyis ezek a fajták adják a virágport és termékenyítik meg az általad választott önmeddő fajtát. A pollenadó jól termékenyítő, az önmeddő fajta jól termékenyülő legyen. Nagyon fontos az együtt virágzás mértéke. A legkedvezőbb, ha a pollenadó és az önmeddő fajta virágzási ideje, ha kicsit el is csúszik, de nagyrészt átfedésben van egymással. Ezért a pollenadó faj/fajta legyen hosszan virágzó. Lehetőleg jól lehessen előre megjósolni a virágzási idejét. Hiszen, ha nagyon labilis a virágzási idő, ez csökkenti a termékenyülés esélyét.

Gála

A Gála pollenadó fajtái a Jonathan fajták, az Elstar.

Felvetődik a kérdés, hogy hány pollenadóra van szükség. Nem kell egy sor pollenadó fajtát ültetned az önmeddő sor mellé! Alma, körte, birs, gesztenye, dió esetében elegendő két pollenadó fajta, három pollenadó kell a triploid fajtákhoz, míg a mandulának négy pollenadóra is szüksége van.

Egyes kísérletező kedvű termesztők a pollenadó levágott virágzó gallyait vízbe teszik és elhelyezik a blokkokban telepített önmeddő pl. kajszi fajta köré, tapasztalataik szerint ez is eredményre vezet.

Vásárláskor kérj szaktanácsot!

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa