Nyarat idéző csuporkafélék a lakásban

A csuporkafélék családjába sok szobanövény tartozik. Legközismertebbek a fokföldi ibolyák, a gloxíniák. Most három különlegességgel ismerkedhetsz meg, amelyek jól érezhetik magukat otthonodban, és virágaikkal ősszel vagy télen is a nyarat idézik.

A csuporkafélék családja (Gesneriaceae) egy nagy, változatos csoportot foglal magában, amelybe körülbelül 3500 faj tartozik. Ezek a növények általában trópusi és szubtrópusi területeken élnek, világszerte megtalálhatók. A csuporkafélék között számos népszerű szobanövény, mint például a begóniák, gloxíniák vagy a fokföldi ibolya is megtalálható.

Ezek a növények rendkívül változatos megjelenéssel rendelkeznek, néhányan kúszó vagy cserjés formában, míg mások fás szárúak vagy évelők lehetnek. Leveleik és virágaik sokszínűsége lenyűgöző; színekben, formákban és mintázatokban bőséges választékot mutatnak. A virágok lehetnek csöves alakúak vagy harangvirág-szerűek, és gyakran élénk, szemet gyönyörködtető színekkel büszkélkednek.

Az emberi környezetben a csuporkafélék széles körben használt növények, mivel sokan közülük könnyen gondozhatók, díszítő hatásúak és sokféle környezeti körülmények között megélnek. A növények között megtalálható változatosság és dekoratív megjelenésük miatt népszerűek otthonokban, irodákban és kertekben egyaránt.

Íme néhány kedves szobanövény, amely ősszel és télen örvendeztet meg virágaival.

Ujjasvirágok

Chirita

Az ujjasvirágok (Chirita sp.) a csuporkafélék (Gesneriaceae) családjába tartoznak. Manapság a Chirita fajok többségét a Primulina nemzetségbe sorolják. A növények Nyugat- és Dél-kína és Észak-Vietnam mészkőhegységeiben élnek. Egyre divatosabb szobanövények.  A levélrozetták fölé emelkedő csöves virágaik lilák, kékek, sárgák vagy fehérek. A nálunk gyakori vietnami ujjasvirág (először Chirita eberhardtii, később Primulina tamiana) fehér virágszirmait két ragyogó kék csík díszíti. Molekuláris, citológiai és morfológiai vizsgálatok alapján 2017-ben ismét új nemzetségbe sorolták, új neve Deinostigma tamiana. Tehát, ha bármelyik latin nevével találkozol, tudd, hogy ugyanarról a növényről van szó. Levelei hasonlítanak a fokföldi ibolyáéra.

Az igényei is megegyeznek a fokföldi ibolyáéval. Laza, porózus talajba ültesd. Az öntözések között hagyd a talajfelszínt kiszáradni. A túlöntözést nem viseli. Félárnyékos-árnyékos helyre való. Északi ablakban neveld. A közvetlen napsütéstől mindenképp óvd. Ősszel segíti a virágzást a napi 8-10 órás LED-es megvilágítás. Kis cserépben neveld. Kiváló florárium növény. Gyökér vagy levéldugványokról, magról szaporíthatod.

Guppi virág

Nematanthus gregarius

Fotó: Kew Garden

A guppivirág vagy aranyhal virág  Nematanthus gregarius Dél-Kelet Brazília hegyi erdeiben honos, gyors növekedésű, kúszócserje, szintén a csuporkafélék családjából. Eredetileg fán, sziklán élő epifita. Sárga, narancs sárga vagy vörös virágai az akváriumi guppira emlékeztetnek, ezért hívják guppi virágnak is. A virágok nektárja a kolibrik kedvence. Bogyó termése narancssárga. Apró, fényes, vaskos levelek százaival, és a levelek közül előbukkanó, a virágaival díszítő ámpolnanövény. Hajtásai eleinte felállóak, majd kúszni kezdenek.

Ültesd laza, porózus talajba illetve orchideaföldbe. Az öntözések között kissé kiszáradhat, túlöntözés hatására hajlamos a gyökérrothadásra. Világos helyet igényel, dél-nyugati ablak közelébe helyezd vagy neveld. Aktív időszakában kéthetente tápozhatod. Elvirágzását követően vágd vissza, hogy bokrosodásra ösztönözd, teleltesd napos (12 órás LED megvilágítás), de hűvös (10-14 C-fokos) helyen, ahol pihenhet, és felkészülhet a következő virágzásra. 27 fok fölötti hőmérsékletre levélhullással reagál. Bár kedveli a párás környezetet, könnyen hozzászokik a szobalevegőhöz. Sok virággal és szép bokros formával hálája meg, ha a hajtásokat 35-40 cm-nél nem hagyod hosszabbra nőni. Hajtásdugvánnyal, maggal szaporíthatod.

Hangyacsengő

codonanthe gracilis

A hangyacsengő (Codonanthus sp.) is a csuporkafélék családjának tagja, az előbb említett Nematanthus igen közeli rokona, földrajzi elterjedési is hasonló, Brazília hegyvidéki erdeiből származik. Fákon vagy sziklákon él. A hangyákkal különleges kapcsolatban áll: a csengettyűre emlékeztető virágokból fejlődő termések hangyatojásra emlékeztetnek, ezeket a hangyák el is viszik szerves anyagokban gazdag hangyafészkükbe, ahol ideális a környezet a hangyacsengő magvak csírázásához, és a belőle fejlődő palánták tápanyagellátáshoz. Ezért a legtöbb hangyacsengő hangyafészekben fejlődik. Nem csak termésének kinézetével csalogatja magához a hangyákat, hanem virágain kívül található mézfejtőiben termelődő nektárral is.

Kúszó növény, ámpolnába, cserépben való. Orchideaföldben szépen fejlődik. Közegét tartsd nedvesen, de kerüld a túlöntözést, és óvd a közvetlen napsütéstől. Jól tűri az alacsony páratartalmú környezetet. 12 órás LED-es megvilágítással virágzásra ösztönözheted. Hűvös helyen tartsd. 27 fok fölötti hőmérsékletre levélhullással reagál. Bár kedveli a párás környezetet, könnyen hozzászokik a szobalevegőhöz. Sok virággal és szép bokros formával hálája meg, ha a hajtásokat 35-40 cm-nél nem hagyod hosszabbra nőni. Hajtásdugvánnyal, maggal szaporíthatod.

Cikk ajánlat: Fokföldi ibolyaGloxínia

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Bactofil