Nőszirom képeskönyv rajongóknak

Az nőszirom (Iris) hibridek rendkívül változatosak és számos különböző típusa létezik. Az alábbiakban néhány népszerű nőszirom csoportot mutatunk be:

Iris germanica

Az Iris x germanica (kerti nőszirom) nagy méretű, 60-80 cm magas és látványos kerti hibridek csoportja. Csak a hibrid változatok ismertek, a szakemberek úgy gondolják, hogy az I. pallida és az I. variegata természetes hibridjének tekinthetők. Levelei hosszúak, szálasak és kékeszöld színűek. Az ún. magas szakállas nőszirmok között tartják számon. A szakállas nőszirom virágában a bibeszálak mintegy szakállt alkotva kinyúlnak a virág szirmai közül. Május és június hónapban virágzik.

Iris barbata

Iris barbata (szakállas nőszirom) a legnagyobb és leghíresebb gyöktörzses nőszirom csoport. A vad faj őshazája a mediterrán régió, különösen a Dél-Európa és a Nyugat-Ázsia területe. Napfénykedvelő, sziklás lejtőkön, erőkben, réteken fordul elő. Magassága 30-60 cm, az alacsonyabb termetű iriszek között tartják számon a kerti fajtákat. A virágok széles és dús szirmokkal rendelkeznek, amelyek a virág közepén borostyánszerű “szakállal” vannak díszítve. Számos különböző színben és mintázattal kaphatók. Virágzási ideje május, június.

Iris sibirica

Iris sibirica (Szibériai nőszirom) hibridjei egy másik népszerű gyöktörzses csoport alkotnak, amelynek jellegzetességei a keskenyebb és hosszabb szirmok. Az alapfaj a szibériai mocsarak, lápok és nedves rétek élőhelyén honos. Széles választékban elérhetők színekben, mintákban és magasságban. Májusban, júniusban virágzik. vízigényes fajták tartoznak ide.

Iris ensata

Iris ensata (Japán nőszirom) gyöktörzses csoportot nagy, lapos szirmokkal rendelkező virágok jellemzik. Az alapfaj Japánban és néhány más kelet-ázsiai országban honos, mocsarakban, tavak partján és folyók mentén terem. Általában sokkal nagyobbak a virágok, mint más típusoknál, és gyakran különleges színkombinációkkal rendelkeznek. Virágzási ideje: május, június. Vízigényes, vízbe is ültethető.

Iris louisinana

Iris louisiana (Louisiana nőszirom) csoportja a dél-amerikai mocsarakban őshonos fajtól származik, gyöktörzses, 70-80 cm magas évelők tartoznak ide. Az Louisiana Iriszeknek általában széles, lapos szirmai vannak, és élénk színűek, például kék, lila és sárga. Vízigényes, üde talajba való. Áprilistól júniusig virágzik.

Iris pseudocarpus

A Iris pseudacorus (Mocsári Nőszirom) rizómával terjedő évelő növény, amely mocsarakban, tavak- és folyóvizek partján található Európában, így hazánkban is. A mocsári nőszirom igen legelterjedtebb növényfaj a nősziromfélék családjában.70-120 cm magas, kertészeti fajtáinak szirmai sárga, narancssárga, vagy fehér színűek, vannak tarka levelű változatok is. Virágzási ideje: május, június, július.

Iris hollandica

Iris hollandica (Holland nőszirom) több írisz faj keresztezésével Hollandiában létrehozott alakkör. Kisebb méretű virágokkal rendelkező csoport, fajtáit leggyakrabban vágott virágként forgalmazzák. Hagymás évelő, magassága 40 cm, jellegzetességei a vékonyabb szirmok és a markánsabb színkontrasztok. Érzékeny, betegségekre jobban hajlamos, mint a kerti iriszek.

Iris pumila

Iris pumila (törpe nőszirom) törpe nőszirom alapfaj Dél-Kelet-Európában, így hazánkban is, és a Kaukázusban honos, gyöktörzses évelő, a szakállas iriszek közé tartozik. 20-30 centiméter magasra nő, a virágok színe és mintázata fajtától függően változhat, és számos színben és árnyalatban megtalálhatók, beleértve a sárgát, lilát, rózsaszínt, fehéret és kék árnyalatokat is. Általában korán tavasszal, április-májusban nyílnak, és rövid ideig virágoznak, csodálatos illatot árasztanak. Nem igényesek, sziklakertekben kiválók.

Ez csak néhány példa a népszerű nőszirom hibridekre. Fontos megjegyezni, hogy az egyes csoportokon belül is rengeteg fajta létezik, így számos más érdekes nőszirmot is találhatunk a kertekben vagy a kertészetekben.

A természetben megtalálható valamennyi Írisz fajta védett, csak a vízi kertészetek által termelt növények hozhatóak kereskedelmi forgalomba.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

vásárolj virágmagot!