Nem marcipánmezőn, hanem cserépben nő a nyalókavirág!

Nem marcipánmezőn, hanem cserépben nő a nyalókavirág! Legalábbis nálunk. A nyalókavirág és édestestvére a vérvörös őrségvirág formája eredendően laza, szabályos kialakulású bokor. Mindkettő igényes szobanövény, amely az odafigyelést különleges virágokkal hálálják meg.

Ajánljuk szobanövényeidhez a Kertlap Kertészeti Webáruház megvásárolható kaspóinkat!

sárga nyalókavirág

Ismerd meg a Pachystachys nemzetséget!

A medvekörömfélék (Acanthaceae) Karib szigeteken, Közép- és Dél-Amerikában honos Pachystachys nemzetség mind a 12 fajának végálló fürtben álló virágait nagy, csövé forrt, kétajkú sziromlevelei, kicsüngő porzószárai és a gyakran színes murvalevelei teszik különlegessé. Gyakran félcserjék, sokuk kúszónövény. A szubtrópusokon, ahol a hőmérséklet nem száll 10 fok alá, kerti dísznövények. Sok botanikuskertben is megtalálhatók. Azonban nálunk csak szobanövényként illetve dézsás növényként tarthatók. Üvegházban, télikertben remekül érzik magukat, ugyanis nedves, jó vízgazdálkodású, kissé savanyú talajba, párás környezetbe, teljes napfényre valók.

Kertlap Kertészeti Webáruházban is vásárolhatsz LED növénynevelő izzókat, amelyek E27-es menetüknek köszönhetően egyszerűen becsavarhatók egy normál foglalatba.

Bár a félárnyékot is tűrik. Nyáron kint is tarthatod, de a perzselő napfénytől óvni kell őket. Hajtásdugvánnyal sikerrel szaporíthatod. Teleltesd 15 foknál nem hűvösebb, világos helyen, öntözd ritkábban őket.

Sárga nyalókavirág

Ismét divatos a sárga nyalókavirág. Egyesek sárga falú szobákba ajánlják, de ne ragaszkodj a sárga falhoz, és ne festesd át a szobád a kedvéért, mert máshol is mutatós.

A 2-3 méterre is megnövő sárga nyalókavirág (P. lutea)  Dézsában nevelve ennél jóval alacsonyabb. Peruban honos. Eredeti élőhelyén, optimális körülmények között egész évben virágzik, nálunk azonban a fő virágzási idő inkább nyárra esik. A sárga színű murvalevelek közül bújnak ki a fehér szirmú, kétajkú virágok. Ha nem akarod, hogy eldobálja virágbimbóit, sok napfényre, sok vízre, párás levegőre van szüksége. Hüvös világos helyen teleltesd.

Ez az egyetlen faja a nemzetségnek, amely tűri a meszes talajt. Télen kissé visszavágva biztosíthatod kompakt megjelenését.

vérvörös őrségvirag

Vérvörös őrségvirág

Édestestvére a Nyugat Indiákon és Dél-Amerika északi részén honos vérvörös őrségvirág (P. coccinea) 2 méter magas cserje. Dézsában nevelve ennél jóval alacsonyabb. Az egymásra boruló murvalevelek zöldek. Ezekből törnek elő a virágok, amelyek csővé forrt vörös, idővel narancssárgára színeződő virágszirmuk kétajkú. Az alsó ajak lecsüngő három lebenyes. A felső ajak felálló. A porzók sárgák. Árnyékban virágzik!

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Bactofil