Muhly fű

Ősszel a Muhly fű vagy Muhlenbergia rózsaszín felhője szemet gyönyörködtetően ringatózik a kertekben az ágyások szegélyeként, kerítések tövében vagy kis csomókba ültetve.

muhly fű kerítés mellett

Miért kedvencek a díszfüvek? A válasz egyszerű. Légies megjelenésük, igénytelenségük teszi őket kívánatossá. Nagyon változat kapható. Az ezüstös, zöld, kékes, vöröses, sőt rózsaszín változatok egyedivé varázsolják a kertet.
Az egyik izgalmas változat a Muhly fű vagy másik nevén Texas fű. A szélben hullámzó, rózsaszín árnyalatú Muhlenbergia capillaris a Különösen jól mutat világos színű kavicságyban, amely még jobban kiemeli virágzatának színét. A legszebb őszi színbe öltözteti fel a kertet.

Ez az őszi időszakban díszítő, felhőszerű virágzatot nevelő növény nem csupán szép, hanem könnyen nevelhető, begyökeresedés után jól tűri a szélsőségeket, száraz és nedves talajokra egyaránt telepíthető, így a gyökérrothadásra hajlamos fajtákat kiválthatjuk vele.

A Muhlenbergia (Poaceae) nevét Gotthilf Heinrich Ernst Muhlenberg amerikai matőr botanikus után kapta. 155 Muhlenbergia faj ismert, öt faját vonták termesztésbe.

A Muhlenbergia capillaris a prérik, lápszélek növénye. Egész Észak-Amerikában elterjedt. Tőálló, szálas levelei egy méteresre nőnek. Fél méter hosszú, bugában álló, mutatós, lilás-rózsaszín virágfelhői majd érő magvai egzotikus megjelenést kölcsönöznek neki. A virágok nyárutón jelennek meg, és 6-8 hétig díszítenek.

muhly fű csoport

Tavasszal magról vagy tőosztással szaporítható. Napfényre való, de a könnyű árnyékot is elviseli. Meszes, sós talajokon, savanyú talajokon is megél. Öntözést nem igényel, de megfelelő vízellátás mellett szebben fejlődik. Tél közeledtével a levélzet és a virágzat is kifakul, majd visszafagy.

Rossz minőségű talajokon kiváló talajtakaró. De szépen csak jó vízgazdálkodású, humuszban gazdag talajban fejlődik. Rosszabb minőségű talajba ültetve könnyen megbarnul a lombozata. Ha a lombozat barnul, vissza kell vágni.

Ha már jól megeredt, szárazságtűrő, de a nyár folyamán a szép lombozatot szárazság idején a rendszeres öntözés biztosítja. Egyébként mérsékelt öntözést kíván. De tűri a vízfölösleget és az árasztást is!

A meleg szezon növénye, az ősz extravagáns virága. A virágok rózsaszín felhője augusztus végén jelenik meg, és több hétig díszlik. Magvait elszórja, önvető. Ezért a virágokat még időben vissza kell vágni. Tavasszal tőosztással szaporítható.

Rózsaszín tollas virágzatáról és finom szerkezetű lombozatáról ismert, amely textúrát, mozgást és érdekességet kölcsönöz a kertnek. Íme néhány tipp a kert kialakításához Muhlenbergiával:

Napos helyre ültesd, hogy megmutatkozzon teljes pompájában. Csoportosan ültetve a leg mutatósabb. Tömeges ültetése olyan helyre ajánlott, ahol fokozatos átmenetet biztosít a természetes tájkép és a virágoskert között. Hangsúlyt is kaphat, ha kisebb csoportokba ültetjük a kertben. Évelőkertek szegélynövénye.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

vásárolj virágmagot!