Moringa fa

A moringa fa tetőtől talping haszonfa. Levele igazi szuper élelmiszer. Az egyik leggazdagabb tápanyagforrás. Energetizáló, lúgosító, gyulladáscsökkentő, hogy csak néhány gyógyhatását említsük. De az egész fa fogyasztható a gyökerétől a terméséig. Próbálkozhatunk tartásával mi is.

A moringafélék (Moringaceae) családjába több mint egy tucat faj tartozik. A növények őshazája Arábia, Afrika (Togo, Benin, Szenegál, Kenya, Tanzánia, Malawi, Niger), Nicaragua, Mexikó, Srí-Lanka Malajzia és Fülöp szigetek. A Moringa nemzetség több tagja haszonnövény.

A Moringa nemzetségbe tartozó csodafa (Moringa oleifera) további nevei többek közt dobverőfa (dobverőre emlékeztető termése miatt), lóretekfa (tormaként fogyasztható gyökerei miatt). A fa gyors növekedésű, magassága 10 méter körüli. Koronája ernyő alakú. Apró leveleivel a piacokon találkozhatunk. Magvai hosszú, dobverő formájú hüvelytermésében találhatók. A zsenge hüvely zöld színű, idővel barna színű, kemény héjjá érik. Fája fehéres, parafaszerű.

Moringa fa, a haszonfa

moringa gyökér
Az Egészségtudomány 2011. évi 3. számában megjelent cikk így számol be erről a haszonnövényről:

Gyakorlatilag a teljes fa felhasználható.

Gyökerét az európaiak torma helyett fogyasztották Indiában. Ma azonban már nem használják erre a célra, mivel kimutatták, hogy többféle mérgező alkaloidot is tartalmaz.

moringa fa leveleSpenóthoz hasonló leveleit a legtöbb országban zöldségként, salátaként, savanyúságként és fűszerként fogyasztják. A csodafa levele az alultápláltság elleni programokban gyakran szerepel. Például gyermekéhezés elleni program keretében használják a porított leveleket. A levelek vitaminban (A, B, C), fehérjében és ásványokban (kalcium, vas) és fehérjékében gazdagok. A hajtás és a levél állattakarmány, különösen kecskék takarmányozására használják.

Káliumban és kalciumban gazdag virágait párolva fogyasztják, vagy vajban sütik.

Magja olaj- és koaguláns (pelyhesítőszer) forrás. A magvak olajtartalma 19-40 %. Az oliva olajhoz hasonló olaj palmitin, stearin, dokozén, és olajsavakat tartalmaz. Az olajat étkezési céllal használják, illetve a kozmetika ipar hasznosítja. A magvakból préseléssel kinyert olajkivonás után visszamaradt olajpogácsát szerves trágyaként használják. Magvait mogyoróként fogyasztják Malajziában.

A moringa fa népgyógyászati felhasználása

moringa virága
A növénynek fontos szerepe van a nyugat-afrikai és ázsiai népgyógyászatban. Az indiai orvoslásban hasi vizenyő, kígyómarás, reuma ellen, és keringésjavítóként alkalmazzák. Az ősi szanszkrit írások szerint az ajurvédikus gyógyításban a növény minden részét felhasználták betegségek sorának gyógyítására. A fiatal fák gyökereit ma is használják bőrpír ellen, szélhajtóként, emésztésserkentőnek, magzatelhajtónak. Külsőleg torokgyulladás ellen. A virágok és a gyökerek glikozinolát tartalma baktériumölő hatású, hatékonynak bizonyult kolera kezelésében. A virágokat epehajtónak, vizelethajtónak használják. A leveleket skorbut és légzőszervi betegségek ellen, a levélből készült pépet sebek gyógyítására használják, a levélkivonatot fertőtlenítésre és malária ellen alkalmazzák. A levél alkoholos kivonatának fájdalomcsillapító hatását, vizes kivonatának HIV elleni antivirális hatását, a gyökerek alkoholos kivonatának ízületi gyulladás ellenes hatását mutatták ki kutatók. Forrás: www.wiley-vch.de

 Moringa fa magja, mint természetes víztisztító

moringa fa magvaiAz Enzyklopädie der Holzgewächse, Handbuch und Atlas der Dendrologie (2009) összefoglaló műben hosszabb leírás foglalkozik a moringa fával, amely említi a moringa fa magjának víztisztító hatását is.

moringa fa termése A csodafa magja olyan szerves flokkulánst tartalmaz, amely természetes úton lebomlik, és olcsó víztisztítást tesz lehetővé a fejlődő országokban. A flokkuláns előállítása és használata egyszerű. A szárított termés magját megőrlik, és hozzákeverik a vízhez. Az ülepítés után a vízben található baktériumszám erőteljesen csökken. (a víztisztító derítésről itt olvashat)

Későbbi kutatások keretében az Uppsalai Egyetem munkatársa nemzetközi együttműködés keretében végzett kísérleteikben kimutatták, hogy a magkivonat víztisztító hatása jobb, mint a hagyományos koaguláló szereké, továbbá meghatározták a víztisztításhoz használható optimális magkivonat mennyiségét is. A szennyvíz tisztítás ezen módját hamarosan több fejlődő országban is bevezetik.

Moringa fa házi nevelése

moringa szobanövény
Green Deane, a vadon termő tápláléknövények guruja, eattheweeds.com oldalán ír a moringa fa tartásáról is. A moringa fa levelei frissen (saláta), párolva (spenót) szárítva fűszerként, teaként fogyaszthatók. A kapható táplálék kiegészítőkön kívül magvait is beszerezhetjük pl. online vásárlással. Ha saját magunk akarjuk tartani, nem könnyű feladatra vállalkozunk. A mi éghajlatunkon ugyanis szabadban nem tartható, mert 15 fok alatt a növény kipusztul. Miután nagy, erőteljes gyökérzetet fejleszt, és rendkívül gyorsan fejlődik, hamar kinövi a helyét. Gyors fejlődése egyben előnye is. Hiszen hamarosan „fogyasztható” fává serdül. A magvak hamar csíráznak, főleg, ha előzetesen egy napra vízbe áztatjuk őket. Laza, szerves anyagban gazdag talajban a növény nagyon gyorsan fejlődik. Már a magvetés évében kis, virágzó fácskává serdül. De edényben, dézsában tartva a növekedését korlátozhatjuk valamennyire. Ehhez járul még a metszéssel való kordában tartás. 30-50 cm átmérőjűú edénybe három magot ültethetünk. Talaját tartsuk nedvesen,cserepét állítsuk világos helyre. Kb.10 nap elteltével megjelennek a csíranövények. Ha elérte 2 méteres magasságot, a középső hajtást kicsíphetjük, hogy bokrosodásra ösztönözzük, így a növekedésének is valamennyire korlátot szabunk. Ezt tovább fenntarthatjuk, ha a hajtáscsúcsot rendszeresen kicsípjük és az ágait kb. felére visszavágjuk. A fogyasztásra érett fácskáról lemetszett hajtásokat fejtetőre állítva kiszáríthatjuk, a megszáradt leveleket begyűjthetjük, és felhasználhatjuk, de frissen is fogyaszthatjuk. Ha a fa bevált, ne feledjünk hajtást törni róla, mert gyorsan gyökeresedik, és ily módon dugvánnyal jól szaporítható.

 Moringa levelek házi felhasználása

moringalevél takarmány
A miracletrees.org a tea készít praktikáit taglalja. Ajánlata szerint a moringa leveleket 10-14 napig szobahőmérsékleten szárítva,  felhasználhatjuk illetve papírzacskóba tárolhatjuk. A kávéőrlőben megőrölt leveleket jól zárható edényben tarthatjuk. A porított vagy összetört levelekből teát készíthetünk. A levelek forrázatát cukorral, citrommal ízesíthetjük. 2dl vízhez egy evőkanál levelet számoljunk. A tea energetizáló, emésztésserkentő.

A ilovemoringa.com több receptet is közöl a levelek étkezési célú felhasználásához. A szárított moringa leveleket adhatjuk kenyértésztába, sajtos makarónihoz, főtt rizshez  keverhetjük. Rántottához, salátákhoz adhatjuk, szendvicsbe tehetjük a friss leveleket.

Link ajánló: Shan Tong császárfaéévelő

moringa ültetvény

Fotó: echonet.org

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Növényszárító háló

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa