Mitől repedezik a paradicsom?

A paradicsom repedését okozhatja belső tényezőként a fajta hajlamossága, külső, abiotikus (élettelen) tényezőként környezeti hatások. Lássuk a részleteket!

Mi váltja ki a paradicsom repedését?

Az érő paradicsombogyók kirepedését leggyakrabban a szárazságot követő esőzés, vagy a talaj kiszáradását követő bőséges öntözés  okozza, ami hirtelen bogyónövekedést indukál. A hirtelen vízfelvétel szétrepesztheti a bogyót, amelynek kocsány felőli részén kör alakú, vagy sugarasan szétfutó repedések jelennek meg. A repedés nem csupán esztétikai probléma, hanem utat nyit a fertőzéseknek.

repedt paradicsom

Az ingadozó hőmérséklet szintén okozhat bogyórepedést, de ezzel inkább a hajtatott fajtáknál tavasszal, áprilisban, május elején kell számolni, amikor a fóliasátorban a napközi hőingadozás meghaladja a 15 fokot.

Az egyoldalú nitrogéntrágyázás és bőséges öntözés is bogyórepedést okozhat.

A repedezést kiválthatja a lomblevelek túlzott mértékű elvesztése. A túlzott levelezés, amelynek során eltávolítják a paradicsomok leveleit pl. növényvédelmi okokból a fertőzött leveleket, vagy a helytelenül végzett tetejezés, amelyet a növekedés visszaszorítására alkalmaznak, szintén okozhat bogyórepedést. Cikk ajánlat: Paradicsom nyári gondozása

Bór vagy kalcium hiányában rugalmatlanná válik a bogyószövet, és ez szintén elősegítheti a repedés kialakulását. Általában elmondhatjuk, hogy a bóradagolás és kalcium lombtrágyázás segít a bogyórepedés megelőzésében,és fokozza a bogyók tárolhatóságát.

Hogy lehet a paradicsom repedezés ellen védekezni?

A nemesítők repedésre kevésbé hajlamos fajták előállítására törekednek. A repedésnek ellenálló fajták bogyói kemény, de rugalmas falúak. Minden vékonyabb héjú fajta esetében a környezeti tényezők káros hatását a kertészkedőnek kell kiküszöbölni. Jelen esetben az egyenletes vízellátás biztosítása a legfontosabb. Tehát száraz időben öntözni kell. Méghozzá gyakran kis adagokban!

A bogyórepedés leggyakoribb oka hirtelen, nagy adagú öntözés vagy eső. A megoldás az egyenletes, kis adagú vízellátás. Az öntözés eredményességét tovább árnyalja a talajszerkezet. Akinek laza, homokos a talaja, különösen figyeljen az egyenletes, gyakori, kis adagú vízellátásra. A növények vízigénye változó, függ az időjárástól, a növény fejlettségi állapotától. Paradicsom esetében a felhasznált víz mennyisége tövenként 0,1-től 2–3 liter naponként.

Bór és/vagy kálcium biolombtrágyázással védekezhetsz.

körkörös repedés paradicsomon

Mit kell tenni, ha a baj már bekövetkezett?

A berepedezett paradicsomot legjobb azonnal leszedni, mielőtt még rothadás lép fel. Lehet a paradicsom érlelésével is próbálkozni, azonban a rothadó paradicsom mehet a komposztba. Azt tudni kell, hogy az érés előtt leszüretelt paradicsom sosem lesz olyan zamatos, mint a növényen érlelt.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi japán metszőeszközök

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa