Mit tehetsz a belvíz ellen?

A hólé bizony gyakorta problémákhoz vezet, ilyenkor akár a pincében is megjelenik a víz. Mit tudsz tenni, hogy a víz mihamarabb levonuljon a területről?

A belvíz fogalma

A vízfelesleg külső (meteorológiai) és a vizsgált vízgyűjtő helyi körülményeitől függő belső (domborzati, talajtani, növényzeti) tényezők együttes hatására alakul ki. A Vízfelesleg további sorsa elsősorban a talaj minőségétől függ.

A belvizek kialakulásának három jellegzetes időszaka  a télvégi – tavaszi (december – április);  a nyári (június – augusztus);  az őszi (szeptember – november)·

A kert legmélyebb területén számíthatsz a víz megjelenésére. A már elöntött területekkel nem tudsz mit kezdeni. Meg kell várni, amíg elvonul a víz. Amikor a belvíz már elvonult, ezután nem marad más hátra, mint gondoskodni a talaj mielőbbi kiszáradásáról.

belvizes terulet

Belvizes terület hóolvadás után, a “Hobbikertészek, ide!” csoportban feltöltött fotó.

Így küzdj meg a belvízzel

A víz elszivárgását nehezíti, ha a talaj agyagos, kötött. Ezen a talaj szerkezetének javításával lehet segíteni. Az átforgatott részek felülete nagyobb lesz, mint a sík talajé, így gyorsabb lesz a párologtatás is. A talajásást kösd össze szerves anyag bedolgozással, esetenként még homok beforgatására is szükség lehet. A szintbehozás megakadályozza, hogy pocsolyák, vízállásos helyek képződjenek. A talajba juttatott szervesanyagok pedig a talajszerkezet javításán keresztül segítheti a vízelvezetést.

A talaj száradását segíted, ha ezen a területen vízelvezető árkot ásol. Így eléred, hogy a víz nem a talaj felszínén fog állni. Jó gondolat, egy kis kerti tó kialakítása. Partjára telepíthetsz vízparti növényeket.

kerti tó

A fotó a 2013. évi tullni kertlátogatásunk alkalmával készült. Aktuális programjaink.

Miután a talaj fellazul a csapadék hatására, a fákat gyökerestül kifordulhatnak a talajból. Ezért a fákat karózni kell, így a csapadékkal együtt érkező esetleg viharos szél sem tudja kitépni őket a földből.
A belvizes területekre vízborítást tűrő növényeket kell ültetni illetve olyan növényeket, amelyek jól szárítják a talajt, sokat párologtatnak. Bár a pince szigetelését nem helyettesítik, de főleg a fásszárú fajok hatékonyan csökkentik a talaj víztartalmát, amivel némiképp a pince nedvesedését is mérsékelhetik. De ugyanígy jó szolgálatot tehetnek az ereszcsatorna kivezetőjénél, hiszen ha az nincs eléggé messzire levezetve a ház oldalától, akkor az a falak vizesedéséhez is vezethet.

Talajszárító fák a teljesség igénye nélkül: Nyárfafélék (Populus sp.); Fűzfafélék (Salix sp.); Japán juhar (Acer palmatum); Gyertyán (Carpinus betulus); Éger (Alnus glutinosa); Feketedió (Juglans nigra); Vörösfenyő (Larix decidua)

 

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa