A mimóza, ahogy még nem hallottál róla!

Érdekességek a mimózáról. Azt már mindenki tudja, hogy a mimóza érintésre gyorsan becsukja a leveleit. De azt tudod-e, hogy a mimóza gyógynövény? És azt, hogy a trópusokon kedvelt zöldtrágya?

Ajánljuk szobanövényeidhez a Kertlap Kertészeti Webáruház megvásárolható kaspóinkat!

Mimóza bemutatása

A pillangósvirágúak (Leguminosae – Mimosoideae) családjába tartozó mimóza (Mimosa pudica) 50-70 cm magas, kissé szúrós félcserje. E Dél-Amerikából származó apró, gyomosító félcserje a trópusokon mára mindenütt elszaporodott. Többé-kevésbé kúszó jellegű. Gyökérgümőiben, a pillangósokra jellemző módon, N-kötő baktériumok élnek. A gyökerek mimozint termelnek, amelyek távol tartják a patogén gombákat és allelopátiát okoznak! 10-26 levélkéből álló összetett, páratlanul szárnyalt, váltakozó állású levelei érintésre összecsukódnak. Lila vagy rózsaszínű, illatos virágai fejecskékbe tömörülnek. Termése tok. A mimóza a trópusok egyik leggyomosítóbb növénye, szerepel az invazív növények listáján, fenyegeti az erdőségeket, szántókat, gyümölcsösöket és legelőket. Tömegesen tenyészve száraz kórói növelik a tűzveszélyt. Zöldtrágyaként is gyakorta használják, beforgatják a talajba. Másutt talajerózió ellen takarónövénynek ültetik.

mimóza

Mimóza levelek turgormozgása

A nasztiás mozgások ismert növénye. Akár 1/5 másodperc alatt képes levélkéit összecsukni az érintést követően. Valószínűleg az idők folyamán fokozatosan alakult ki védelmi rendszere. Az angol Robert Hooke 1635-1703 egyike azoknak az embereknek, akik a mimóza mozgását először tanulmányozták. Akkoriban azt gondolták, hogy a mimóza idegrendszerrel rendelkezik, akárcsak az állatok, ezért reagál olyan gyorsan az érintésre. Csak később jöttek rá, hogy mozgását a növényen belüli vízmozgás okozza. Ha a növényt erre érzékeny területein stimulálják, a szárban felszabaduló vegyületek hatására a sejtekben található hólyagokból (vakuólumokból) a víz kiáramlik, amely a sejtek összeeséséhez vezetnek. Feltételezik, hogy ezzel a gyors mozgással a növény a növényevők ellen védekezik, mintegy visszariasztva őket a táplálék leharapásától, a kis termetűeket pedig a levelek nemes egyszerűséggel fogságba ejtik. Mások szerint az állandóan “bombázó” trópusi esőzésektől zárkózik el ily módon.

becsukódó mimóza

Mimóza gyógyhatásai

A népi gyógyításban régóta széles körben használják. A növény nyákot, zsírsavat termel. Szójáéhoz hasonló olaja linolénsavat, olein savat, palmintin- és sztearinsavat tartalmaz nagyobb mennyiségben. A növény mimozin tartalmának köszönhetően a rákos sejtek burjánzását gátolhatja. Erre nézve még folynak a kísérletek.

Őrölt leveleivel mandulagyulladást, arcüreggyulladást gyógyítanak Indiában, az egész növény őrleményéven dörzsölik be a fájó testrészeket Kongóban. Szenegálban ugyanezt lumbágó és vesegyulladás ellen használják külsőleg, belsőleg pedig nyugtatóként, antidepresszánsként használják a levelekből készült ázalékot. Délkelet-Ázsiában alvászavarokat kezelnek vele. Használják tovább hasmenés, felfázás és kígyócsípés kezelésére is. Gyökereinek főzetéből afrodiziákum készül. A nyugati orvoslás nem alkalmazza, néhány gyógyszergyár kutatja hatását és esetleges alkalmazásának lehetőségeit. Házi használatával mi se próbálkozzunk!

virágzó mimóza

Mimóza gondozása

Mi csak szobanövényként tartásával kísérletezzünk. Főleg a gyerekek számára okozhatunk örömet, ha mimózát tartunk. Fényigényes, ezért világos, egyenletesen meleg tartsuk.

Kertlap Kertészeti Webáruházunkból ajánlunk LED izzókat teleltetéshez, virágoztatáshoz!

Legszebben olyan helyen fejlődik, ahol reggeli napsütést vagy sok szórt fényt kap. Talaját tartsuk nedvesen. A túlöntözést azonban kerüljük. Jó vízgazdálkodású, rostos szerkezetű talajba való. Permetezéssel párásítsunk körülötte, vagy edényét állítsuk nedves kavicsokkal teli tálcára. Nyáron magas káliumtartalmú, felére hígított tápoldatot használjunk. Nyáron kint is tarthatjuk a kertben. Időnként megjelenhetnek rajta a viaszos pajzstetvek, a takácsatkák, a tripszek. Magról szaporíthatjuk. A kemény maghéjat éles késsel repeszük fel. A csupasz, fehér magot finomat szórjuk az ültető közeg felszínére, majd vékony rétegben takarjuk. Tartsuk őket melegen és nedvesen. A magvak kb. egy hét múlva csíráznak.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa