Milyen növény illik hozzád?

Ahányan vagyunk, annyiféle növényt kedvelünk. Ezekhez a növényekhez vonzódunk, és ezeket a növényeket akarjuk megszerezni bármi áron. Nyilván minden növénykedvelő életében volt olyan momentum, amikor se az utánajárás fáradsága, sem a pénztárcája nem tántorította vissza attól, hogy a számára oly kedves növényt megszerezze, vagy pénz híján, de sok bátorsággal netalán elcsenje azt. 

A növények kiválasztásakor nem csak kertünk talaja, mikroklímája, földrajzi elhelyezkedése alapján döntünk, hanem saját ízlésvilágunk, őseinktől magunkkal hozott szemléletünk, emberi habitusunk is befolyásol a döntésben. Ha tudod, hogy milyen beállítottságú vagy, a hozzád legjobban illő növénycsoportból válassz aszerint, hogy közülük melyeket tudod megtartani, sőt szépre nevelni az adott körülmények között. Így nem csak a növényeid lesznek boldogok nálad, hanem te magad is boldog leszel. – Állítják a női, vagy érzékeny lelkületű kertszépészek világszerte.

Aki besorolta magát valamelyik csoportba (lásd. alább), máris hozzáláthat a lelkére legkedvezőbben ható növények összegyűjtéséhez. Ha egyik csoport sem az igazi, saját növénycsoport is létrehozható,  fel kell idézni a szülők házát, és elő kell hívni minden  kellemes emléket, amelyekben növények is szerepeltek, egy virágillatot, egy-egy valaha elbűvölő formát, lombszínt, kertrészletet. “Csokorba szedve” őket, nem marad más hátra, mint kiválasztani a jelenlegi környezethez legmegfelelőbbet. Íme a leggyakoribb csoportok a hozzá illő 10 legjellemzőbb növénnyel. Ami nem jelenti azt, hogy másokat nem lehet szeretni.

A modern háziasszony típus

A modern háziasszony társasházban él, vagy nagyvárosi apartmanban, ahol a konyha és az étkezés helye a legfontosabb része a lakásnak. Sok szakácskönyve van, kedvelő a hétköznapi ételeket, családcentrikus. Az egészséges élet híve, szívesen kombinálja magyar konyha ételeit más népekével. Szívesen kipróbál új receptek, amiket az intertnetről, magazinokból vagy a TV-ből les el. Minden étkezési célra alkalmas, ehető növényt kedvel, de szintén kedvelik a légtisztító és az illatos növényeket is. Erkélyén zöldségeket, növényeket nevel. Imádja fűszernövényeket.

Növényei: dézsás valódi mirtusz (Myrtus communis); fűszerek/gyógynövények: Fokföldi fokhagyma (Tulbaghia violacea); Jiaogulan (Gynostemma pentaphyllum), francia levendula (Lavandula angustifolia); rozmaring (Rosmarinus); szobanövény: sugárarália ( Schefflera actinophylla); oromvirág (Tolmiea menziesii), Phalaenopsis; zöldség/gyümölcs: Koktélparadicsom (Red Cherry), szamóca (Fragaria vesca).

kertrész, Tulln

A fotó a Tullni Kertekben készült, ahová minden éveben kirándulást szervezünk. Részletek a programok menüben.

A zen buddhista típus

Elkötelezett teafogyasztó. A színek megszállottja, legyen az pasztell vagy éppen ragyogó. Otthonára az egyszerű vonalvezetés jellemzi a romantika leheletnyi érintésével. A fürdőszoba fontos tartózkodási helye, szereti az illatos, aromaterápiás fürdőket. Az egészséges életmód elkötelezett híve. A levéldísz és virágos szobanövények nála otthonra lelnek.

Növényei: gyógynövények: levendula (Lavandula angustifolia), borsosmenta (Mentha piperita); szobanövények: klorofitum,  bokros sárkányfa (Dracaena surculosa), anyósnyelv (sansevieria cylindrica), gardénia (Gardenia jasminoides), Korallvirág (Kalanchoe); cserje: borostyán (Hedera sp.), díszfa: ginkgofa ( Ginkgo biloba)

japánkert, Tulln

japánkert. A fotó a Tullni Kertekben készült, ahová minden éveben kirándulást szervezünk. Részletek a programok menüben.

A zöld szemléletű

Lakhat városban vagy vidéken. Kedveli a régi és a modern stílus keverését. Sok könyve van, kedveli a meghitt sarkokat. A környezetvédelem, az ökologikus gondolkodás híve. Zöld teát iszik, és sokféle diétát kipróbált. Gyakran vegetáriánus. A hasznos növények elkötelezett híve. Kedveli a természetes gyógymódokat, és a gyógynövényekkel, gyógyteákkal történő gyógyítást. Igazi konyhakert rajongó. Fűszer és gyógynövények sokaságát neveli.

Növényei: cserjék: mini rózsa (Rosa chinensis minima), gyógynövények: cickafark (Achillea sp.), kakukkfű (Thymus sp.); évelők: ligeti zsálya (Salvia nemorosa); szobanövények: Aloe vera, Nolina, vénusz légycsapója (Dionaea muscipula); gyümölcsök: mediterrán citrusok cserépben, szamóca (Fragaria vesca); dézsás növény: angol muskátli (Pelargonium grandiflorum)

vadvirágok, Kittenberger Élménykert

A fotó a Kittenberger Élménykertben készült, ahová minden éveben kirándulást szervezünk. Részletek a programok menüben.

A hagyománykedvelő

Lakhat városban is, de jellemzően inkább vidéken él. Kedveli a népi hagyományokat. Sokat főz a régi családi receptek alapján. Virágoskertjében, zöldségei, gyümölcsei között sok a lakóterületére jellemző, hagyományos fajta, konyhakertje, gyümölcsöse ellátja a családot. Kedveli a rusztikus színpompás virágágyásokat. A szomszédokkal szívesen cserél palántákat, magvakat, recepteket. Vendégszerető, remek szakács. Háziborát, házipálinkáját mindenki dicséri.

Növényei: gyümölcsök: tájszilva, az árpával érő körte (Pyrus communis ’árpával érő’, húsvéti rozmaring alma (Malus domesticaHúsvéti rozmaring‘); Cserjék: rózsa (Rosa sp.), japánbirs (Chaenomeles sp.), orgona (Syringa sp.); Virágok: muskátli (Pelargonium zonale), nefelejcs (Myosotis sylvatica), hajnalka (Ipomoea sylvatica), tulipán (Tulipa sp.).

falusi előkert, Hollókő

falusi előkert, Hollókő

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa